Genel seçimlere parti olarak girme kararı alan Halkların Demokratik Partisi (HDP), işi şansa bırakmak istemiyor. Barajı aşmak için farklı Kürt parti ve kurumlarla ittifak arayışına girdi. Bir ittifak çabası da, Irak Kürdistan Demokrat Partisi çizgisindeki partiler arasında başladı

Halkların Demokratik Partisi HDP’nin, yüzde 10'luk seçim barajını aşabilmesi için, Demokratik Toplum Kongresi’nin girişimiyle ittifak görüşmeleri başladı. Çalışmaları DTK Eşbaşkanı Selma Irmak, Demokratik Bölgeler Partisi Eşbaşkanı Kamuran Yüksek, eski Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk ile HDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane’den oluşan heyet yürütüyor. HDP ve DBP dışında kalan Kürt siyasi parti ve kurumlarını ziyaret eden heyet, HDP’nin barajı geçebilmesi için destek istedi.

İTTİFAK OLURSA DESTEK VAR


Mahmut Bozarslan’ın Al Jazeera Türk’te yer alan haberine göre, heyet ilk Azadi Hareketi'ni ziyaret etti. Dini kimliği ile bilinen Azadi Hareketi’nin Genel Sekreteri Adem Özcaner, prensip olarak destek vermeyi kabul ettiklerini söyledi.

“Kürdistan ittifakı talep eden, Kürtlerin maslahatına olan bütün birlikteliklere destek verme yönünde ilkesel bir tutumumuz var. Biz herhangi bir harekete ilhak ya da bir cemaate entegre olmak şeklinde düşünmüyoruz. Azadi Hareketi kendi sürecini kendi başına özgün ve bağımsız olarak gerçekleştirmek istiyor. Biz kendi temel presiplerimizle çelişmemek koşuluyla, ortak konsesus oluşursa, elbetteki olumlu yaklaşım sergilemek istiyoruz. MYK’da prensip olarak ittifak yönünde karar çıktı. GYK’da ittifak yönünde karar çıktı. İlkesel olarak kontejan talebimiz olmayacak. Kürdistan’daki bütün dinamikleri muhtatap alıp ittifaka dahil etmek istiyorlar. Bunların tamamını temsiliyet düzeyinde Meclis'e taşımak istiyorlar.”
1980 öncesi Kürt siyasi geleneğinden gelen Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD) de ziyaret edilen kurumlar arasındaydı. Özellikle ana dilde eğitim alanında mücadele eden DDKD geleneğinin 40 yılı aşkın bir geçmişi var. DDKD yönetimi Devrimci Demokrat Kültür Derneği olan ismindeki 'kültür'ün yerine Kürt kelimesini kullanılmaya başlandı. DDKD Genel Başkanı İmam Aşçıer, geniş bir ittifakın içinde yer alabileceklerini söyledi:

“Beraber seçime girerek, demokrasi mücadelesinde Kürt kimliğini öne çıkararak çalışılabilir dedik. Gitmedikleri partiler kalmış. Onlara gittikten sonra artık ortak mutabakat sağlanırsa tekrar biraraya gelinip, değerlendirme yapılacak. Kürt ittifakı olursa içinde yeralacağız. Geniş çaplı bir ititfak olursa yer alırız. ‘Siz seçime gidin biz kayıtsız şartsız destekliyoruz’ demedik. Bütün Kürt parti ve örgütlerinin yer alacağı ittifak bizim için uygundur. Böyle bir ittifaka varız.”

İttifak arayışının bir ayağı da Katılımcı Demokrasi Partisi oldu. KADEP, BDP listesinden Diyarbakır milletvekili seçilen ve 25 Aralık 2012'de ölen Şerafettin Elçi tarafından kuruldu. Kürt sorununa silahsız çözümü suvanan KADEP, Kürtler için federasyon talep ediyor.
KADEP Diyarbakır İl Başkanı Cuvanroj Ceyhan seçim ittifakına korucuların bile katılması gerektiğini savunuyor:

“Geniş bir ittifak olması, tüm Kürtleri kapsayacak bir ittifak olması, toplumun önde gelenlerini hatta korucuları kapsayacak bir çalışma yapılması gerekir. Herkesin bunun içinde olması gerekir. Böyle olursa olumlu bakarız. Ancak böyle olursa baraj aşılabilir yoksa biraz zor görünüyor.“
Ceyhan, HDP’nin tüm kesimlerin kendi isimleriyle ittifakta yer almalarını önerdiğini söyledi.
HDP-DBP heyetinin ilk tur görüşmelerini bu hafta içinde tamamlaması bekleniyor.

BİR İTTİFAK ÇABASI DAHA

Heyet HDP için destek ararken, Mesut Barzani’nin lideri olduğu Irak Kürdistan Demokrat Partisi'ne yakın partilerin de bulunduğu farklı siyasi oluşumlar kendi aralarında ittifak görüşmelerine başladı.

Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (T-KDP), Katılımcı Demokrasi Partisi (KADEP), Kürt Demokrasi Platformu, Türkiye Kürdistan Ulusal Demokratik Partisi (T-PDNK) ile Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) ayrı bir seçim ittifakı kurmaya çalışıyor.
Hak ve Özgürlükler Partisi HAK-PAR Genel Başkanı Fehmi Demir, partisinin bu ittifak çalışmasında yer aldığını vurgulayarak “Kürt ve Kürdistani ittifak oluşturma çalışması başlattık. 1 Mart’ta tekrar biraraya gelip son şeklini vereceğiz.”dedi.
Fehmi Demir, bununla birlikte HDP'nin ittifak arayışı ile ilgili bir yorum yapmak istemedi, ittifakın içeriğini görmeleri gerektiğini söyledi.