HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, Türkiye’deki ekonomik gelişmeleri ve yüksek enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

Katırcıoğlu, “Tıpkı siyasette olduğu gibi, ekonomide de demokratikleşmeye ihtiyaç var. Erdoğan “serbest piyasa kurallarından asla taviz vermeyeceğiz” dedi ama karar verme süreçlerinin merkezileşip tek elde toplanması serbest piyasanın işleyişini bozar. Böyle bir sistemle ekonomi sürdürülemez” dedi.

Meclis’te konuşan Katırcıoğlu’nun açıklaması şöyle:

İktidar ekonomik kriz konusunda yeteri kadar alarme olmadı. Ekonomik krizin geliyor olduğu gerçeğini kulak arkası etti.

Yaranız varsa kaşırlar. Ekonomi iyi yönetemediğiniz için spekülatif ataklara maruz kalırsınız. Ekonomik kriz spekülatif ataklara indirgenemez. Krizi, dış güçlere bağlama kolaycılığından kaçınmak gerekir.

Faiz artırımı resesyonu gösterir. Ülkedeki krizin daha da derinleşeceğini öngörebiliriz.

İçinde bulunduğumuz durumun sebepleri var. 16 Haziran 2009 tarihli 15082 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla dövizle borçlanmanın önü açıldı. Bu karardan önce döviz geliri olmayan şahısların ve firmaların yerli bankalardan döviz kredisi almalarının önünde engeller vardı. Ancak bu kararla birlikte yerli bankaların yurtiçinde döviz cinsinden kredi verebilmesi mümkün hale getirildi.

Bütçe açığının ve içinde bulunduğumuz krizin en büyük nedenlerinden biri de Suriye’ye yapılmış olan askeri operasyonlardır. Askeri operasyonlar yüksek maliyetleriyle bütçe üzerine çok ciddi bir yük bindirirler.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, bu topluma uygun değil. Krizlerin bu yeni sistemle artık tarih olacağı söylenmişti, ancak tam aksine yeni sistem uygulanmaya başlanır başlanmaz ekonomik kriz doğurdu.

Tıpkı siyasette olduğu gibi, ekonomide de demokratikleşmeye ihtiyaç var. Erdoğan “serbest piyasa kurallarından asla taviz vermeyeceğiz” dedi ama karar verme süreçlerinin merkezileşip tek elde toplanması serbest piyasanın işleyişini bozar. Böyle bir sistemle ekonomi sürdürülemez.