Geçmişte domuz bağıyla, satırlarla, Takarof marka silahlarla işledikleri cinayetlerle topluma korku salan Türkiye’deki Hizbullah örgütü yeniden Türkiye’nin gündeminde.

Hizbullah’ı tartıştıran ise eski adı IŞİD olan İslam Devleti adlı örgütün insanların kafasını keserek, kendinden olmayan herkesi öldürerek yayılmasını sürdürmesi.

Kamuoyunda iki örgüt de radikal İslamcı olduğundan Hizbullah’ın IŞİD’i desteklediği şeklinde bir algı var.

Ancak durum hiç de sanıldığı gibi. Uzun bir sessizlik dönemi sonrası Mustazaflar Derneği faaliyetleriyle gündeme gelen, ardından Hür Dava Partisi (HÜDAPAR) ile yasal siyaset alanına çıkan Hizbullah’ın IŞİD’e bakışı çok sert.

Geçtiğimiz aylarda Rudaw’a açıklamalarda bulunan Hür Dava Partisi (HÜDAPAR) Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yılmaz, IŞİD’in kendisi gibi düşünmeyen insanları katlederek, İslam hukukunu çiğnediğini söylemişti.

HÜDAPAR Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yılmaz, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Kürdistan Bölgesi’ne yönelik saldırılarını da kınıyordu.

“TEKFİR FİKRİ ÇOK YANLIŞTIR”

İslamcıların savaş istemediğini savunan Yılmaz, “DAİŞ’in (IŞİD) Müslümanlar arasına ayrım koyan görüşüne katılmıyoruz. Bize göre ‘La İlahe İllallah’ diyen herkes Müslümandır. DAİŞ kendisi gibi düşünmeyenleri, tekfir ediyor. Tekfir fikri çok yanlıştır” diyordu.

“SENİN DİNİNDEN OLMAYAN İNSANLARI ÖLDÜREMEZSİN”

IŞİD’in Şengal bölgesindeki Ezidileri hedef alan saldırılarını da eleştiren Yılmaz, “Kürdistan’a ve peşmergeye yönelik saldırılar hatadır. Senin dininden olmayan insanları sırf senin gibi düşünmedikleri için öldüremezsin. İslam hukuku buna karşı çıkar” diye konuşmuştu.

HÜDAPAR Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yılmaz, IŞİD’in sivil insanlara karşı katliam yaparak İslam hukukunu çiğnediğine de dikkat çekiyordu.

Hizbullah’a yakınlığı ile bilinen parti, bu yıl Mart ayında yapılan yerel seçimlere de katıldı.

Türkiye genelinde 90 bin oy alabilen HÜDAPAR, Diyarbakır’da 34 bin 543 oy alarak, BDP ve AK Parti’den sonra üçüncü parti oldu. Partinin tabanının büyük çoğunluğunu Kürt kökenli radikal islamcı vatandaşlar oluşturmakta.

PROVOKASYON KUŞKUSU

Hizbullah’ın IŞİD’i eleştiren açıklamaları dikkate alındığında son günlerde gündeme gelen PKK-Hizbullah çatışmasının bir provokasyon olduğu değerlendiriliyor. Farklı kesimler çatışmaları durdurmak için taraflarla görüşmelerini sürdürüyor.

İslami kimliğiyle bilinen HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan da bu konuda şöyle konuşuyor:

“Son birkaç yıldır karanlık güçler ısrarla bir PKK-Hizbullah, DBP/HDP-Hüdapar savaşı çıkarmak istemektedir. PKK-Hizbullah, DBP/HDP-Hüdapar savaşı Kürtler’in felaketidir. Her kesimden aklıselim sahibi her Kürdün görevi bu ateşe benzin dökmek değil, neye mal olursa olsun bu ateşi söndürmek ve karanlık tahrikçilere engel olmak, olmalıdır." (Demokrat Haber)