Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin tahliyesine karar verdiği KCK davasından Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan BDP Milletvekili İbrahim Ayhan cezaevinden tahliye edildi. Ayhan'ı karşılayanlar arasında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de yer aldı.

Cezaevi çıkışında halaylarla karşılanan Ayhan, "Zindanların kapısı açılmadığı sürece, boşaltılmadığı sürece bizim tahliye olmamızın, özgürlüğe kavuşmamızın hiçbir anlamı yoktur" dedi.

Ayhan, şöyle dedi: "Kürt demokratik siyasi mücadelesini yürüten kişiler olarak uzun süreden beridir siyasal mücadelemize yönelik tasfiye ve teslim alma operasyonları sonucu zindanlarda tutulduk. Zindanlarda tutuklamamızın temel nedeni, Kürt sorununa yaklaşımdaki inkar, imha ve ret siyasetidir. Bugün gelinen aşamada her ne kadar sembolik olarak ben ve birkaç arkadaşım serbest bırakılmış olsak bile halen zindanlarda binlerce arkadaşımız tutsak durumdadır. Bu arkadaşlarımız her ne sebeple olursa olsun, her ne iddia ile olursa olsun bu arkadaşların içeride tutulma nedeni tamamen kendi kültürlerine, kendi kimliklerine, kendi varlıklarına sahip çıkma ve bu varlıklarını koruma mücadelesinden farklı başka bir şey değildir. Dolayısıyla zindanların kapısı açılmadığı sürece, boşaltılmadığı sürece bizim tahliye olmamamızın, özgürlüğe kavuşmamızın hiçbir anlamı yoktur."

Ayhan, yaşanan izdiham arasında güçlükle bindiği otomobille birlikte BDP Diyarbakır il binasına gitti. Ayhan, buradan da yakınları ile birlikte Şanlıurfa'ya geçti.

HİLVAN'DA BİNLERCE KİŞİ KARŞILADI

Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nden tahliye olan Şanlıurfa BDP Milletvekili İbrahim Ayhan, Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesinde binlerce kişi tarafından karşılandı. Ayhan, "Özgürlük ateşi Hilvan'da harlandı, sizinle gurur duyuyoruz" dedi.

Burada kısa bir konuşma yapan BDP Urfa Milletvekili İbrahim Binici, Kürtlerin özgürlük mücadelesinin Hilvan'dan başladığını ve bugün de Hilvan'da zafere ulaştığını belirterek, büyük bir hukuksuzluk sonucu 4 yıldır tutuklu olan İbrahim Ayhan'ın Kürtlerin özgürlük mücadelesinde geldikleri aşamanın sonucu olarak serbest kaldığını söyledi. Binici, "Kürtler eski Kürtler değil. Ortadoğu'nun en güçlü en dinamik halkıdır. Özgürlük yürüyüşünü tamamlama aşamasındadır" dedi.

Hilvan'da araç konvoyu ile giren Ayhan, alkış ve sloganlarla karşılandı. Bekleyen kitle ile birlikte BDP Hilvan ilçe binası önüne geçen Ayhan burada kısa bir konuşma yaptı. Ayhan, "Cezaevindekilere güçlü duranların halkın özgürlük konusundaki duruşunun sonucudur. Bugün milyonlar tarafından harlanan özgürlük ateşi Hilvan'da yakıldı. Bu yüzden bizler sizinle gurur duyuyoruz. Cezaevine atmakla mücadelemizi sekteye uğratacaklarını sandılar. Oysa herkes bilmelidir ki bizler özgür vatanda demokrasi yaşamı bulana dek mücadele edeceğiz" dedi.

Ayhan daha sonra Hilvan'dan binlerce kişi tarafından Urfa'ya uğurlandı.

Bu arada belgeleri UYAP'ta yaşanan sorun nedeniyle bugün Anayasa Mahkemesi'ne ulaşan tutuklu milletvekilleri Kemal Aktaş, Selma Irmak ve Faysal Sarıyıldız'ın yaptığı bireysel başvurular için de karar verildi. Mahkeme bu vekillerin de haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Onların da tahliye edilmesi bekleniyor.