Şırnak'ın Cizre ilçesinde günler süren 'sokağa çıkma yasağı'na karşı yürüyen ve ilçeye ilk girenlerden olan HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Cizre izlenimlerini anlattı. Hüda Kaya, yaşadığı o anları ve devletin ilçedeki katliamı gizleme çabalarıyla ilgili olarak DİHA'ya konuştu.

EKMEK ALMAYA GİDERKEN ÖLDÜRÜLEN 75 YAŞINDAKİ 'MEHMET DEDE'

İlçeye ilk girişleri ile birlikte "iç burkan bir manzara" ile karşılaştıklarını anlatan Kaya, bunun en somut göstergesinin ise 75 yaşında Mustafa Mehmet Erdoğan isimli yurttaşın yolun kenarında vurulmuş bedeni olduğunu ifade etti.

Mehmet Erdoğan'ın keskin nişancılar tarafından alnından vurulmasıyla birlikte asıl iç burkan şeyin, evinde gıda ve ekmeği tükendiği için dışarı çıkıp, çöplerden ekmek toplamaya çalışırken vurulmuş olması olduğunu dile getiren Kaya, "Mehmet dedeye ait ekmeği daha sonra vatandaşlar getirip cesedinin yanına bırakmışlar yani Cizre'ye sadece bu manzaradan bile baksak tarihsel bir direniş ortaya konuldu. 13 yaşındaki Cemile'nin günlerce dondurucuda bekletilen cesedi, 35 günlük çocuk için (Muhammed bebek) kalkıyor Başbakan diyor ki; 'Orada tek bir tane bile sivil öldürülmedi'. Ve havuz medyasından beslenen bir yığın insan da buna inanıyorlar. Burada yapılan operasyona dair, 'Burada teröristler var, burada PKK ile işbirliği yapanlar var. Bunlarla çatışıldı, işleri bitirildi, sokağa çıkma yasağı kalktı' gibi bir algı yansıtıyorlar halklara. Ama gelsinler görsünler, burası asla televizyonda yansıtıldığı gibi değil" diye konuştu.

'HALK AÇ VE SUSUZ İNANILMAZ BİR DİRENİŞ ORTAYA KOYDU'

Kaya, oluşturulmak istenen algıya rağmen devlet güçlerinin Cizre'de kazandığı hiçbir şeyin olmadığını da söyledi. Kaya, susuz ve elektriksiz olmalarına rağmen, sokağa çıkma yasağı ve keskin nişancıların hedefinde olmalarına rağmen halkın inanılmaz bir mücadele ve direniş ortaya koyduğunu kaydetti.

CİZRE'YE GELEREK YAŞANANLARI YERİNDE GÖRÜN

Gencinden yaşlısına, kadınından erkeğine görüştükleri Cizre halkının da kendilerine, "9 gün boyunca bizi yıldırmaya çalıştılar ama bu durum bir ay da devam etseydi, bir yıl da devam etseydi biz teslim olmayacaktık, pes etmeyecektik" dediğini aktaran Kaya, herkese TV'de gördüklerine itibar etmeyerek Cizre'ye gelmelerini ve yaşananları yerinde görmeleri çağrısı yaptı. Kaya, herkese şu çağrıda bulundu:

"Kimse, 'Cizre'de kimseyi tanımıyoruz, orada tanımadığımız insanlar var. Herkesi öldürüyorlar, nerede kalacağız, ne yapacağız' diye endişe etmesin. Sadece gelsinler, misafir olduklarını bilerek gitsinler bir kapıya vursunlar. Burada ona şahit olduk. Bu yoklukta insanlar hangi kapıyı vurursanız vurun bir selam verirken daha hemen ellerinde ne varsa kapılarını, sofralarını açan insanlar. Bilmeyenlere, anlamayanlara, inanmayanlara Kürt halkı Cizre üzerinden bu asırda insanlık için, onurlu bir yaşam için nasıl direniş gösterilirmiş, mücadele edilirmiş gösteriyorlar."

'AKP, ALLAH'IN YASAKLADIĞI HER ŞEYİ YAPIP, BUNU DA İSLAM DİYE YUTTURUYOR'

Kaya, Cizre'de gerçekleştirilen katliamın acı tablosu ve buna karşı kendilerini koruyanlar bu özellikte iken, kendisini İslami eksende tanımlayan bir siyasal gücün gerçekleştirdiği katliamı nasıl manipüle ederek gizlemeye çalıştığını ve Türkiye kamuoyuna bu konuda açık açık yalan söyleyebildiğini de değerlendirdi.

ERDOĞAN'A, "SİZ ÖLDÜRMEYİ ÇOK İYİ BİLİRSİNİZ" HATIRLATMASI

Kaya, bu konuda şunları söyledi: "Bugünkü Cumhurbaşkanı çıkıp Davos'ta 'Siz öldürmeyi çok iyi biliyorsunuz' demişti. Ve o, 10 Emir'in maddesinden bir cümleye ait bir sözdü. Allah 'Yalan söylemeyeceksiniz' diyor, AKP yalan söylüyor. 'İftira atmayın' diyor, AKP iftira atıyor. Yani AKP, Allah'ın yasakladığı her şeyi, insanlık dışı uygulamalarıyla yapıyor zaten ama bunu da İslam diye insanlara yutturuyorlar. İnsanlar da maalesef buna inanıyor. Bu yüzden tüm insanlara, onlara inanmaktan vazgeçin ve gelin AKP'nin insanlık dışı uygulamalarını, havuz medyasının çarpıttığı haberlerin asıl öyküsünü kendi gözlerinizle görün diyorum. Haklının yanında durmak, hakikati açığa çıkarmak için önce görmek gerekiyor. Şimdi insanlar yanlış algıları kırma mücadelesi veriyor, bunun kırılması ve gerçeklerin açığa çıkması gerekiyor."

Kaynak: DİHA