Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

27 Ocak Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma Günü vesilesiyle Ermenistan’ın başkenti Yerevan’da üst düzey yetkililerin de katıldığı bir tören düzenlendi. Anma vesilesiyle Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan resmi bir açıklama yayımlayarak, insanlığa karşı işlenen suçların önlenmesine yönelik olarak yürütülen mücadelede Yahudi halkıyla dayanışma içinde olacaklarını belirtti.

Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma Günü vesilesiyle ayrıca, Ermenistan Ulusal Kütüphanesi’nde İkinci Dünya Savaşı’nda soykırıma maruz kalan kurbanların anısına ithaf edilen kitap, yayın ve filmlerin tanıtıldığı bir sergi açıldı. 

BAŞKENT YEREVAN’DA ANMA TÖRENİ

1940-1945 yılları arasında 1.1 milyon insanın katledildiği ve kurbanların büyük kısmının Yahudi olduğu Auschwitz Kampı’nın kurtarılmasının 70’inci yıldönümü vesilesiyle düzenlenen törene, Birleşmiş Milletler Ermenistan temsilcisi Bradley Busetto, Ermenistan Dışişleri Bakanlığı temsilcisi Sergey Manasaryan, Ermeni Soykırımı Müzesi ve Enstitüsü Müdürü Hayk Demoyan, Ermenistan Yahudi toplumu başkanı Rimma Varjabedyan-Feller, Ermenistan’daki Menorah Yahudi Kültür Merkezi Başkanı Willy Weiner, Ermenistan Yahudi toplumu mensupları ve çok sayıda Ermenistanlı yurttaş katıldı.

Başkent Yerevan’daki Holokost kurbanlarına ithaf edilen anıt etrafında bir araya gelen kalabalık, Yahudi Soykırımı’nda hayatını kaybedenler için mumlar yaktı ve anıta çiçekler bıraktı. Soykırımda hayatını kaybedenler, Ermenistanlı Yahudilerin ruhani önderi Rav Gershon Meir Burshtein’in okuduğu dualarla anıldı. 

“ULUSLARARASI KAMUOYU ÇİFTE STANDARTA SON VERMELİ”

Yerevan merkezli Armenpress Ajansı’nın haberine göre, Birleşmiş Milletler Ermenistan temsilcisi Bradley Busetto, törende yaptığı konuşmada, soykırım kurbanlarının anısına saygı gösterilen bu günün, ırkçılığa, ayrımcılığa, tahammülsüzlüğe ve antisemitizme karşı adım atılması ve gelecekte benzer suçların işlenmesinin önüne geçilmesi yönünde bir vesile olabileceğini söyledi.

Ermenistan Yahudi toplumu başkanı Rimma Varjabedyan-Feller, törende yaptığı konuşmada, son dönemde bazı ülkelerde antisemitizm, terör ve zorbalığın yeniden yükselişe geçtiğini belirterek, insanlığa karşı işlenen suçların kınanmasının güncelliğini koruduğuna dikkat çekti. Geçen yüzyılın başında gerçekleştirilen Ermeni Soykırımı gerçeğinin bazı ülkeler tarafından resmen tanınmaması ve insanlığa karşı işlenen bu suçun kınanmamasının, ilerleyen süreçte Yahudi Soykırımı ve başka soykırımlara kapı araladığını belirten Feller, “Aynı kaderi paylaşan iki halk olarak, tarihin bu dehşet veren gerçeklerinin tekrarlanmaması için mücadele etmeliyiz” dedi. İnsanlığa ve medeniyete karşı işlenen suçların kınanması konusunda sessiz kalan uluslararası kamuoyunun bu tutumunun ırk ve din temelinde aşırılığa ve ayrımcılığa sebep olduğunu kaydeden Feller, uluslararası kamuoyuna çağrıda bulunarak çifte standarta son verilmesini ve bütün soykırımların resmen tanınmasının desteklenmesini talep etti.

“SOYKIRIMIN İNKÂRI GELECEĞE YÖNELİK BİR SUÇTUR” 

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, 27 Ocak Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma Günü vesilesiyle resmi bir açıklama yayımladı. Cumhurbaşkanı Sarkisyan mesajında, “Birinci Dünya Savaşı’nda insanlığa karşı işlenen suçlar mahkûm edilseydi ve sorumlular cezalandırılsaydı, İkinci Dünya Savaşı kisvesi altında işlenen suçlar belki de önlenebilirdi” dedi.

Cumhurbaşkanı Sarkisyan, soykırım kurbanlarını unutulmaya ve inkâra terk etmenin, bunu özellikle de devlet düzeyinde yapmanın suçun devam ettirilmesi olduğunu vurguladığı açıklamasında, “Holokost kurbanlarına saygı göstermek ve soykırım suçunun kınanması, bu suç tehdidinin devam ettiği bir dünyada önemlidir” mesajı verdi. 

Cumhurbaşkanı Sarkisyan Ermeni Soykırımı’na da atıfta bulunduğu mesajında şu ifadelere yer verdi:

“İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudilere yönelik olarak gerçekleştirilen soykırım şüphesiz insanlık tarihinin en zalim ve trajik sayfalarından biri. 27 Ocak, yani Auschwitz Kampı’nın özgürleştirildiği gün, Holokost’un şeytaniliğine son verme yolunda önemli dönüm noktalarından biri oldu.

Holokost kurbanlarını anmak ve işlenen suçu kınamak, ulusal, ırksal kökene ve dini temele dayalı farklı nefret ve tahammülsüzlük ifadeleri ortaya çıkmaya devam ettikçe, insanlığa karşı işlenen bu tür suçların tekrarlanması tehdidi ortadan kalkmadıkça önemini koruyacak. 

Soykırımların kurbanlarını unutulmaya ve inkâra terk etmek, bunu özellikle de devlet düzeyinde yapmak, bu suçun aşamalarından biri olduğu kati bir gerçek. Bu, sadece masum kurbanlara yönelik değil, aynı zamanda bugün ve gelecek bakımından da çifte bir suçtur.

Birinci Dünya Savaşı sırasında insanlığa karşı işlenen suçlar uluslararası kamuoyu tarafından kesin bir dille kınanmış olsa ve failleri gereken cezaya çarptırılmış olsa, belki de İkinci Dünya Savaşı kisvesi altında işlenen suçları engellemek mümkün olacaktı. 

Holokost’un masum kurbanlarının anısı önünde bir kez daha eğiliyor, Yahudi halkına ve Ermenistan Yahudi toplumuna destek ve dayanışmamızı ifade ediyorum.

Bu yıl Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümünü anmakta olan Ermeni halkı, Yahudi halkının acısını herkesten fazla anlıyor ve paylaşıyor.

İnsanlığa karşı işlenen suçların engellenmesi için birlikte mücadele etmek ve ‘Bir daha asla’ diyebilme yolundaki kararlılığımızı bir kere daha ifade ediyorum.”