HDP Şırnak Milletvekilli Aycan İrmez, “Cumhurbaşkanlığı sistemini” öngören  Anayasa değişikliği teklifi referandumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Hukuka uygun olmayan bir seçim arifesinde olduklarını savunan HDP Şırnak Milletvekilli Aycan İrmez, hukuka aykırı bir şekilde Meclis’ten geçirilen maddelerin şimdi de seçim güvenliği olmadan halkın oyuna sunulacağını söyledi.

Şırnak merkez ve çevre ilçelerde Olağanüstü Hâl’i de (OHAL) aşan bir “güvenlik” politikasıyla karşı karşıya olduklarını vurgulayan İrmez, “AKP'nin günümüzde uyguladığı politikaların 90'lı yıllarda yaşananlardan hiçbir farkı yok. Bunu Şırnak ve bölgeye indirgediğimizde çok daha katı bir şekilde uygulanıyor. Şuan Şırnak halkı OHAL içinde OHAL'i yaşamaktadır. Tüm Türkiye'de OHAL döneminde sandıkların kurulması başlı başına bir sorun. Çünkü insanlar bu ‘güvenlikçi’ politikaların uygulandığı bir dönemde rahatlıkla gidip oylarını kullanamıyorlar-kullanamayacaklar” dedi.

‘ŞIRNAKLILAR NEREDE VE NASIL OY KULLANACAK?’

Şırnak'ta yasakla birlikte birçok okulun da yerle bir edildiğini anımsatan İrmez, bu durumda sandıkların başka alanlara taşınmasıyla karşı karşıya olduklarını aktardı.

Sadece Şırnak merkezde değil İdil, Silopi ve Cizre ilçelerinde de okulların ya yıkıldığını ya da karakollara dönüştürüldüğünün altını çizen İrmez, halkın nerede ve nasıl oy kullanacağı konusunda soru işaretlerinin olduğunu aktardı.

Önceki gün seçmen listelerinin asıldığını ve Şırnaklıların yasaktan sonra evlerine dönme temennisiyle adres değişikliği yapmadıklarına işaret eden İrmez, “Ancak yasakta Şırnak'ın yüzde 70’i yıkıldı ve halkın geri döneceği bir evi yok artık. Bu nedenle yaşanan yıkımdan dolayı evlerine dönemeyen yurttaşlarımızın ya ikametgâhlarını şu an yaşadığı yere taşımaları gerekiyor ya da referandum günü Şırnak'a gelerek oylarını kullanmaları gerekiyor.”

‘SAVAŞ POLİTİKALARININ ÖNÜNE HAYIR’LA GEÇİLEBİLİNİR’

Kent girişinde bulunan kontrol noktalarında insanların saatlerce bekletildiğini hatırlatan İrmez, “Şırnak'taki yıkımın ardından köylerine tekrar yerleşen aileler var. Örneğin Bilmad ve Cifane köylerinde onlarca aile yaşıyor ve buralarda muhtarlık olmadığı için insanlarımız ikametgâhlarını değiştiremiyorlar. Bir ülkeden başka bir ülkeye geçer gibi yapılan kontroller ortadayken referandum günü yaşanacak yoğunlukta insanlarımızın nasıl oy kullanacağı düşündürücü” şeklinde konuştu.

Yaşanan yıkımdan dolayı nüfusun yarısına yakın 35 bin insanın evleri olmadığı için dönüş yapamadığını ifade eden İrmez, tüm Şırnaklılara çağrı yaparak, “Herkes 16 Nisan’da sandık başında olmalıdır. İnsanlarımız sandık başına gitmeli ve AKP'nin yürütmüş olduğu savaş politikasına karşı ‘Hayır’ demelidir. Ancak bu şekilde AKP’nin yürütmüş olduğu savaş politikasının önüne geçebilir” dedi.

(Kaynak: Dihaber)