DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’e destsek amacıyla başlatılan açlık grevi eylemleri; Diyarbakır, Hakkari, Van ve Adana’da sona erdi.

DİYARBAKIR

Diyarbakır’da aralarında HDP Diyarbakır milletvekilleri Dersim Dağ ve Saliha Aydeniz ile birlikte TJA aktivistleri, HDP ve DBP yöneticilerinden oluşan 16 kişilik grubun dün başlattığı iki günlük açlık grevi eylemi yapılan basın açıklaması ile sonlandırıldı.

Açıklamada konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz, Ortadoğu’da üçüncü dünya savaşının yaşandığını belirterek, “Bu savaş demokratik modernite ile kapitalist modernite arasında yaşanıyor. Sayın Abdullah Öcalan’a yönelik komplo gerçekleştirenler, son 3 yılda mutlak tecrit ile Türkiye ve Kürdistan halklarına bunları uygulan devletler var. Türkiye’nin gardiyan rolü verildi” dedi.

İki gün süren eylemlerini sonlandırdıklarını açıklayan Aydenizi, “Eylemlerimiz burada son bulmayacak. Bugün bitiriyoruz ama eylemlerimiz tecrit kırılıncaya kadar devam edecek. 25 Kasım etkinlikleri kapsamında gündemlerimizin başında tecridin kırılması olacak. Tecrit kırılmadıkça Türkiye, Kürdistan ve Ortadoğu’ya barış gelmeyecektir. Mutlak tecrit kaldırılıncaya kadar eylemlerimiz sürecek” diye konuştu.

Leyla Güven’in sürdürdüğü açlık grevi eylemine çeşitli eylem ve etkinliklerle desteklerinin süreceğini ifade eden Aydeniz, “Leyla Güven’in eylemi ahlaki bir eylemdir. Tecrit kırılmayana kadar, acizliğin, saldırganlığın devam edeceğini biliyoruz. İki gün boyunca bizlerle destek ve dayanışma içerisinde olan herkese teşekkür ediyoruz. Daha fazla mücadeleyi yükseltmeliyiz” şeklinde konuştu.

HAKKARİ

Hakkari’de Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl binasında HDP’li vekiller Sait Dede ve Nuran İmir’in de katıldığı grevde geceden bu yana kendilerini ziyaret eden yurttaşlarla yapılan sohbetler ve söylenen şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla sürdü.

Sabah saatlerinde ise Yüksekova HDP ve DBP ilçe eş başkanları ve yöneticiler ile İl Genel Meclis üyeleri grevdekileri ziyaret etti.

Yapılan ziyarete yönelik kısa bir açıklama yapan DBP Yüksekova İlçe Eş Başkanı Reşit Güleç, Leyla Güven’in başlattığı açlık grevini desteklediklerini söyledi.

Güleç,” Bizlerde Yüksekova HDP ve DBP ilçe yönetimleri olarak, greve giren arkadaşlara destek amaçlı ziyarete gelmiş bulunmaktayız. Bizde yapılan bu hukuksuzluğa karşı gerçekleşen bu eylemi doğru görüyoruz Bugün Türkiye’de yapılan bu hukuksuzluklara karşı hukuki olarak adım atılmadığı için artık insanlar son çare olarak kendi bedenlerini açlık grevine yatırmaya başladılar. Bizde yapılan bu açlık grevini destekliyoruz” diye konuştu.

ZİYARETÇİLER TECRİDİ KINADI

Çukurca’dan DBP ve HDP İlçe yöneticileri ile birlikte eylemcileri ziyaret eden Çukurca Belediyesi Eş Başkanı Servet Tunç, yapılan eylemin barışa ve güzel yarınlara katkı sunacağını umut ettiklerini belirterek, “Çukurca halkı adına bugün bu eylemi yapan arkadaşları ziyarete geldik. Şüphesiz ki son yılarda Sayın Öcalan ve Siyasi tutsakların üzerinde büyük bir baskı ile tecrit uygulanıyor bu tecridin kırılması için yapılan bu eylemi bütün Çukurcalılar adına selamlıyoruz ve başarılar diliyoruz” dedi.

Eylemcileri ziyaret eden Çukurca Eski Belediye Başkanı Mehmet Kanar ise şöyle konuştu:

“Bütün eylemcileri ve bunları yalnız bırakmayan herkesi kutluyorum. Yılardır hem halkımız üzerinde hem de seçilmişlerimize uygulanan baskıyı asla unutmayacağız. 40 yıldır bu sıkıntıları çekiyoruz. Bizleri başarıya göçtürecek adımlar ataya devam edeceğiz ve halkımızda bunun bilincindedir” dedi. DBP eski İl Eş Başkanı Süleyman Kanat ise PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın üzerinde uygulana tecridi kınadıklarını belirti.

