HDP Bitlis Milletvekili Mahmut Celadet Gaydalı, Hizan Mutki ve Yolalan belediyelerine yapılan operasyonu değerlendirdi.

Operasyonların ve kayyum atamalarının siyasi olduğunu söyleyen Gaydalı, “Halkımızın meşru temsilcilerine yönelik bu siyasi operasyonlara bir an önce son verilmeli, gözaltına alınan ve tutuklanan belediye eş başkanlarımızın serbest bırakılmalı ve kayyum rejiminden vazgeçilmelidir” ifadelerini kullandı.

Bitlis’te DBP’li belediye kalmadığını ifade eden Gaydalı, AKP’nin Kürt yurttaşların iradesini yok saydığını söyledi.
Gaydalı’nın açıklaması şu şekilde:
Bitlis ilinde halkın meşru temsilcileri olan DBP’li belediyelere yönelik siyasi operasyonlar 10 Eylül tarihinde bugüne devam etmektedir. 
İlk olarak Ovakışla Belde Belediye Eş Başkanları Ahmet Demir ve Servin Karakoç’un gözaltına alınması ve tutuklanması ile başlayan süreç 18 Kasım 2016 tarihinde Güroymak Belediye Eş Başkanları Mehmet Emin Özkan ve Senaye Ata’nın gözaltına alınması ile devam etmiştir.
 
24 Kasım 2016 tarihinde ise Bitlis Belediye Eş Başkanları Hüseyin Olan ve Nevin Daşdemir Dağkıran gözaltına alınarak tutuklandı. Akabinde tüm bu belediyelerimize halk iradesi yok sayılarak gayri hukuki bir şekilde kayyum atanmıştır.
 
Seçilmişlere yönelik tutuklama ve gözaltı mekanizması bugün sabah erken saatlerinde de devam etmiş, Hizan Belediye Başkanı İhsan Uğur Diyarbakır’da bulunan evinden gözaltına alınmıştır.
 
Eş zamanlı olarak Hizan’da bulunan evinin kapısı kırılarak içeri girilmiş ve belediye binasında da aramlar başlatılmıştır. Yine Mutki Belediye Eş Başkanları Özcan Birlik ile Yolalan Belde Belediye Eş Başkanları Felemez Aydın ve Hanım Çelik’te evlerinden gözaltına alınmış belediye binalarında aramalar başlatılmıştır.
 
Her fırsatta halk iradesi ve demokrasiyi işaret eden AKP iktidarı kayyum mantığı ile Kürt illerinde yaşayan vatandaşların iradelerini yok saymaktadır. İçişleri müfettişlerinin adeta kamp kurduğu belediyelerimizin hiçbirinde bugüne kadar en ufak bir yolsuzluk, rüşvet, usulsüzlük tespit edilebilmiş değildir.
 
Bu operasyonlar siyasidir. Sorunları daha da derinleştirmekten, kutuplaşma ve gerilimi daha da artırmaktan başka hiçbir şeye hizmet etmediği gibi demokratik tüm değerleri de yok etmektedir.  
 
Halkımızın meşru temsilcilerine yönelik bu siyasi operasyonlara bir an önce son verilmeli, gözaltına alınan ve tutuklanan belediye eş başkanlarımızın serbest bırakılmalı ve kayyum rejiminden vazgeçilmelidir. Hepimizin acil ihtiyacı olan barışın ve demokrasinin tahsis edilmesi, siyasetin ve diyaloğun hâkim olması gerekmektedir.

(Haber Merkezi)