Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Ortaklar köyünde bulunan Süngü Tepe Üs Bölgesi’nde, dün meydana gelen ve onlarca askerin yaralanmasına neden olan patlamaya ilişkin Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan bir açıklama geldi.

Patlamanın ardından Hakkari’ye giden Akar, dün akşam saatlerinde Süngü Tepe Üs Bölgesi’nde ‘topçu atışı sırasında henüz belirlenemeyen bir nedenle kaza meydana geldiğini’ de söyledi.

Hulusi Akar, patlama sonucu 26 askerin yaralandığını açıkladı.

Yaralı askerleri hastanede ziyaret ettiğini de söyleyen Akar, “Yangın söndürme, soğutma çalışmalarımız ve bu arada arama faaliyetlerimiz de aynı şekilde devam ediyor” dedi.

Adli, idari ve teknik çalışmalar için gerekli görevlendirmelerin yapıldığını ve çalışmaların başladığını da ifade eden Bakan Akar, şunları dile getirdi:

“Bunların sonucunda kazanın asıl nedenini öğrenmemiz mümkün olacak. Şu anda gerekli güvenlik tedbirlerimizi almak suretiyle diğer faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. İnşallah arkadaşlarımız da sağ salim taburcu olacak, diğer arkadaşlarımıza da ulaşacağımızı değerlendiriyoruz.”

NE OLMUŞTU?

Hakkari’nin Şemdinli ilçesindeki Ortaklar Süngü Tepe Üs Bölgesi’nde dün bir patlama meydana geldi.

Hakkari Valiliği, ilk yaptığı açıklamada patlamanın arızalı mühimmatın infilak etmesi sonucu meydana geldiğini ve yaralı askerlerin bulunduğunu bildirdi.

Valilik ardından yaptığı açıklamayı değiştirerek, “09.11.2018 günü İlimiz Şemdinli İlçesi Ortaklar Süngü Tepe Üs Bölgesinde mühimmat deposunda meydana gelen patlama sonucu askeri personellerimiz yaralanmıştır” ifadelerine yer verdi.

Patlamaya ilişkin Milli Savunma Bakanlığı’ndan gelen yazılı açıklamada ise ‘kaza sonucu’ olduğu belirtilen patlamada 25 askerin yaralandığı, yedi askerin ise kayıp olduğu duyuruldu.

“Hakkari’de bir üs bölgemizde, ilk bilgilere göre atış esnasında ağır silah mühimmatından kaynaklandığı değerlendirilen bir kaza meydana gelmiştir. Kaza sonucunda yaralanan 25 kahraman silah arkadaşımız süratle hastaneye tahliye edilmiş ve tedavilerine başlanmıştır. Yedi kahraman silah arkadaşımıza ulaşma çalışmaları devam etmektedir. Kaza hakkında inceleme başlatılmıştır.”

Bu gelişmelerin hemen akabindeyse Şemdinli Sulh Ceza Hakimliği, Süngü Tepe Üs Bölgesi’ndeki patlamaya ilişkin yayın yasağı kararı aldı.

“Bu durumun soruşturmanın sağlıklı yürütülmesine engel olmaması, toplumun olumsuz etkilenmemesi, olayın vehameti, kamu düzeni ve güvenliği göz önünde bulundurulduğunda 5187 sayılı yasanın 3/2 maddesi uyarınca soruşturma tamamlanıncaya kadar soruşturma dosyası kapsamı hakkında yazılı, görsel ve sosyal medya ile internet ortamında faaliyet gösteren medyada her tür haber, röportaj, eleştiri, görüntü vb yayınların yapılmasına yayın yasağı getirilmesi talebi, yasaya ve usule uygun olduğundan Şemdinli Cumhuriyet Başsavcılığının talebinin kabulüne karar vermek gerekmiştir.”

Kaynak: Karınca