Anayasa referandumuna 1.5 aydan daha kısa bir süre kalmasına karşın; seçim dönemlerine benzeyen bir kampanya süreci yaşanmıyor.

TBMM’nin hâlâ açık olması nedeniyle özellikle muhalefet milletvekilleri seçim bölgelerine gidemezken, OHAL nedeniyle de muhalif sivil toplum etkili olamıyor. HDP ise hem tutuklu vekiller hem de neredeyse bütün il ve ilçe teşkilatlarına yapılan gözaltı ve tutuklamalar nedeniyle kampanya çalışmalarını zor şartlarda yürütüyor.

HDP geçen hafta İstanbul, İzmir ve Diyarbakır’da eşzamanlı olarak kampanyasını başlattı, referandumda kullanacağı şarkılar, görseller ve sloganları tanıttı. 

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre, parti özellikle bölgedeki seçmenin sandığa gitme motivasyonunu artırmaya yönelik özel bir çalışma yürütmeye de hazırlanıyor. Anketlere göre bölgede sandığa giderek oy kullanma motivasyonunun 7 Haziran ya da 1 Kasım seçimlerine göre daha düşük olduğu belirtilirken, HDP özellikle kendi tabanının sandığa gitmesi için özel bir strateji izleyecek. Bu kapsamda milletvekillerinin mahalle mahalle ve köy köy gezerek seçmeni bu konuda bilinçlendirmesi amaçlanıyor.

Ancak TBMM’de hem Genel Kurul hem de komisyon çalışmalarının 16 Mart ya da 23 Mart’a kadar süreceği belirtilirken, bu durum özellikle tutuklamalarla il ve ilçe teşkilatları neredeyse çalışamaz duruma gelen HDP’de referandum çalışmalarını da zora sokuyor. HDP kaynakları OHAL nedeniyle sivil toplumun bastırıldığını ve sokakta referanduma yönelik bir etkinlik yapılmasına izin verilmediği görüşünü dile getiriyor.