Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Sayın Faysal Sarıyıldız, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması talebiyle, MİT-IŞİD ilişkilerine dair soru önergesi verdi.

Sarıyıldız, IŞİD mensupları ile Türk askerlerinin basına yansıyan 'samimi' görüntülerini, yine  geçtiğimiz Kasım ayının sonunda Türkiye tarafından geçen bomba yüklü bir aracın Mürşitpınar Sınır Kapısı üzerinden Kobani'ye geçerken infilak etmesini ve Türkiye'deki TMO silolarından Kobani'ye yapılan IŞİD saldırını hatırlattığı önergesinde; İran'da yayın yapan Ehlibeyt Haber Ajansı'nın (ABNA)  IŞİD ile Türkiye arasındaki ilişkiye dikkat çeken haberine dikkat çekti.

ABNA'NIN '12 MİT ELEMANI IŞİD'Lİ SANILARAK ÖLDÜRÜLDÜ' HABERİ

ABNA'nın farklı zamanlarda Kobani ve Irak'ta 12 MİT elemanın ve özel hareket görevlisinin IŞİD'li sanılarak öldürüldüğünü kaydettiği haberine vurgu yapan Sarıyıldız, haberden şu bölümü aktardı: "Musul rehine olayının olduğu sıcak günlerde gerçekleşen bir saldırıda Irak Ordusuna ait topçu bataryasının (veya tankların) vurduğu bir ev MİT'e ait 'güvenli ev' olarak bilinen ajanların kaldığı bir evdi. Medya Center kaynağı evde bulunan Türk istihbaratçılarının IŞİD militanı gibi giyindikleri için 'yanlışlıkla' Irak Ordusunun hedefi olduğunu bildirdi. Burada öldürülen Türk MİT'ine mensup istihbaratçıların bir kısmı konsolosluk bünyesinde (muhtemelen Kültür Ateşeliği) perde görevler yapıyor görünüyor ama konsolosluğa hiç uğramıyorlardı. Bu kişilerin isimleri şöyle: İskender Demir, Murat Tin, Serdar Karaçam (veya Karaçay), Hikmet Y. (üzerinde Muhammed Hammash adına düzenlenmiş bir Ürdün pasaportu da bulundu. Cesetleri Türkiye tarafından alındı, olayda yaralanan bir başka isim daha olduğu bildirilirken bu isim verilmedi)"

Sarıyıldız ayrıca ABNA'nın, Kobani'de trenyolu hattından sızarken vurulan bir araçta Mustafa Turan, Halil İbrahim T. , Hızır K, Murat Çolak ve ismi öğrenilmeyen bir kişinin de içerisinde olduğu 5 özel harekat görevlisinin öldürüldüğü iddiasına da önergede yer verdi. Haberde öldürülen özel harekat görevlilerinin  IŞİD'liler gibi giyindikleri, uzun sakallı ve kısa bıyıklı oldukları iddiasını da hatırlatan Sarıyıldız, bu kişilerin IŞİD militanı değil özel harekat görevlisi olduğunun anlaşıldığını belirtti.

'IŞİD İÇİNDE MİT ELEMANI BULUNUYOR MU?'

"MİT'in bazı elemanlarının DAİŞ (IŞİD) içerisinde yer aldığı iddiaları bir an evvel açıklığa kavuşturulmalıdır," diyen Sarıyıldız, Başbakan Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu soruları sordu:

1-DAİŞ içerisinde MİT elemanı ve özel harekât timleri bulunmakta mıdır? Kobanê ve Irak'ta DAİŞ çete mensubu sanılarak öldürülen MİT elemanı var mıdır? Söz konusu iddia doğru ise MİT elemanları hangi gerekçe ile DAİŞ çetelerinin saflarında savaşmaktadır?

2-İsimleri açıklanan, öldürülen MİT ve özel harekat görevlileri bilginiz dahilin de mi Irak ve Kobanê'de bulunmaktaydı? Bilginiz dışında ise MİT'e ilişkin herhangi bir idari soruşturma başlatılmış mıdır?

3-DAİŞ ile beraber savaşırken öldürüldüğü ileri sürülen MİT ve özel harekât elemanlarının cenazeleri nerede defnedildi? Öldürülen MİT ve özel harekât elemanları devletin resmi kayıtlarına nasıl geçti?

4-29 Kasım 2014 tarihinde Türkiye tarafından geçen bomba yüklü bir aracın Mürşitpınar Sınır Kapısı üzerinden Kobanê'ye geçerken infilak etmesi ve Türkiye'deki TMO silolarından Kobanê'ye yapılan saldırı MİT'in bilgisi dahilinde mi yapıldı?

5-Türkiye ile Suriye ve Rojava Kantonları arasında bulunan ve özellikle sınır hattına yakın olan TMO silolarının MİT'in karargâhı olduğu yönündeki iddia doğru mudur?

6-Türkiye'yi bir geçiş ve istihbarat üssü ile insan kaynağı olarak kullanan DAİŞ'in engellenmesine dönük bir çalışmanız bulunmakta mıdır?

7-MİT, başta DAİŞ olmak üzere diğer kökten dinci örgütlere ve Özgür Suriye Ordusu'nun farklı kollarına herhangi bir silah yardımında bulundu mu? (Demokrat Haber)