Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, dokunulmazlığı kaldırıldıktan sonra yargı süreci başlayan dava dosyasına sonradan eklenen maddeyle tutuklandığına dikkat çekerek Meclis Başkanlığı’na başvurdu.

Mayıs 2016’da Meclis’te kabul edilen anayasa değişikliği ile o değişikliğin yapıldığı tarihe kadar olan yaklaşık 800 fezleke için yargı sürecinin önü açıldı. 148 milletvekilini ilgilendiren yargılama süreçlerinde HDP milletvekilleri hakkında da tutuklama kararları çıktı.

Tutuklanan 13 milletvekili içinde HDP Sözcüsü Kars Milletvekili Ayhan Bilgen de yer aldı.

Ancak Bilgen tutuklamasına gerekçe olan suçlamanın Meclis’e gönderilen fezlekede yer almadığını fark ederek Meclis Başkanlığı’na başvuru yaptı.

İDDİANAMEYE YENİ SUÇ EKLENDİ

Dilekçesinde yargılamalara esas dosyaların Meclis’e gönderilen fezlekelerle aynı olması gerektiğine işaret eden Bilgen, hakkındaki fezlekelerin TCK 214/1 ve 2911 sayılı yasalara aykırılık iddiaları içerdiğini ama fezlekelerde yer almayan TCK 314/2 maddesi ile tutuklandığına dikkat çekti. Bu, Bilgen’in iddianamesine sonradan yeni bir suç eklendiği anlamına geliyor.

MECLİS’TEN MÜTALAA İSTEDİ

Bunun tüm milletvekilleri için sıkıntı yaratacağını belirten Bilgen, Meclis’e çağrı yaptığı dilekçede şunları ifade etti:

“Bu durum TBMM’de kabul edilen düzenlemeye ve Anayasa’nın ilgili maddelerine açıkça aykırıdır. Bu tutumun, hakkında fezleke hazırlanan tüm milletvekilleri için doğuracağı sorun ciddi bir kaosa neden olacaktır. Meclis Başkanlığının bu konuda hukuki bir mütalaa hazırlayarak tarafıma ve Adalet Bakanlığına sunmasını talep etmekteyim.”