Kandıra 1'nolu Kadın F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, geçtiğimiz günlerde parçalanan Roboski Anıtı’na ilişkin açıklamalarda bulundu.

Roboski katliamını İspanya iç savaşında Guernica adlı kasabada yapılan katliama benzeten Encü, Picasso'nun Alman generale verdiği yanıtı hatırlatarak, “Roboski Anıtı’nın asıl mimarı katliamı yapanlardır” ifadelerini kullandı.

"Katilii tanıyoruz" ifadesini kullanan Encü, “Adeta, iktidarın sorumluluğundaki katliamın hatırlanmaması için Roboski anıtı ortadan kaldırmıştır. Ama bilsinler ki, biz katili tanıyoruz. Ve katiller özür dileyip cezalarını çekmeden zihinlerde çizilmiş olan Roboski Anıtı silinmeyecektir” dedi.

Tutuklu HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü’nün Roboski Anıtı için gönderdiği mesaj şöyle:

1937 yılında İspanya’da İç Savaş döneminde Guernica adlı kasabanın üzerinde katliam uçakları uçmaktadır.

Nazi Almanyası’nın uçakları bombaladıkları kasabada yüzlerce insanı katleder. Picasso, adını bu kasabadan alan ve yaşanan trajedinin resmedildiği Guernica adında bir tablo yapar.

Guernica tablosunu gören bir Alman general Picasso’ya sorar: “Bu tabloyu siz mi yaptınız?” Picasso yanıt verir: “Hayır, siz yaptınız.”

Bu ünlü hikayeyi Roboski Katliamı’ndan hemen sonra, o katliamı anlatmak için gittiğim İspanya’nın Bask bölgesinde bulunan Guernica kentinde, Guernica Belediye Başkanı ve mağdur ailelerin kurduğu dernek yöneticileri ile yaptığım görüşme sırasında öğrendim. Son günlerde yaşadığımız bazı faşist uygulamalar Picasso’nun bu hikayesine benzemektedir aslında.

Diyarbakır Kayapınar Belediyesi tarafından Rojava Parkı’na yapılmış olan Roboski Anıtı değerli bir sanatçının elinden çıkmıştır. Ama bu anıtın asıl mimarı katliamı yapan kişilerdir.

Emir komuta zinciri içerisinde, devletin en üst organı tarafından organize edilmiş olan bu katliam sonucu 34 sivil insan katledildi. Şimdi de bir iktidar darbesi ile kayyım olarak atanmış olan Kayapınar Belediye Başkanı Roboski Anıtı’nı iş makineleri ile yerinden söktü.

Diyarbakır’daki Roboski Anıtı’nın kayyım tarafından sökülmüş olması bir irade beyanıdır. Bu irade kendisini ele vermektedir. Suçunu itiraf etmektedir. Bu pişkinlik ve vicdansızlıktır.

Olayın ilk gününden bu yana devleti yöneten irade değişmiş değildir ve ilk günden bu yana bütün sorumluluğu üzerine alıp katliamı sahiplenen bir tavır içindedir.

Katliamdan sonra dönemin Başbakanı, şimdi Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmaya hassasiyetinden dolayı teşekkür etmiştir.

Adeta katliama gerekçeler arayan şu açıklama da kendisine aittir: “40 kişilik bir grubun olması daha önce Gediktepe ve Hantepe baskınlarında silahların katırlarla taşınmasını hatırlatıyor. O zaman da niye bunlara müdahale edilmemişti denmişti.”

Çoğu çocuk 34 kişinin katledildiği bu olay neticesinde bugüne kadar tek bir kişi bile ceza almadı. Oysa olaydan bu yana Roboski Köyü ve Roboskili insanlar üzerinde inanılmaz bir baskı kurulmuş durumda.

Şahsıma karşı defalarca yapılan gözaltılar, şu an rehin tutuluyor olmam, köylülerimin defalarca gözaltına alınması, köye yönelik uygulanan sıkıyönetim durumu, Roboski Derneği’nin kapatılması ve en son Roboski Anıtı’nın yerinden sökülmesi…

Kayapınar Belediyesi’ne atanan kayyım söz konusu anıtı kaldırarak bu olaydaki psikolojik suçluluğun yansıdığı bir davranış sergilemiştir.

Adeta, iktidarın sorumluluğundaki katliamın hatırlanmaması için anıtı ortadan kaldırmıştır. Ama bilsinler ki, biz katili tanıyoruz. Ve katiller özür dileyip cezalarını çekmeden zihinlerde çizilmiş olan Roboski Anıtı silinmeyecektir.

(Haber Merkezi)