HDP Muş Milletvekili Demir Çelik, AK Parti’nin HDP’yi dizayn etmeye çalıştığı iddialarına ateş püskürdü. Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın HDP’ye karışması durumunda kendilerini feshedeceklerini belirterek, “O zaman Mehmet Metiner’e ya da Galip Ensarioğlu’na bir parti kursun, onlarla müzakere etsin” dedi.

HDP Muş Milletvekili Demir Çelik, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, çözüm sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Çelik, AK Parti iktidarının 12 yılının ardından ne biten yasaklardan ne biten yolsuzluklardan ne de demokrasiden bahsedilebileceğini savundu.

AK Parti'nin her zaman umut tacirliği yaptığını öne süren Çelik, "Artık durumu idare eden pozisyondan çıkmamız, ülkenin demokratikleşmesine fırsat vermemiz gerekiyor. Ya demokrasi ya da çözülme" dedi. AK Parti'nin "devlet partisi" konumuna geldiğini savunan Çelik, AK Parti uygulamalarının, "yaşanması zor bir otoriter zihniyetin ortaya çıkmasına neden olduğunu" söyledi.

"Bizim darbeyle de bölünmeyle de işimiz yok. İkisi de bize kaybettirir. Bunlar, ölüm, yıkım, açlık, yoksulluktur. Her ikisini de doyasıya tattık" ifadesini kullanan Çelik, "Ortak vatanda birlikte yaşama arzumuzu, irademizi engellemeyin yeter. Bize gölge etmeyin başka ihsan istemeyiz. AKP'nin ikbaline, iktidarına, keyfine ve projesine bizim havale edebileceğimiz bir geleceğimiz yok. Halklar, yoksullar, tüm yönetilenler olarak birlikte el ele verelim geleceğimizi çalanlara, bize savaşı tek seçenek gibi dayatanlara karşı birlik olalım" diye konuştu.

“ESKİYE DÖNÜŞ OLASILIĞI VAR”

Cizre’de gerçekleşen infazı PKK’nin üstlenmesinin ardından PKK’nin yeniden bölgede bir infaz süreci başlattığının doğru olup olmadığı sorusu üzerine Demir Çelik, "Şu anda barışı konuşmuyorsak, çözüm dile getirilmiyorsa, devlet ve devletin derin ilişkileri ve savaştan beslenen küresel ve bölgesel yapılar bizi ve umudumuzu karartmak adına her türlü aygıtı devreye koyacaklardır. Failli meçhuller, yakılan köyleri düşündüğümüzde 1990'lı yılları hatırlamak istemeyiz. Çözüm olmayacaksa eskiye dönüş olasılığı vardır. İnfazları doğru görmek mümkün değil. Barışı ötelemeden karşılamak herkesin yapması gerekendir" dedi.

Bir başka soru üzerine, polisin şu anda yeterli yetkisinin bulunduğunu belirten Çelik, "Demokratik çözümü konuştuğumuz noktada terörle mücadele kanununun değişmesi beklentisindeyken, devletin yeniden güvenlik politikalarına sarılıyor olması, kaygılara yol açmaktadır. Siz polisiye tedbirlerle toplumu zapturapt altına alamazsınız" diye konuştu.

“SÜRECİ TAKİP EDECEK İZLEME KOMİTESİ İSTİYORUZ”

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın hükümetin 6-7 Ekim olayları öncesinde durduğu yerde durduğu yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine Çelik, “6-7 Ekim olaylarının öncesine dönülmesi gerektiğini söylemesi anlamlıdır. Bir türbülans tespitinde bulunmuş olması da en azından girilen sürecin hiç kimseye bir faydası olmadığı sonucuna varmıştır ki, bundan geriye döneceğinin işaretini veriyordur, önemsiyorum. Ama bununla birlikte oyalama, zamana yayıp çürütme lüksümüz yok” diyen Çelik, şunları söyledi:

"Hükümet çözümden yanaysa elini Suriye'den çeksin; yol haritasını hemen açıklasın; çözümü Meclise taşısın; izleme, denetim komisyonlarıyla toplumum arzularını dikkate alan noktada kalınsın. Süreç açık, şeffaf hale getirilmeli. Tarafları denetleyen, eleştiren, yanlışını hatırlatan, doğruya davet eden, hakem görevi gören bir kuruma ihtiyaç var. Süreç bu kurum ile başlamadığı için ilerleyemiyor. Bağımsız bir üçüncü güce, bu devlet olabilir, sivil toplum örgütü temsilcilerinin oluşturduğu heyet olabilir, bir hakeme ihtiyaç var. Üçüncü göz mutlaka devreye konulmalı. İnfazlar mı oluyor, şiddet olayları ya da yanlışlıklar mı oluyor, izleme komitesi taraflara 'dur' diyebilecek bir iradeyi gösterebilmeli."

AK Parti'nin her kesimi şekillendirmek istediğini öne süren Çelik, "AKP, HDP'yi şekillendirip dizayn arayışı içinde olacağına kendini şekillendirsin. HDP'nin eş genel başkanlarının kim olacağına kongre karar verir. İmralı heyetinde kimin yer alıp almayacağına, HDP'nin eş genel başkanlarının kim olup olmayacağına Cumhurbaşkanı ya da Başbakan karar verecekse, HDP 'ye gerek yok. Mehmet Metiner ya da Galip Ensarioğlu parti kursun, onlarla müzakere etsinler. Ancak bunların kimseye faydası olmaz" dedi.