HDP Antalya Milletvekili Saruhan Oluç, HDP’yi koalisyon formülleri dışında tutma yaklaşımının gerçekçi olmadığını belirterek, “Türkiye’nin hükümetsiz kalmasını ve kaosa sürüklenmesini istemeyiz” dedi.

Erken seçimin doğru olmayacağını ifade eden Oluç, “Çünkü seçim kanunu ve siyasi partiler kanunu yine aynı eşitsizlikleri yaratacaktır. Bu iki yasada değişiklik yapılmadan gidilecek seçimde tablo yine aynı olacaktır. AKP’nin oyu bir erken seçimde yükselmeyecektir. AKP seçilmezse ne olur korkusu artık kırılmıştır” diye konuştu.

HDP Antalya Milletvekili Saruhan Oluç, koalisyon formüllerini ve partisinin tavrına şöyle yorumladı: HDP’yi meşruiyet alanının dışında tutmaya çalışan hiçbir anlayışın gerçekçilikle alakası yoktur. Bunlar geçici heveslerdir. Bizim için koalisyon sonucu iyi bir sonuçtur. Türkiye açısından koalisyonlar öcü değildir. Demokratik ve politik kültür gelişir. Elbette iyi koalisyon da olur kötü koalisyon da olur. Ortaya çıkacak kombinasyonda HDP’nin katkısının ne olacağını değerlendireceğiz. Bu dışarıdan destek de olabilir. Başka formüller de olabilir. Bizim için önemli olan seçim beyannamemizde ve siyasal programımızda bizim anlayışımızla çatışmayan çok zıt olmayan konular olmasıdır. Koalisyon demek uzlaşmadır. Çok sert çatışma konularının olmaması gerekir. Bizim için çözüm ve barış süreci son derece önemlidir. Çözüm sürecinin berhava edilmeyeceği bir kombinasyon biçim için önemlidir. Biz Türkiye’nin hükümetsiz kalmasını kaosa sürüklenmesini istemeyiz.

İKİ YASA DEĞİŞMEDEN ERKEN SEÇİM OLMAMALI

Biz bir erken seçimin doğru olmadığını düşünüyoruz . Çünkü seçim kanunu ve siyasi partiler kanunu yine aynı eşitsizlikleri yaratacak durumdadır. Koalisyon görüşmeleri sürse bile bazı yasalarda değişiklik yapılmalıdır. Öncelikli olarak yüzde 10 barajlı seçim yasası değişmelidir. Seçim barajı bizce kaldırılmalı. Kaldırılmayacaksa bile en azından Avrupa standartlarına indirilmelidir. Siyasi partiler yasasında değişikliklere ihtiyaç var. Bunlarda değişiklik yapılmadan gidilecek seçimde tablo yine bu şekilde olacaktır. AKP seçilmezse ne olur korkusu vardı artık o korku kırıldı. Yeniden bir seçim yapılırsa AKP’ye yönelim olmayacaktır. Tam tersine Türkiye’de çözümsüzlüğün parçası haline gelmiş olacaklardır. Apar topar gidilecek bir erken seçim AKP açısından avantaj olmayacaktır.