Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) “Büyük Kongre” olarak nitelediği 1. Olağanüstü Kongresi salon dışında çekilen halaylarla başladı. Kongreye ilginin yoğun olduğu gözlenirken katılımcıları 15 dilde "Merhaba" ve "Umuda Yolculuk" yazılı büyük pankartlar karşıladı.

HDP’nin “Bu daha başlangıç” sloganıyla “Büyük Kongre” olarak adlandırdığı 1. Olağanüstü Kongresi, Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nda başladı. Salon önünde sabahın erken saatlerinde birçok ilden gelen yüzlerce kişi, türküler söyleyerek halay çekti. Kürdistan’dan gelen kadınlar ile erkekler ulusal kıyafetleri ve kesk û sor û zer renkleriyle kongreye renk kattı. 

Pek çok ilden katılımın olduğu kongreye, yüzlerce kişi katıldı. Kongrenin yapıldığı salona "Kadın katliamlarına karşı kadın dayanışması", "Perwerdeya zimane dayike mafe mirovan e (Anadilde eğitim insan hakkıdır)", "İnançlara özgürlük, Alevilere eşit yurttaşlık", "Yerinden yönetim demokratik özerklik", "Roboskî'den Reyhanlı'ya unutursak kalbimiz kurusun", "Zindanlar boşalsın siyasi tutsaklara özgürlük", "ODTÜ bir direniş geleneğidir", "Suriye'de emperyalist müdahaleye hayır" yazılı pankartlar asıldı.

Ayrıca, salona asılan pankartlarda HDP, "Özyönetimci, en genç, rengarenk, özgürlükçü, halkçı, demokratik, eşitlikçi, barışçıl, ekolojist parti, kadın partisi, LGBTİ partisi, emekçi parti" olarak nitelendirildi.

Bu arada, HDP Siirt İl Örgütü, "Botan'dan Türkiye halklarına selam" pankartı açtı.

Sabah erken saatlerden itibaren kongre için gelen HDP'liler, halay çekti. Kürt kadınları ulusal kıyafetleriyle, erkekler de şal u şepik ile kongreye katılırken, YPG marşları söylendi. Salonda toplanan yüzlerce kişi, "Bu daha başlangıç mücadeleye devam", "Her yer Taksim her yer direniş", "Biji Serok Apo", "Yaşasın halkların kardeşliği", "Biji berxwedana zindana", "İçerde dışarıda hücreleri parçala" sloganlarıyla kongrenin başlamasını bekliyor.

Partililer, HDP flamalarının yanı sıra Abdullah Öcalan'ın posteri, KCK bayrağı ve gökkuşağı bayrağı da taşıyor.

EŞBAŞKANLAR TUNCEL VE KÜRKÇÜ

Kongrede, geçtiğimiz günlerde BDP'den istifa eden İstanbul Milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Sırrı Sürreyya Önder, Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel'in HDP'ye üyeliğinin açıklanması bekleniyor. Kongrede ayrıca, eşbaşkanlar da seçilecek. Milletvekilleri Sebahat Tuncel ile Ertuğrul Kürkçü'nün eşbaşkanlığına kesin gözüyle bakılıyor. Kongrede ayrıca Parti Meclisi ve diğer kurulların seçimi de yapılacak.

Kongre, HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel'in açılış konuşmasıyla başlayacak.

Divan seçimi ve saygı duruşunun ardından, HDP Eşbaşkanları Fatma Gök ve Yavuz Önen konuşacak. Ardından kurumlar ve farklı halklar ve inançlardan temsilcilerin selamları olacak. HDP milletvekillerinin konuşmalarının ardından, eşbaşkan adayları konuşacak.

Kongre, raporların sunumu ve konukların konuşmalarının ardından seçim ile devam edecek. Seçimlerden sonra kongre Kardeş Türküler'in konseri ile sona erecek. (ETHA)

HDP Kongresinden canlı yayınları buradan izleyebilirsiniz:
http://www.demokrathaber.net/canli-tv-izle/imc-tv-canli-yayin-h13088.html