Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Özdal Üçer, Van Cezaevi’ndeki mahpusun şüpheli ölümüyle ilgili Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Özdal Üçer Bozdağ'a "hücresinde ölü bulunan mahpus ile ilgili soruşturma başlatılıp başlatılmadığını" sordu.

Üçer, verdiği önergesinde, cezaevi koşullarına ve kötü muameleye dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi:

'HÜCRE CEZASININ İKİNCİ GÜNÜNDE ÖLÜ BULUNDU'

"Van M Tipi Kapalı Cezaevi'nde bir tutuklu ile yaşadığı tartışma sonucu hakkında verilen üç günlük hücre cezası nedeniyle hücrede bulunan Şevket Sanlav adlı hükümlünün, 18 Kasım’da hücre cezasının ikinci gününde ölü bulunduğunu ifade etti.

“Cezaevi yönetimi Sanlav’ın, hücrede boynuna bağladığı çarşafla intihar ettiğini açıkladı. Bu olay hem Van F Tipi hem de Van M Tipi cezaevlerinde yaşanan insanlık dışı uygulamaların bir sonucu niteliğinde. Söz konusu cezaevlerinde; cezaevi yönetimi ve Ceza İnfaz Koruma Memurlarınca uygulanan şiddet, baskı ve insan onurunu zedeleyen tutumlar, mahpusları hayatlarını artık idame ettiremeyecek noktaya getirmiş durumda.”

“Mahpuslar, baskıların sona erdirilmesi için defalarca cezaevi yönetimlerine başvurdukları halde hiçbir sonuç alamadıklarını; aksine şiddetin dozunun daha da arttığını belirtiyor. Cezaevlerinde süregelen böyle bir konseptin mahpuslar üzerinde yaratacağı olumsuzlukları kestirebilmek zor değildir.”

“Söz konusu politika ile mahpusların topluma ve kendilerine yabancılaşmaları hedefleneniyor, insanlık dışı uygulamalar devreye sokularak yaşama bağlılıkları yok edilmeye çalışılıyor.”

'ÖLÜMLERİN BİRİNCİ DERECEDE SORUMLUSU BİZZAT DEVLETTİR'

“Mahpusların yaşamları devletin sorumluluğu altında. Devlet, (hangi ceza verilmiş olursa olsun) özgürlüklerinden alıkoyduğu insanların yaşamlarını güvence altına almak ve korumakla mükelleftir.”

“Dolayısıyla cezaevlerinde meydana gelecek her türlü yaralanma ve ölüm olaylarının birinci derecede sorumlusu bizzat devlettir. Aksi halde yaşam hakkını koruyamayan devletin bu kişileri alıkoyma hakkı da bulunmamalı.”

“Ayrıca Şevket Sanlav’ın ailesi, evli ve bir çocuk babası olan mahpusun ‘cezasının çoğunu çektiğini, hayat dolu bir insan olduğunu ve intihara kalkışacak bir yapıda olmadığını’ ifade etti. Bu ise Sanlav’ın hücrede öldürüldüğü iddialarını ortaya çıkarıyor.”

'SANLAV'IN KÖTÜ MUAMELEYE DAİR BİR BAŞVURUSU OLDU MU?'

Üçer'in Bakan Bozdağ’a yönelttiği sorular şöyle:

* Sanlav’ın cezaevinde kaldığı süre boyunca kendisine baskı ve kötü muamele yapıldığına dair herhangi bir başvurusu oldu mu? Varsa; bu durumun önlenmesi için neden hiçbir önlem alınmadı?

* Sanlav’ın ölüm olayı ile ilgili olarak; iddialar bağlamında şüpheli hale gelen ölüm olayının aydınlanmasını sağlamak adına kapsamlı bir soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?