HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, 2016 yılında ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname ile getirilen güvenlik soruşturmasını TBMM gündemine taşıdı.

Kamuda çalışmak isteyenlerin güvenlik soruşturmasına tabi olduğunu anımsatan Eksik, Tıp Fakültesi mezunu sağlıkçıların güvenlik soruşturması nedeniyle atamalarının yapılmadığını ifade etti

Eksik, “Güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması sonucu olumsuz olarak kabul gören hekimlerin yargı organları tarafından verilmiş ve kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı söz konusu mu dur? Bakanlığınız bünyesinde güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonuçlarını değerlendiren komisyon üyeleri Anayasa ve uluslararası hukuk belgelerinde yer alan “masumiyet karinesi” ve “şahsilik ilkesi” gibi demokratik ilke  ve kurallar esas alınıyor mu?” diye sordu.

KHK ile görevinden ihraç edilen Iğdır Milletvekili Dr.Habip Eksik’in Meclis Başkanlığı’nın yanıtlaması istemiyle sunduğu soru önergesi şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96. Ve 99. Maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Özellikle Temmuz 2016 yılında ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) ile beraber Kanun Hükmünde Kararnameler çıkarılarak birçok alanda yeni düzenlemeler yapılmıştır. Kamu mesleğini icra etmek isteyen kişiler mesleğe başlamadan önce güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırmasına tabi tutulmaktadırlar.

Devlet Hizmet Yükümlülüğü (DHY) kapsamında zorunlu hizmet kurasına alınan Tıp Fakültesi mezunu sağlıkçılar  güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırmasının olumsuz sonuçlandığı gerekçesiyle atamaları yapılmamaktadır. Ayrıca Tıpta uzmanlık sınavında başarılı olan çeşitli üniversiteleri kazanan hekimler Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) tarafından kabul görülmemektedirler.

Anayasa m.49 çalışma hakkı, Anayasa m.70 kamu hizmetlerine girme hakları elinden alınan hekimler İşyeri Hekimliği sınavında başarılı oldukları halde İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından sertifikaları aktifleştirilmemektedir.

Bu bağlamda;

*Güvenlik soruşturmalarına takılan bireyler hangi sebeple işe başlatılmıyor? Güvenlik soruşturmaları aracılığı ile hakları elinden alınan veya hiç verilmeyen sağlık personeli sayısı ne kadardır? Güvenlik Soruşturması Kurumunun Anayasa ile bağdaşabilirliği var mıdır?

*Güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması sonucu olumsuz olarak kabul gören hekimlerin yargı organları tarafından verilmiş ve kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı söz konusu mu dur?

*Bakanlığınız bünyesinde güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonuçlarını değerlendiren komisyon üyeleri Anayasa ve uluslararası hukuk belgelerinde yer alan “masumiyet karinesi” ve “şahsilik ilkesi” gibi demokratik ilke  ve kurallar esas alınıyor mu?

*Ekim 2016 yılından bu yana güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonuçlarının olumsuz olduğu gerekçesiyle ataması yapılmayan hekim sayısı ne kadardır? Ataması yapılmayan hekimlere gerekçeli karar niçin verilmemektedir?

*İşyeri Hekimliği sınavında başarılı oldukları halde İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından başarılı olan hekimlerin sertifikalarını niçin aktifleştirilmemektedir?

Demokrat Haber Merkezi