Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Abdullah Öcalan'ın çağrısıyla açlık grevinin bitirilmesinin ardından, gelişmeleri Yeni Şafak gazetesine değerlendirdi.

Çelik, açlık grevinin bitirilmesinin önemli olduğunu belirterek, grevin bitirilmesini sağlayan Öcalan'la görüşülebileceğini ifade etti. Çelik, Kürtlerin temel taleplerinden biri olan anadilde eğitimin ise mümkün olamayacağını belirtti.

'ÖCALAN'IN ÖNEMSENMESİNİ YADIRGAMIYORUM'

Murat Aksoy'a mülakat veren Hüseyin Çelik, açlık grevinin Öcalan'ın çağrısı ile sonlandırılmasına ilişkin sorudan kaçınırken, açlık grevindekilerin Öcalan'ın talimatını daha çok önemsemelerini yadırgamadığını belirterek, açlık grevinin bitirilmesini önemli bulduğunu ifade etti.

Öcalan'la görüşme sorununa da değinen Çelik, "Akan kan duracaksa, annelerin gözyaşı dinecekse, bu ülkenin çocukları ölmeyecekse ve bu ülkenin milyar dolarlık kaynakları heba olmayacaksa, kiminle gerekiyorsa görüşülür" dedi.

KÜRT HALKININ TALEPLERİ BDP VE PKK İLE AYNI DEĞİL

Kürtlerin taleplerini karşıladıklarını ve karşılamaya devam edeceklerini de ifade eden Çelik, Kürt halkı ile Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ve PKK'nin taleplerinin aynı olmadığını savundu. Çelik, sorunların çözümünde siyasi kanalların açık olduğunu iddia etti, "BDP 30 milletvekili ile Meclis'te, 100'e yakın belediye BDP'de" dedi.

"PKK'NİN 'ÖZ SAVUNMA GÜCÜ' ÖNERİSİ KABUL EDİLEMEZ"

PKK'nin 'çözüm' çerçevesinde önerdiği, 5000 kişilik gerillanın Kürt bölgesinde "öz savunma gücü" olarak konumlandırılması önerisinin kabul edilemeyeceğini ifade eden Çelik, "PKK silah bırakmazsa, Türkiye terörle mücadeleye aynı kararlılıkla devam edecek" dedi.

'AVUKATLARLA GÖRÜŞTÜRÜLMEME NEDENİ YARGILANDIĞI DAVANIN BİTMİŞ OLMASI'

Çelik, Öcalan'ın avukatlarıyla görüştürülmemesine, yargılandığı ana davanın bitmiş olmasını gerekçe gösterdi. Diğer yargılandığı davaların "çerden çöpten açılan davalar" olduğunu ve bu nedenle görüşmesini gerektiren bir şey olmadığını iddia eden Çelik, anadilde savunma talebiyle ilgili bir düzenleme yapma kararı aldıklarını hatırlattı.

'ANADİLDE EĞİTİM MÜMKÜN DEĞİL'

Kürt halkının en temel taleplerinden biri olan anadilde eğitim konusunda da konuşan Çelik, bu konuda bir çalışmalarının olmadığını söyledi. Çelik, "Türkiye'de kamu hizmetinde iki resmi dili kabul etmediğiniz sürece, bütün kamu hizmetini iki dille vermeden anadille eğitim yaparsanız; bu eğitimi alanların bir yerlere gelmesi mümkün değil" diyerek kimsenin böyle bir şey beklememesini istedi. (etha)