Fethiye’de HDP’nin parti tabelasının indirilmesine, geç saatlerde ise Kürt yurttaşları hedef alan saldırılara tepki büyüyor.

HDP MYK faşist saldırılar üzerine toplandı. Yaplan açıklamada yapılan saldırılardan hükümet sorumlu tutuldu. Toplumsal muhalefet bileşenlerinden de saldırıya kınama ve HDP ile dayanışma açıklamaları geliyor. HDP İstanbul’da saat 19.00′da Kadıköy’e eyleme çağırıyor.

HDP MYK’sı yaşanan saldırılar üzerine toplandı. Değerlendirmelerini aktarmak üzere HDP Eş genel Başkanları Ertuğrul Kürkçü, Sebahat Tuncel ve HDP milletvekili Levent Tüzel Cezayir Toplantı salonu’nda bir basın toplantısı düzenlediler.

KÜRKÇÜ: O TABELAYI İNDİRDİKLERİ GİBİ ASACAKLAR


Düzenlenen basın toplantısında Ertuğrul Kürkçü son yaşanan saldırının HDP açısından seçim güvenliğinin ortadan kalktığını gösterdiğini vurgulayarak, hükümeti seçim güvenliğini sağlamaya çağırdı. Saldırıların ortak bir karakteri olduğunu söyleyen Kürkçü “Hükümet yapması gerekenlerin hiç birini yapmıyor” dedi.

Resmi görevlilerin saldırıdaki rolüne de değinen Kürkçü “O tabelayı nasıl indirdilerse öyle asacaklar oraya. Irkçı koalisyon ulusal simgeleri kendilerine mal ediyor” diye konuştu. Kürkçü “Sessizlik onaylamaktır. Türkiye’nin politik aktörleri bu saldırıları sessizlikle onaylıyorlar” ifadelerini kullandığı açıklamasında “Hiç kimse bizden siyasi tutumumuzu değiştirmemizi beklemesin” dedi. Kürkçü AGİT’e başvurduklarını, idareye maddi ve manevi tazminat davası açacaklarını belirtirken Avrupa Konseyi ve Parlamentosu’na da çağrıda bulunacaklarını ifade etti.

TUNCEL: SALDIRILARDA GLADYONUN PARMAĞI VAR

HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ise yaptığı konuşmada bu saldırıların bir merkezden organize edildiğini belirtirken “Burada gladyonun parmağı var” dedi. Saldırı hazırlıkları hakkında kendilerinin haberi varken İçişleri Bakanı’nın haberinin olmasının mümkün olmadığını ifade eden Tuncel şöyle dedi: Sebahat Tuncel: İçişleri Bakanı’nı korumaya değil açıklama yapmaya davet ediyoruz.

Fethiye’de partilerine saldıranların Sivas’ı yakanlardan bir farkı olmadığını ifade eden Tuncel “HDP devlet bir şey yapmıyorsa kendi savunmasını kendisi sağlayacaktır. Mahallelerde sokaklarda olmaya devam edeceğiz.” dedi. Levent Tüzel ise yaptığı açıklamada “Medyanın bu linç girişimini gerginlik diye vermesi kabul edilemez. Bu can güvenliği meselesidir” diye konuştu.

DEMİRTAŞ: FETHİYE BABANIZIN MALI DEĞİL

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Kars’ta yaptığı açıklamada Fethiye’de HDP’ye dönük gerçekleştirilen ırkçı saldırılara tepki göstererek “Fethiye’deki alçaklığı gördünüz. Biz ısrarla gittiğimiz her yerde halkımıza sağduyu çağrısı yapıyoruz. Seçim siyasi bir rekabettir diyoruz. Halk kimi seçerse başımızın üstüne koyarız diyoruz. Fethiye’dekiler, HDP tabelası asılamazmış diyor. Fethiye sizin babanızın malı mı? Böyle bir ucuzluk olur mu? Oradaki kaymakamın yardımı ile oluyor bu olaylar. Belediye merdiven dayıyor, tabelayı indiriyor, bu alçaklıktır” ifadelerini kullandı. Demirtaş Erdoğan’a yönelik olarak da “Çıkıp meydanlarda demokrasi dersi vereceğine Fethiye’deki kaymakamı, belediyeyi görevden al. İnsan etnik kimliğinden dolayı suçlu olur mu? Kusura bakmayın bu ülke hiç kimsenin tapulu malı değildir” şeklinde konuştu.

HDP'YE SALDIRILARA TEPKİLER

DİSK Genel Başkanı Kani Beko: Nefret suçu işleyen saldırganlar bir an önce yakalanarak, yeni saldırılara zemin hazırlanmasının önüne geçilmelidir.

Halkevleri: Halkevleri olarak yaşanan saldırıları kınıyoruz. Faşizme karşı HDP’li dostlarımızın yanındayız. Bu ülkeyi ırkçılara, faşistlere, hırsızlara ve talancılara bırakmayacağız.

TKP: HDP’ye dönük saldırılara vatandaş tepkisi demek saldırıya ortak olmaktır...Bu saldırıların tamamında sivil unsurlarla devlet görevlilerinin açık işbirliği gözlenmiştir. Hükümet, bu faşist saldırılara göz yumarak, teşvik ederek “çözüm”den ne anladığını göstermiştir. Bu saldırılar derhal durdurulmalı, saldırıları haklı gösteren her tür davranıştan kaçınılmalıdır.

ÖDP:  Faşist saldırılara karşı HDP ile dayanışma içindeyiz... Her yerde bölücülükten söz edip, faşist saldırıları meşrulaştıran bu zihniyetin kendisi bölücüdür. Halklar arasında düşmanlık tohumları eken, barış umutlarını provokasyonlarla ortadan kaldırmaya çalışanlar karşısında ÖDP, HDP ile dayanışma içerisinde olacaktır.”

(Sendika.Org)