Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü ve Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Muş’tan seçilen Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, seçildiği kentte AKP’nin itirazları üzerine oyların sayılmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Koçyiğit, "Halkın iradesini gasp etmek isteyen bir anlayışa karşı halkımız duyarlı olacaktır. AKP’ye oy verenler bile duruma tepkili. Adliyeleri terk etmiyoruz” dedi.

'AKP’NİN ELDE ETTİĞİ BAŞARI MEŞRU DEĞİLDİR’

Olağanüstü Hal (OHAL) koşullarında seçime gidilmesinin baştan itibaren sonuçlara gölge düşürdüğünü ifade eden Koçyiğit, “Seçim çalışmalarımızı güvenlik güçlerinin gölgesi altında gerçekleştirdik. Bütün bunlar adil ve eşit bir seçimin olmadığının birebir kanıtıdır. Seçim sonuçları ve AKP’nin elde ettiği başarı da meşru bir başarı değildir. Devlete ve güce yaslanarak çıkarılan bir sonuçtur” dedi.

‘AKP KAYBETMEMEK İÇİN HER YÖNTEME BAŞVURUR’

MA’dan Özgür Paksoy - Devran Toptaş’ın haberine göre, milletvekili seçildiği Muş’ta AKP’nin itirazları üzerine İl Seçim Kurulu tarafından oyların yeniden sayımına karar verilmesine ilişkin Koçyiğit, şunları söyledi:

“Son 3 yılda yaşananlardan edindiğimiz tecrübelerle AKP’nin ne yapmak istediğini görebiliyoruz. 7 Haziran seçimleri bunun en temel örneklerinden biridir. HDP’nin başarısını hazmedemeyen AKP’nin nasıl bir şiddet sarmalı tuttuğunu çok iyi biliyoruz. ‘Biz olmazsak beyaz toroslar gelir’ söylemiyle toplumun nasıl tehdit edildiğini çok iyi biliyoruz. O günden sonra AKP’nin kaybetmemek için her yönteme başvuracağını iyi biliyoruz.”

‘HALK DİRENİŞİ İKTİDARI ALT ETMİŞ DURUMDA’

AKP’nin kazanmak için ölüme varan şiddet yöntemlerini tercih ettiğini ve bunu 24 Haziran seçimleri öncesinde Suruç’ta ölümle sonuçlanan provokasyon olayıyla örneklendiren Koçyiğit, “Tüm bunlara rağmen başaramadılar. 300 bandını geçemediler. Bir halk iradesi var. Bu halk direnişi iktidarı ve gücü alt etmiş durumda” dedi.

'ADLİYELERİ TERK ETMİYORUZ’

AKP’nin YSK imkanlarını kullanarak Muş’ta 2’nci milletvekilini çıkarmaya çalıştığına dikkat çeken Koçyiğit, “Bu olursa hile ve zorla olmuş olacak. Gerçek sonuç olmayacak. Bunun hiç bir meşruluğu olmayacak. AKP bizden bir vekil alırsa, gasp olacaktır. Halkın iradesini gasp etmek isteyen bir anlayışa karşı, halkımız duyarlı olacaktır. Herkes bu olaydan nefretle söz ediyor. AKP’ye oy verenler bile duruma tepkili. AKP’nin kendi seçmeninin ifade ettiği bir durum. Ancak bunu yapamayacaklar, adliyeleri terk etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

‘TABLODAN PAYIMIZA DÜŞEN DİRENİŞ OLDU’

AKP ve MHP’nin Meclis’e taşıdığı koalisyonu, “Kürt karşıtı- halkların karşıtı koalisyon” olarak değerlendiren Koçyiğit, şöyle devam etti:

“Erdoğan’ın yaptığı son balkon konuşmasının; artık Türkiye’yi normalleşmeye taşıyacak hiç bir söyleme tanıklık edemedik. Şiddet ve tekleştirme politikalarını devam ettireceğini beyan etti. Bu tablodan payımıza düşen yine mücadele, direniş ve demokratik siyaseti geliştirmek olduğunu biliyoruz. Bu sadece Meclis ile sınırlı değil. Faşist ittifaka karşı halkların ittifakını dile getirdik. Bu ittifakı en geniş yelpazede Meclis’e taşıyan parti HDP oldu. Toplumsal ittifakı geliştirmek ve yeni süreci örgütlemek durumundayız.”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı