Ankara kulislerine göre, pakette hem Alevi açılımı, hem de ana dil açılımı yer alacak.

Hürriyet'in haberine göre ayrıca seçim kanununda da değişiklik yapılması, bu çerçevede siyasi partilere hazine yardımının kolaylaştırılması üzerinde duruluyor.

İşte AK Parti kulislerinden sızan, pakete ilişkin ilk ayrıntılar;

SEÇİM KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK

Seçim barajının yüzde 10'dan yüzde 7'ye düşürülmesi üzerinde duruluyor. Ancak bu konuda hükümette uzlaşma sağlanmış değil.

Pakette, siyasi partilerin hazine yardımı almaları kolaylaştırılacak. Bu çerçevede, seçimlerde yüzde 7 oy almak olan hazine yardımı sınırının yüzde 5 ya da 3'e indirilmesi üzerinde duruluyor.

Milletvekili seçimlerinde "daraltılmış bölge seçim sistemine" geçilmesinin pakette yer alması bekleniyor.

ALEVİ AÇILIMI

Cemevlerinin vakıf haline getirilmesi üzerinde durmuyor. Bu çerçevede cemevlerine arsa tahsisinin önü açılmış olacak.

Cemevlerine "inanç merkezi" statüsü verilerek su, elektrik ücretlerinde destek sağlanması üzerinde duruluyor.

Alevi dedelerine maaş bağlanması da gündemde.

ANA DİL AÇILIMI

Kamuda ana dilde hizmet verilmesinin önünü açacak yasal düzenleme üzerinde duruluyor.

Yerleşim yerlerinin isimlerinin Türkçe olmasını gerektiren mevzuatta değişiklik yaparak, değişik dillerde yerleşim yeri isimlerinin önü açılacak.

DEMOKRASİ AÇILIMI

Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununda değişiklik planlanıyor. Bu çerçevede Valilere verilen toplantı erteleme süresinin sınırlandırılması öngörülüyor.

Türk Ceza Kanunu'nda değişiklik yapılarak, ''terör örgütleri''nin yönetim kademesinde yer almayanların "terör örgütü üyesi" suçuyla cezalandırılmamasının önü açılacak.

BAŞÖRTÜSÜ SERBESTİSİ

Yeni pakette başörtüsünün kamuda serbest hale getirilmesinin de önü açılacak. Bu çerçevede kamu çalışanlarının kıyafetlerini düzenleyen kanun ve yönetmelikler elden geçirilecek.