Seçimlerde HDP’ye destek veren EMEP, Halkevleri ve Yeşiller, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “HDP parlamentoya girsin diye destek verenler hesap verecek” sözlerine tepki göstererek, “Tehditler demokrasi mücadelemizi durduramaz” dedi.

Emek Partisi (EMEP), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ve Halkevleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, partisinin 5. Olağan Kadın Kolları Kongresi'nde HDP’yi kastederek, "Parlamentoya girsinler diye onlara destek verenler bunun hesabını verecekler" sözlerine tepki gösterdi.
 
Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, tehdidin HDP’nin barajı aşmasının önemini bir kez daha ortaya koyduğunu belirterek, HDP’nin barajı aşması Erdoğan’ın parlamentodaki planlarını boşa düşürdüğünü söyledi.

Gürkan, “Emek Partisi olarak seçimlerde, Türkiye demokrasisinde HDP’nin barajı aşmasının önemini ortaya koymuştuk. Hem Türkiye demokrasisi için bir gereklilikti hem de tek adam, tek parti yönetimini durdurmak için parlamento bileşimini etkilemek üzere önemliydi. Ayrıca Kürt sorununun demokratik çözümünde bir muhataplık ilişkisi yaratılması, barışçıl çözüm zemininin yeniden oluşturulması açısından da önemliydi. Bütün bu gerekliliklerle birlikte HDP’yi destekledik. Dolayısıyla Erdoğan’ın rahatsızlığı barajı aşarak kendi siyasi planlarını boşa düşürmesinden kaynaklanmaktadır” ifadelerini kullandı.
 
Tehdidin sadece HDP’ye oy verenlere yönelik değil, bütün bir toplumsal muhalefete ve demokrasi güçlerine dönük olduğunun altını çizen Gürkan, şunları söyledi: “Erdoğan, gerici, baskıcı, savaşçı siyasetinin karşısında olan bütün güçlere karşı bu tehdit dilini kullanacağını bir kez daha göstermiş oldu. Bu tehditle aynı zamanda Erdoğan’ın kutuplaşma ve savaşçı siyasetinin devam ettireceğini görüyoruz. Bu tehdit bütün muhalif güçlere yönelik bir tehdit olduğu gibi aynı zamanda Kürt halkının taleplerine de baskıyla, zorla cevap verileceğinin bir mesajıdır. Bu tehditleri çok gördük, bu tehditler bizi demokrasi mücadelemizden geri durduramaz. Bu açıdan da Türkiye’nin demokrasiyi, barışı ve özgürlükleri kazanması için mücadele görevini ve bunun sorumluluğunu bir kez daha üzerimize alıyoruz.”
 
HALKEVLERİ: DEMOKRASİYLE BAĞDAŞMAZ
 
“Seçimlere girmek, siyasi parti kurmak nasıl anayasal demokratik bir haksa, siyasal partinin desteklenmesi de sıradan doğal bir haktır” diyen Halkevleri Eş Genel Başkanı Nuri Günay da bu durumun demokrasinin en temel gereklerinden bir tanesi olduğunu söyledi.

Günay, “Meclis’e girmiş, milyonlarca insanın oyunu almış bir partinin desteklenmesinin ve destekleyenlerin hedef gösterilmesi elbette demokrasiyle bağdaşmaz. Türkiye’de demokrasinin gelişmesi için mücadele ediyoruz, etmeliyiz. Türkiye’de genel bir demokrasi problemi olduğu, ülkenin nasıl yönetildiği ortadadır. Siyasi parti tercihimizi kullanmak da aynı zamanda bu mücadelenin bir parçasıdır” dedi.   
 
YEŞİLLER: ŞİDDETLE KINIYORUZ
 
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüsü Naci Sönmez ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın HDP üzerinden toplumsal muhalefete tehditkar bir dil kullandığını vurguladı.

Sönmez, “Özellikle de yerel seçimleri hesap ettiği bir yerden muhalefete bir daraltma operasyonu yapıyor. Bu şekilde CHP seçmenini ve CHP’yi kurumsal olarak etkilemeye çalışıyor. Bu düşmanlaştırıcı, ayrıştırıcı bir dildir. Aynı zamanda HDP seçmenine ve vekilleri parlamentoya taşıyanlara ‘Bunun hesabını vereceksiniz’ demek demokrasiye uymayan, demokratik devletlerde benzeri görülmemiş bir uygulamadır. Tam bir diktatörlük rejiminin inşa edilme süreciyle atılan adımlardır. Parti olarak şiddetle kınıyoruz. Bu demokrasi dışı davranışlara, dile karşı mücadele etmedeki kararlılığımız sürecektir” diye konuştu. 

Kaynak: MA