HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘idam’ cezasına yönelik açıklamalarını eleştirdi.

Silivri Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Bilgen, idamın baskı aracı olduğunu söyledi.

“Bu söylem 15 Temmuz darbesinin amacına hizmet edecektir” ifadelerini kullanan Bilgen, “12 Eylül sonrası devrimci ve ülkücü gençlere yönelik idam uygulamaları hala hafızamızda tazeliğini korumakta iken, yeniden idamdan medet uman siyasi mesajlar, 16 Nisan sonrası için bir tehdit gibi kullanılmaktadır” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan idam cezası için referandum yapılabileceğini ifade ederken, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada anayasa değişiklik referandumunda ‘evet’ çıkması durumunda idamın Meclis’e geleceğini söyledi.

Bilgen’in açıklaması şöyle:

“Osmanlı’da siyaseten katil uygulaması, Cumhuriyetin ilk yıllarında İstiklal Mahkemelerinde idam kararları muhalifler üzerinde son derece belirleyici bir baskı aracı olmuştur.

27 Mayıs’ın ardından bir başbakan ve iki bakanın idam edilmesi, yine 12 Mart döneminde Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamı göstermektedir ki, idam, darbecilerin kullandığı bir yöntemdir.

Yine 12 Eylül sonrası devrimci ve ülkücü gençlere yönelik idam uygulamaları hala hafızamızda tazeliğini korumakta iken, yeniden idamdan medet uman siyasi mesajlar, 16 Nisan sonrası için bir tehdit gibi kullanılmaktadır.

Bu söylem 15 Temmuz darbesinin amacına hizmet edecektir.”