Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, Diyarbakır’ın Hani ilçesinde yaşayan 21 yaşındaki G.A. adlı kadının 5 akrabası tarafından sistematik tecavüze maruz kalmasını verdiği soru önergesi ile Meclis gündemine taşıdı.

HDP’li vekil, önergesinde erken yaşta iki kez zorla evlendirilmesinin ardından boşanıp, ailesiyle birlikte yaşamaya başlayan G.A’nın 5 akrabası tarafından ölüm tehditleriyle sistematik olarak tecavüzüne maruz bırakıldığını kaydetti.

Bir süre sonra rahatsızlanarak hastaneye giden genç kadının, hamile olduğunu öğrendiğini ve kendisine tecavüz eden erkeklerin ailelerinin evlerine giderek yaşadıklarını anlattığını belirten Güzel, ancak G.A.'nın hem tecavüz faili erkekler hem de faillerin yakınları tarafından darbedilip, ölümle tehdit edildiğini kaydetti.

ANNENİN ŞÜPHELİ ÖLÜMÜ

Genç kadının 5 aylık hamileyken bile tecavüze uğradığına dair kanıtların hastane raporlarına da yansıdığını işaret eden Güzel, tecavüzlerin G.A’nın hamile kalması sonrasında da devam ettiğini belirtti.

HDP’li vekil önergesinde, genç kadına yönelik tecavüzlerden birine şahit olan anne F.A’nın kızını tecavüzcülerin elinden kurtarmaya çalışırken ağır bir şekilde darbedilip, kaldırıldığı hastanede şüpheli şekilde yaşamını yitirmesi de yer aldı. Güzel, genç kadının annesinin ölümünden şüphe duyarak Bingöl Savcılığı’na başvurduğunu, fakat savcılığın hastaneye ait kamera kayıtlarına ulaşamadığını kaydetti.

HDP’li Güzel, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

*“Diyarbakır'ın Hani ilçesine bağlı kırsal Çukur Mahallesi’nde yaşayan 21 yaşındaki genç kadının akrabası olan 5 erkek tarafından sistematik olarak maruz kaldığı tecavüz vakası bakanlığınızın bilgisi dâhilinde midir?

*Tecavüz faillerinden aldığı darp sonucu baygın olarak hastaneye kaldırılan annenin acil servisten girişi yapıldıktan sonra sevk edildiği Nöroloji Servisi'nde kafatasında darp izleri tespit edilmesine rağmen adli rapor tutulmadığı doğru mudur?

*Vakanın seyri, annesinin şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdiğini beyan eden genç kadının ortaya koyduğu iddiaları bu denli güçlendirmişken annenin şüpheli ölümüne dair neden etkin bir soruşturma yürütülmemiştir? Hastanenin kamera kayıtlarına neden ulaşılamamıştır?

*G.A’nın kendisine sistematik olarak tecavüz eden 5 erkek hakkında suç duyurusunda bulunmasına rağmen neden sadece birine soruşturma başlatılmıştır? Tecavüz faili diğer dört erkekten neden DNA örneği alınmamıştır? Kadının beyanına rağmen diğer faillere DNA testinin yapılmamasının gerekçesi nedir? Söz konusu soruşturma hangi aşamadadır?

*Son zamanlarda özellikle Kürt halkının yoğun olarak yaşadığı bölgelerde artan taciz ve tecavüz vakalarının nedenlerine dair yapmış olduğunuz bir araştırma var mıdır?

*Genç kadının basına yansıyan ifadelerine göre failler tarafından hala tehdit edilmektedir. Bu kapsamda, son 10 yılda kaç kadın koruma kararı altındayken erkek şiddeti sonucu katledilmiştir?

*Ölüm tehdidi ve şiddet altında olup kamu kurumlarına başvuran ve başvuruları için gerekli girişimler yapılmayan kadınların, ölümü veya yaralanmasından sorumlu tutulan kamu görevlisi sayısı kaçtır? *Görevini yapmayan bu kamu görevlileri hakkında yürütülen soruşturma sayısı ve soruşturulan kişi sayısı kaçtır?

*2002’den bugüne kadar cinsel saldırı suçu nedeniyle kaç başvuru yapılmış, kaç kişiye soruşturma açılmış, kaç kişiye savcılık kararıyla takipsizlik kararı verilmiştir? Söz konusu kişilerden kaçı takipsizlik kararının ardından aynı suçu tekrarlamıştır?”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı