Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 7 Haziran 2015 seçimlerine parti olarak girme kararına PKK lideri Abdullah Öcalan'dan destek geldiği bildirildi.

Kamuoyunda, HDP’nin yüzde 10 seçim barajı nedeniyle risk aldığı, hatta kararını yeniden gözden geçireceği iddiaları tartışılırken; HDP’nin kararıyla ilgili PKK lideri Abdullah Öcalan’ın ne diyeceği merak konusuydu.

ÖCALAN'DAN DESTEK

Al Jazeera Türk’ten Burhan Ekinci'nin haberine göre, HDP’nin kararı, İmralı heyetinin 4 Şubat’taki Öcalan’la görüşmesinde gündeme geldi.

PKK lideri Öcalan'ın HDP Heyeti'ne, HDP’nin parti olarak seçime girme kararını desteklediğini açıkladı.

Öcalan, yüzde 10 seçim barajıyla ilgili heyete şu görüşü aktardı:

“Bütün toplumsal muhalefet alanlarını ve onların temsiliyetlerini gözettiğiniz zaman yüzde 10 değil çok daha fazlasını almak mümkündür."

GENİŞLETİLMİŞ HEYET OLARAK GİTTİLER

Çözüm süreci görüşmelerinde hükümet, Öcalan ve Kandil'le görüşmeleri yürüten İmralı heyetinde ilk kez Demokratik Özgür Kadın Hareketi'nden Ceylan Bağrıyanık da yer aldı.

4 Şubat’taki görüşmeye HDP'nin grup başkanvekilleri Pervin Buldan, İdris Baluken, İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle de yer aldı. Böylece heyet, çözüm sürecinin başından bu yana İmralı'yı ziyaret eden en kalabalık heyet oldu.

Görüşmeleri uzun bir süre yürüten Buldan, Baluken ve Önder'den oluşan heyete 29 Kasım'da Hatip Dicle de katılmıştı. Dicle ile birlikte heyette yer alması düşünülen Bağrıyanık'ın heyete dahil olması ise iki aydan fazla bir süre gecikti.