Hollanda hükümeti, 1 Kasım genel seçimi öncesi AKP tarafından ülkesindeki Türkiyeli seçmenlere propaganda mektubu gönderilmesinin "uygunsuz olduğunu" belirterek, kınadı.

Hollanda'nın tepkisi Cuma akşam saatlerinde Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Sadık Arslan'a iletildi.

Belçika Gizlilik Komisyonu da Başbakan Ahmet Davutoğlu imzasıyla ülkesindeki seçmenlere gönderilen mektupla ilgili soruşturma başlattı.

Yusuf Özkan’ın BBC Türkçe’deki haberine göre Hollanda Parlamentosu, Perşembe günkü oturumunda AKP'nin seçim mektubu ele almış, 'mektubun Hollanda vatandaşlarının gizlilik hakkını ihlal ettiği' belirtilerek, kınanması istenmişti.

Cuma günkü Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Sadık Arslan Hollanda Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak, Hollanda'nın bu konudaki tepki ve kaygısı Dışişleri Bakanı Bert Koenders tarafından Türk Büyükelçisi'ne iletildi.

Başbakan Yardımcısı Lodewijk Ascher ve Dışişleri Bakanı Koenders, hükümetin konuyla ilgili görüşünü içeren bir mektubu da parlamentoya gönderdi.

Mektupta hükümetin, AKP tarafından Türkiye kökenli Hollandalılar'a seçim mektubu gönderilmesini "uygunsuz ve Hollanda'nın uyum politikasına ters" bulduğu belirtildi.

Hollanda hükümetinin açıklamasında, mektup konusunda, Hollanda'daki Türkiye kökenlilerin AKP ile doğal bağları varmış gibi davranıldığı kaydedildi.


ADRES BİLGİLERİNE NASIL ULAŞILDIĞI SORUŞTURULUYOR    

Hükümet, seçme ve seçilme hakkı bulunan Hollanda'daki Türkiye kökenli seçmenin, Türkiye'deki demokratik sürece katılabileceğini vurguladı, ancak bunun "şeffaflık ve gönüllülüğe dayalı olması gerektiği" uyarısında bulundu.

Seçmenlerin gizli kalması gereken adreslerine AKP'nin nasıl ulaştığı yönündeki kaygılarının da Veri Koruma Kurumu tarafından araştırıldığı anımsatıldı.

Açıklamaya göre, Hollanda'nın AKP'nin mektubu ile ilgili kaygı ve tepkileri, 1 Kasım seçimleri için görevlendirilen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemci heyetine de iletildi.

Hollanda hükümetinin açıklamasına göre, Belçika'da da Davutoğlu imzalı mektupla ilgili çok sayıda şikayette bulunuldu.

Belçika Gizlilik Komisyonu da Türkiye kökenli vatandaşlarının adres bilgilerine nasıl ulaşıldığı konusunda soruşturma başlattı.