Ankara Mamak’ta, Nata Vega Alışveriş Merkezi’nin 2. katında bulunan Aqua Vega Akvaryum adlı işletmede birçok yaban hayvanının camekan bölmelerde tutsak edilmesi, sosyal medyada büyük tepki toplamıştı. Tepkilere rağmen olayla ilgili bir gelişme olmadığı bildirildi.

HDP Ağrı Miletvekili Dirayet Taşdemir, hayvanların camekanda sergilenmesini Meclis gündemine taşıdı.

Taşdemir verdiği önergede yaban hayvanlarının hayvanat bahçesi yerlerde tutsak edilmesinin kamu vicdanını yaraladığını söyledi.

Taşdemir, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na şu soruları yöneltti:

1-İşletmeye hayvanat bahçesi ruhsatı verilmiş midir? Verilmiş ise hangi tarihte, Bakanlığınızın hangi birimi tarafından verilmiştir?

2- İşletmede kaç tür ve toplam kaç hayvan bulunmaktadır? İlgili yönetmeliğe göre, hayvanat bahçesinin grubu nedir?

3- İlgili yönetmeliğin 6. maddesinde hayvanat bahçelerinin yer seçimi ile ilgili koşullar belirtilmiştir. Söz konusu işletmenin koşulları, bu maddede belirtilen tüm hususları karşılamakta mıdır?

4- AVM’lerin özellikle elektromanyetik alan bakımından insan sağlığına olumsuz etkiler yarattığı birçok kuruluş tarafından bugüne dek ifade edilmiştir. AVM gibi sağlıksız ve kapalı bir ortamda kurulmuş olan bu hayvanat bahçesine nasıl ruhsat verilmiştir?

5- Herhangi bir afet durumunda, söz konusu hayvanat bahçesinde hayvanların tahliyesi de imkânsızdır. Bu durumda hayvanlar ölüme mi terk edilecektir?

6- Bu hayvanat bahçesinin, ilgili yönetmeliğe aykırı bir şekilde kurulmasında rolü olan İl Müdürlüğü personelinin ve yine kurulum öncesinde tesisi ziyaret ederek uygunluk raporu tanzim eden, İl Müdürlüğü personelinden oluşan komisyon üyelerinin hakkında
soruşturma başlatılacak mıdır?

7- Söz konusu tesis en son ne zaman denetlenmiştir? Yapılan denetimde mevzuata aykırı bir durumla karşılaşılmış mıdır?

8- Hayvanat bahçesindeki tüm hayvanlar, yasal yollar ile mi temin edilmiştir? CITES ihracat belgesi gerektiren hayvanların, tüm evrakları tam mıdır?

9- Söz konusu tesiste, doğadan alıkonulmuş hayvan mevcut mudur? Var ise bu konuda izin belgeleri Bakanlığınızca verilmiş midir?

10- Hayvanat bahçesinde şimdiye dek ölen hayvan olmuş mudur? Olmuş ise ölen hayvanlar, mevzuat gereği Bakanlığınıza bildirilmiş midir?

11- Hayvanat bahçesinde görev yapan veteriner hekim, ilgili yönetmeliğin 10. maddesinde belirtilen görev ve sorumlulukları yerine getirebilecek meslekî birikime sahip midir? Yaban hayatı konusunda uzmanlığı var mıdır?

12- İnsan kontrolünde, hayvanat bahçelerine, sirklere satılmak üzere üretilmiş olsalar bile, yaban hayvanlarının, söz konusu işletme ve benzeri alanlarda tutsak edilmeleri, Türkiye’nin de imzacı olduğu Evrensel Hayvan Hakları Bildirgesi’ne aykırı olduğu kadar kamuoyu vicdanını da yaralamaktadır. Söz konusu işletme ve benzeri yerlerde hayvanların tutulmasının yasaklanması, hayvanat bahçelerinin hayvanların yaşamları gerçekten gözetilerek modernize edilmesi ve denetlenmesi için ilgili yönetmelikte bir revizyon yapılması Bakanlığınız gündeminde midir?

13- 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun 28. maddesinin birinci fıkrasının (n) bendi ve ilgili yönetmeliğin 26. maddesi gereğince, hayvanat bahçesi sahibine bugüne dek herhangi bir yaptırım uygulanmış mıdır, uygulanacak mıdır?

14- Tesis incelendiğinde, ilgili yönetmeliğin 11. ve 12. maddelerinde belirtilen genel şartların yerine getirilmediği kolaylıkla görülmektedir. İlgili mevzuata açıkça aykırı olan söz konusu işletmenin hayvanat bahçesi ruhsatı iptal edilecek midir?