Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Engin Altay, CNN Türk'te Saynur Tezel Özgentürk'ün sorularını yanıtladı.

Engin Altay, HDP'den gelen dokunulmazlıklarla ilgili anayasa teklifi değişikliği kanununu Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) götürmek için "CHP'li vekiller imza versin" çağrısı hakkında konuştu. 

Altay, "CHP'liler parti disiplinine sahiptir, imza atan vekilin CHP'de yeri olmaz. Verin özerkliği, alın başkanlığı diyenlerden demokrasi dersi öğrenecek değiliz, HDP kendi işine baksın" dedi.

HDP Grupbaşkanvekili İdris Baluken, dün yaptığı konuşmada milletvekillerine dokunulmazlıklarla ilgili anayasa teklifi değişikliği kanununu Anayasa Mahkemesi’ne götürmek için CHP’li vekillere imza vermesi çağrısı yapmıştı.

Altay'ın açıklamaları şöyle:

“AYM’YE GİTMEK DİYE BİR DÜŞÜNCEMİZ YOK”

“Dokunulmazlıklarla ilgili ortaya çıkan tablo kimsenin tutumunun sonucu değil, TBMM’nin iradesidir, hiçbir siyasi partinin iradesi değildir. Bu mesele CHP’de hiçbir krize yol açmaz. Hiçbir parti bu anayasa değişikliğine parti olarak başvuramıyor.

“Bu konuda 110 vekil ile ihtiyaç var. Burada partilerin iç disiplini işleyecek, parti olarak böyle bir kararımız yok. Dokunulmazlığı kaldırılan vekillerimiz bireysel hakkını kullanabilir. En çok fezleke Genel başkanımız hakkında ancak onun gideceğini tahmin etmem. Başka bir vekil şahsen giderse parti yönetimi maksimum destek verir, hem lojistik hem hukuki olarak.

“Hiçbir CHP’linin toplu olarak AYM’ye gitmek diye bir düşüncesi yok. HDP’nin 59 imzasının altına CHP’den hiçbir vekil imza atmaz. Bu mümkün değildir, siyasetin doğasıyla ters düşer, parti disiplinine ters düşer, bunu şimdiden söyleyebilirim.

“İMZA ATAN VEKİLİN CHP’DE YERİ OLMAZ”

“HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel ‘onlar artık CHP’li değil’ dedi. Türkiye’deki herkes şunu bilmeli, CHP’nin rotası millet rotasıdır. Bu açıklama siyasi hadsizliktir. HDP kendi işine baksın. Verin özerkliği, alın başkanlığı yapan bir parti bize demokrasi adına bir kelimelik ders veremez. CHP’liler parti disiplinine sahiptir, imza atan vekilin CHP’de yeri olmaz.”