HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, HDP’nin Diyarbakır’da düzenlediği referandum mitinginde açıklamalarda bulundu.

Buldan, “Yarın hepimizi ilgilendiren, Türkiye toplumunu Kürt halkını, Amed halkını yakından ilgilendiren bir seçim, bir referandum yapılacak. Sizler bir partiye oy vermeyeceksiniz, Milletvekili, belediye başkanı seçmeyeceksiniz. Başta Amed halkı olmak üzere tüm Türkiye kendi geleceğini, özgürlüğünü, yarınını oylayacak” dedi.

Hükümete ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a mesaj gönderen Buldan, “Ankara bugün bu halkın direnişini tanımalı. Biz başta AKP başta olmak üzere 'evet' diyecek kesimleri sandığa gömmek için saat saymaya başladık. Sadece saatler kaldı” ifadelerini kullandı.

‘BU OYLAMA EN ÇOK KÜRT HALKINI İLGİLENDİRİYOR’

“AKP son 1 buçuk yılda Kürt halkına yapmadığı zulmü bırakmadı” ifadelerini kullanan Buldan, Diyarbakır’ın yarın Ankara’ya mesaj vereceğini söyledi.

Buldan şöyle devam etti:

“Yarın tarihi bir gün. Bu kadar zulmün, acının, şiddetin ve baskının yoğun olduğu, seçilmişlerimizin cezaevlerinde rehin tutulduğu, belediyelerimize kayyumlar atandığı bir süreçte böylesi bir oylama elbette ki herkesi ilgilendiriyor ama en fazla biz Kürtleri ilgilendiriyor. AKP son 1 buçuk yılda Kürt halkına yapmadığı zulmü bırakmadı. Bu yüzden yarın Amed’den AKP ve Ankara’ya iyi bir mesaj vereceğiz. Onların zulmüne hayır diyeceğiz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın idam açıklamalarını değerlendiren Buldan, idamın bu kadar çok konuşulmasının temelinde MHP-AKP koalisyonu olduğunu söyledi.

Buldan, “Yarın 18 maddeden oluşan Anayasa taslağında Türkiye halkları 2 tercihten birini yapacak. Bu taslağa ya evet ya da hayır diyecek. Biz niye hayır dediğimizi açık bir şekilde söylüyoruz. AKP ve MHP neden evet dediklerini tek bir cümleyle açılıyorlar. Dün yine Cumhurbaşkanı söyledi: “evet çıkarsa biz idamın getireceğiz” dedi. Bundan başka söyleyecekleri bir şey yok . Tutunacakları tek dal olarak idamı görüyorlar. Neden idam diyorlar, çünkü ortaklık yaptıkları, koalisyon kurdukları parti MHP” ifadelerini kullandı.

Buldan’ın açıklamaları şu şekilde:

HDP’nin eş genel başkanların, milletvekillerinin, belediye eşbaşkanlarının, il ve ilçe eşbaşkanlarının rehin alındığı bir dönemde binlerce insanın bu meydanda toplanması Ankara’ya önemli bir mesajdır. Ankara, bugün bu meydanı görmeli. Ankara, bugün bu meydanın coşkusunu hissetmeli. Ankara bugün bu halkın direnişini tanımalı. Biz başta AKP başta olmak üzere 'evet' diyecek kesimleri sandığa gömmek için saat saymaya başladık. Sadece saatler kaldı.

‘OY KULLANMADAN CİZRE’Yİ SUR’U DÜŞÜNÜN’

Yarın sandığa giderken herkes oy pusulasını eline alıp önce elini vicdanına koysun. Oyunu kullanmadan önce Demirtaş’ı düşünsün, Yüksekdağ’ı düşünsün. Oyunu kullanmadan önce tutuklu vekilleri belediye eş başkanlarını düşünsün. Sur’u, Cizre’yi, Gever’i, Xerabê Bava köyünü düşünsün. Bunu düşünen Kürt, aksi bir oy kullanırsa bileklerimi keserim. Ben biliyorum ki vicdanı, onuru olan hiçbir Kürt bu referandumda evet demeyecek.

‘YARIN HESAP SORMA GÜNÜDÜR’

Cumhurbaşkanı Erdoğan Diyarbakır’a geldi. Diyarbakır’da kendi yaşamış olduğu mağduriyet üzerinden timsah göz yaşları döktü. “Ben belediye başkanıyken tutuklandım” dedi. Sana sormazlar mı? Diyarbakır’ı seçilmiş belediye başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı nerede? Sormazlar mı Diyarbakır’ın tutuklu vekilleri Nursel Aydoğan, Çağlar Demirel, İdris Baluken nerede? Bu kentin seçilmişleri nerede? Kadınlar size sormaz mı Ayla Akat nerede, Sebahat Tuncel nerede? Bütün bunları yarın sandıkta soracak Kürt halkı. Cizre’de yaşananları, vahşet bodrumunda diri diri yakılan insanların “su heval su” deyişlerini soracak, Gever’de yaşananları soracak. Hesap sorma günü yarındır.

‘ADALET BAKANI ADIM ATMALI’

Cezaevlerinde insanlar bedenlerini açlık grevine yatırdı. Açlık grevine bedenlerini yatıran her bir insanın önünde saygıyla eğiliyorum. Onlar zulme isyan ediyorlar. Adalet Bakanı’na çağrı yapıyorum: cezaevlerinden çıkacak tek bir cenazenin sorumlusu siz olacaksınız. Bir an önce adım atmalısınız. Biz tüm sorunların diyalogla çözüleceğine inanıyoruz. Çünkü biz barış, özgürlük, demokrasi istiyoruz. Bütün bunları da hayır oylarıyla elde edebileceğimizi biliyoruz.

(Haber Merkezi)