Türkiye ve Hollanda arasında devam eden ziyaret krizi,  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın sınır dışı edilmesi ile doruğa ulaştı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Hollanda'da 'istenmeyen kişi' ilan edilerek sınır dışı edildi.

Hollanda'ya karayolu ile giden Kaya'nın konvoyu polis tarafından durduruldu. Kaya'nın Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosluğu'na girmesine izin vermeyen polis, bakandan ülkeyi terk etmesini istedi.

Kaya, konsolosluk binasına girişine izin verilene kadar bekleyeceğini söyledi, Hollanda'yı insan haklarını ihlal etmekle suçladı, "İfade özgürlüğü, toplanma özgürlüğü, haraket... Şu an bunların hepsi askıya alınmış durumda" dedi.

Polisin konsolosluk binasına girişine izin vermediği Türk bakan, otomobilinde bekledi. Bu arada çevrede protesto gösterisi düzenleyenlerle Hollanda polisi arasında zaman zaman tartışma ve arbede yaşandı.

Hollanda polisi Türkiyeli göstericileri tazyikli su kullanarak dağıttı.

Saatler süren görüşmeler sonunda gece yarısı saat 01.00 sıralarında sınır dışı edilmesi kararlaştırılan Kaya, Hollanda polis özel timleri ve bir eskort aracı eşliğinde beraberindekiler ile kara yoluyla Almanya'ya gönderildi.

Kaya, Twitter hesabından yaptığı açıklamada ayrıca şu ifadeleri kullandı:

"Bu faşist uygulama karşısında Demokrasi adına dünyanın tavır alması gerekiyor! Bir kadın bakana yapılan bu muamele asla kabul edilemez."

Almanya'ya gönderilen Bakan Fatma Betül Sayan Kaya, sabah saatlerinde Könl-Bonn Uluslararası Havalimanı'ndan özel uçakla Türkiye'ye döndü.

BİNALİ YILDIRIM’DAN AÇIKLAMA

Başbakan Binali Yıldırım Hollanda'ya tepki gösterdi. Yıldırım yaptığı yazılı açıklamada, "Türkiye'ye ve diplomatik dokunulmazlığı bulunan bakanlara karşı yapılan bu kabul edilemez muameleye misliyle karşılık verilecektir" ifadelerini kullandı.

Yıldırım ayrıca Hollanda'da, Almanya'da, Avrupa'da yaşayan Türk vatandaşlarından sağduyu ile hareket etmelerini, asla tahriklere kapılmamalarını istedi.

HOLLANDA BÜYÜKELÇİSİ TÜRKİYE’YE DÖNEMİYOR

Öte yandan, Türkiye'nin Hollanda temsilciliklerini güvenlik gerekçesiyle kapatması üzerine Lahey'de bulunan Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi, Türkiye'ye dönmeme kararı aldı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise "Halen izinli olarak Türkiye dışında bulunan Hollanda Büyükelçisinin bir müddet görevine dönmesini arzu etmediğimiz bildirilmiştir'' ifadeleri yer aldı.

Bu arada Rotterdam Belediye Başkanı Ahmet Abutalip Türkiye bakanın gelişi konusunda Rotterdam Başkonsolosluğu'nun kendisine yalan söylediğini iddia ederek, "Korkunç bir şekilde yanıltıldım" dedi.