Hatay'da Antakya Dayanışma Evi, "Faşizme karşı demokrasi bloğu olanaklar, olasılıklar" konulu panel düzenledi. Düzenlenen panele konuşmacı olarak HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen’de katıldı.

Bilgen’in konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

'YENİ BİR YOL HARİTASI BELİRLEMEK ÇOK ÖNEMLİ'

Faşizme son verilmesi için nelerin yapılması gerektiği noktasında tartışma başlıkları açmak gerektiğini söyleyen HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, bütün bir bölgeyi etkileyecek sorunla karşı karşıya olunduğunu dile getirdi. 

Faşizme karşı acilen bir ittifaka ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Bilgen, "Bu noktada kendimize bakmak ve eksikliklerimizle yüzleşmek ve eksikliklerimizi masaya yatırmak gerekiyor. Dışarıdan bir kurtuluş beklemiyorsak sadece düşmanı tartışmak bizim daha güçlü yürümemize yetmez. Daha önemlisi bizim bakış açımızı ortaya koymak ve bu anlamda yeni tartışmalar yaratmak. Değişen gerçekleri karşımızdaki iktidarın karakterindeki değişimi iyi görerek ve buradan yeni bir yol haritası belirleyebilmek çok önemli" dedi. 

'KÜRT SORUNUNDA CİDDİ BİR DEĞİŞİM SÖZ KONUSU'

Türkiye'de 40 yıldır kangren haline gelen ve ülkenin temel sorunu olan Kürt meslesinde ciddi bir değişimin söz konusu olduğunu dile getiren Bilgen, bu anlamda herkesin bunu dikkate alarak durduğu yeri iyi belirlemesi gerektiğine dikkat çekti. 

Bilgen, "Sorun artık sadece bir bölge sorunu değildir, sorun artık kimlik sorunundan çok daha ötesine geçmiştir. Son 5 ila 6 yıla bakıldığında yargılama konusu olan temel davalar Ergenekon ve Balyoz gibi kendisini devletin sahibi olarak gören çevrelerin bile maruz kaldığı muamele. Suriye politikasından kaynaklı özellikle Alevilerin devletle ilişkisi hatta iktidarla çok yakın tarihe kadar birlikte her şeyi paylaşmış kesimler başta olmak üzere birçok çevrenin tehdit olarak görülmesi. Bütün bu değişimler Kürt sorunundaki kavganın başka bir kavgaya evirilen potansiyelini yükseltiyor" diye konuştu.

'SİYASİ AKIL İKTİDAR VE YÖNETMEYE ODAKLI' 

İslamcıların, iktidar olduktan sonra öncesinde söyledikleri hiç bir şeyin tutarlı takipçileri olmadıklarını dile getiren Bilgen, sadece iktidar ve yönetmeye odaklı olduklarını, ülkenin nasıl yönetileceği değil kimin nasıl yönettiği ile ilgili bir siyasal akılla hareket edildiğini vurguladı. Bu deneyimin Ortadoğu'da başka bir ihtiyacı da ortaya çıkardığını belirten Bilgen, Türkiye'de sistem içindeki krizle birlikte, Ortadoğu'daki kırılmalarla büyük bir fırsat doğuracağını kaydetti. 

'ERDOĞAN 2002'DEKİ KONSEPTİNE DÖNMEK İSTİYOR'

Erdoğan'ın "Başkanlık değilse partili Cumhurbaşkanlığı sistemini" yaratmak için ellinden gelen her şeyi yaptığını söyleyen Bilgen, "Erdoğan'ın başkanlığa yüklediği anlam sadece başkanla ilgili değil. Başkanlık pozisyonu değil başkanlık sisteminin başka sac ayakları var. Bunları hayata geçirmek istiyor. Bunlardan en önemlisi iki partili sistem. Türkiye'yi iki partili sisteme götürme hevesi ne yazık ki CHP içerisindeki bir kesim için son derece cazip ve merkezi hale gelmiş gibi görünüyor. MHP'yi zaten kendi tahakkümü altına aldı ve dolayısı ile geriye kalan HDP tehdidi. HDP'yi de parlamento dışına itmeyi başarabilirlerse yeniden 2002 konseptine dönülebilinirse olmazsa olmaz olan iki partili mekanizmayı başkanlık için pratikte hayata geçirmiş olacak" ifadesinde bulundu. 

Kaynak: DİHA