Eylemcilere destek ziyaretinde bulunan HDP Hakkari Eski Milletvekili Nihat Akdoğan’da eylemcilerin haklı davasında yanında olduklarını ve Türkiye baskılara rağmen demokrasiyi sadece HDP’nin savunduğunu, başlatılan mücadelenin mutlaka olumlu sonucu olacağını, tecrit ve baskının kaldırılması yönünde atılan bir adım olduğunu ifade etti

İMİR: TECRİT KONUSUNDA HÜKÜMETİ UYARDIK

Ziyaretlerin ardından açlık grevi yapılan açıklama ile son buldu. Açıklamayı yapan HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, eylemlerinin bir uyarı olduğunu ve hükümetin bu mesajı iyi okuması gerektiğini ifade ederek,  “Sayın Leyla Güven’e destek vermek amacıyla biz açlık grevine başladık. Yaptığımız eylemde taleplerimizden bir tanesi de sayın Abdullah Öcalan üzerinde ağırlaştırılmış tecridin bir an önce son bulmasıdır. Bu eylem aslında AKP hükümetine karşı aynı zamanda bir uyarı niteliğindeydi. Eğer ki bu eylemimiz sonuç vermezse bizler daha farklı eylemlerle tecride karşı sesimizi ve mücadelemizi daha da yükselteceğiz. Bizler yaşamın neresinde olursak olalım, mücadelemizden bir an bile olsun geri adım atmayacağız. Biz yarın TJA ve kadın hareketleri ile Diyarbakır cezaevinin önünde bir araya gelerek, basın açıklaması düzenleyeceğiz. Biz HDP Meclisi olarak 20 Kasım’dan 25 kasıma kadar tecride karşı ve kadına yönelik şiddetin her türlüsüne karşı alanlarda olacağız. Bizler eylemlerimize devam edeceğiz. Yaşam direnmektir direniyoruz, direnmeye devam edeceğiz. İki gündür burada başlattığımız açlık grevine katılan ve bizleri ziyaretleri ile yalnız bırakmayan her kese teşekkür ediyoruz” dedi.

VAN

Van’da da HDP il binasında HDP’li vekiller Murat Sarısaç ve Muazzez Orhan’ın da katıldığı açlık grevi sona erdi. Van merkez ve tüm ilçelerinden greve dayanışma ziyaretleri gerçekleşirken yine kurum ve kuruluş temsilcileri de destek ziyaretlerinde bulundu. Gün boyu ziyaretlerin sürdüğü ilçede grevdeki eylemcilerin ” Leyla güven haklıdır; tecrit son bulmalıdır” pankartının altında başlattığı grevi HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki’de ziyaret etti.

Tiryaki, “Leyla Güven arkadaşımız milletvekili seçildikten sonra kendisi için herhangi bir talepte bulunmadı. Milletvekili olduktan sonra kendi için bir talepte bulunmadı. Temel talebi Kürt halkının özgürlük talebiydi. Kürt halkı ve onun önderi üzerindeki mutlak tecrit koşularına karşı çıkmak, toplumsal duyarlılık için açlık grevi başlattı. Bu açlık grevine böyle bakmak lazım. Bu direnişe katılan tüm arkadaşlarımızı saygıyla selamlıyoruz” diye konuştu.

Ziyarete gelenler tarafından stranlar seslendirilerek direniş müzikleri eşliğinde halaylar çekildi. Günboyu ziyaretin eksilmediği grev yapılan basın açıklamasıyla sonlandı.

ADANA

Leyla Güven’e destek vermek amacıyla Adana’da başlatılan 2 günlük açlık grevi basın açıklamasıyla sona erdi. HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun ve HDP Parti Meclis (PM) üyesi Abdulselam Demirkıran’ında aralarında olan yurttaşların başlattığı 2 günlük açlık grevine çok sayıda kişi ziyaret edip, tecridin kaldırılmasını istedi.

‘HAYDE MÜCADELEYE’

HDP Adana İl Örgütü binası önünde yapılan basın açıklamasıyla açlık grevi son buldu. Açıklama HDP’li vekiller Remzi Tosun ve Kemal Peköz ile HDP Mersin ve Adana il yöneticileriyle çok sayıda kişi katıldı.

HDP Adana İl Eş Başkanı Mehmet Mahsun Eriğ, 2 günlük açlık grevini sonlandırdıklarını belirtti. Güven’in başlattığı açlık grevini sahiplendiklerinin altını çizen Eriğ, “Leyla Güven’in başlattığı süresiz dönüşümsüz açlık grevini başta Kürt halkı olmak üzere sahipleniyor, sol, sosyalist ve demokrasi güçlerini halklarımızın geleceği için tecride karşı birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz” dedi.

TECRİT KALDIRILSIN

HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun ise Güven’in açlık grevi eylemini desteklerini vurgulayıp, “Biz barış ve özgürlük istiyoruz. Bizler Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılana kadar eylemlerimiz sürecek. Bizler tüm halkları çağırıyoruz; bu mücadeleye ve Leyla Güven’in eylemine sahip çıkın. Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kaldıralım” şeklinde konuştu.

Kaynak: Özgür Manşet