HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Cizre'de 12 yaşındaki Nihat Kazanhan'ın katletmesinden AKP hükümetinin sorumlu olduğunu belirterek, "Türkiye’de kolluk güçlerini koruyan ve kollayan cezasızlık zırhı çocuk ölümlerini meşrulaştırmaktadır" dedi.

"Cizre’de çocuklar artık ölümün kıyısında yaşamını sürdürmektedir" diyen Sarıyıldız, hükümete, "Nihat Kazanhan’ı vurma emrini kim verdi? Cizre’deki en ufak toplumsal gösterilerde ateş silahların kullanılması 'kamu düzeni'ni sağlama maksadıyla mı yapılmaktadır" sorularını yöneltti.

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Cizre'de 12 yaşındaki Nihat Kazanhan'ın katletmesi hakkında İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Sarıyıldız, son 27 yılda yaşanan çatışmalı süreç nedeniyle yaklaşık 580 çocuğun yaşamını yitirdiğine işaret ederek, “Yaşamını yitirenlerin neredeyse hepsi devletin köylere ve evlere yaptığı baskınlar, mayın patlaması, dur ihtarına uymama, hızla seyreden panzerin çarpması, çocukların bulunduğu bölgedeki askeri mühimmatın patlaması ve kolluk güçlerinin toplumsal olaylara yaptığı müdahaleler esnasında hayatını kaybetti" dedi.

En fazla çocuğun öldürüldüğü yılların ise 1992 ile 2006 yılları olduğunu vurgulayan Sarıyıldız, Kürt çocuklarına karşı uygulanan sistemli öldürme politikasının özellikle son günlerde Cizre’de yaşandığını ifade etti.

Sarıyıldız, son 18 günde Cizre’de 3’ü çocuk 5 kişinin yaşamını yitirdiğini; Silopi’de de bir çocuğun yine polis tarafından vurulduğunu belirtti. 

Sarıyıldız, çocuk ölümleri konusunda uluslararası toplantılarda İsrail'in öldürdüğü çocukları sürekli gündeme getiren AKP hükümetinin, kendi ülkesinde devletin kolluk güçleri tarafından öldürülen çocukları görmezden geldiğini ifade ederken, “Türkiye’de kolluk güçlerini koruyan ve kollayan cezasızlık zırhı çocuk ölümlerini meşrulaştırmaktadır. Çocuğa yönelik öldürme politikaların ve şiddet uygulayan devletin güvenlik aygıtlarının bir an evvel bağımsız denetime açılması önem arz etmektedir. Eğer 18 gün önce Cizre’de yaşanan ölümlerden ötürü kolluk güçleri yargı önüne çıkarılmış olsaydı, bugün 12 yaşındaki Nihat Kazanhan yaşıyor olacaktı" diye ekledi.

HDP'li Sarıyıldız, Bakan Ala'ya şu soruları yöneltti:

"Cizre’de sistemli bir öldürme politikası haline gelen çocuk ölümlerinin önüne geçmek, cezasızlık zırhlı ile korunan kolluk güçlerine yönelik etkin bir soruşturma yapmayı düşünüyor musunuz?

Sayın Öcalan’ın mesajını Cizre’ye iletmek üzere gelen DTK ve HDP heyetinin ilçede yarattığı olumlu havanın hemen akabinde 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ı vurma emrini kim verdi?

Cizre’deki en ufak toplumsal gösterilerde ateş silahların kullanılması 'kamu düzeni'ni sağlama maksadıyla mı yapılmaktadır? Ateş açma emri Bakanlığınızın bilgisi dâhilinde midir?

12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ı öldüren polisler hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Bu olaydan sorumlu tutularak gözaltına alınan, idari ve/veya adli soruşturmaya uğrayan kolluk güçleri var mıdır?

Hrant Dink cinayetinden şüpheli olan ve söz konusu dava nedeni ile hakkında yurt dışı yasağı bulunan birinin Cizre gibi hassas bir yere Emniyet Müdürü olarak terfi ettirildiği günden bu yana 2 çocuk polis fişeği ile yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi de yaralandı. Emniyet Müdürünün atanmasının hemen akabinde 2 çocuğun öldürülmesi tesadüf müdür?

Nihat Kazanhan’ın Adli Tıp’ta yapılan otopsisinde ölümüne bir cismin sebep olduğu, cismin uzunluğunun yaklaşık 5 cm, çapının ise 2,5 cm olduğu ve cismin arkasında silah mekanizmalarında bulunan ateşlemenin olduğu belirtilmektedir? Bu devletin toplumsal gösterilerde kullandığı yeni bir silah türü müdür? Kullanılan ateşli silahın niteliği ve ismi nedir?

Nihat Kazanhan'ın kafasından çıkarılan roket başlığına benzeyen gaz kapsülünün aynısı olay mahallinde de bulunmasına rağmen neden açıklamanızda polisin o gün bir müdahalede bulunmadığını belirttiniz? Göz yaşarmasına da neden olan söz konusu gaz kapsülünün dışarıda satışı yapılmadığı bilinmesine rağmen neden Nihat Kazanhan'ın ölümüne neden olan kolluk güçleri ısrarla korunmaktadır?

Cizre’de son dönemlerde kolluk güçlerinin toplumsal gösterilerde pompalı tüfek diye tabir edilen silahlar kullandığı yönündeki iddia doğru mudur? Cizre’de 6 kişinin ölümüne çok sayıda kişinin de yaralanmasına neden olan olaylarda kolluk güçlerinin envanterinde olmayan silahlar kullanıldı mı?
Hükümetiniz döneminde kaç çocuk kolluk güçleri tarafından öldürülmüştür? Bu öldürme olaylarında kaç kolluk gücü yaşam hakkını ihlalden sorumlu bulunarak kovuşturmaya uğramış, yargılanmış ve mahkûm edilmiştir?"