HDP Mardin Milletvekili Ali Atalan,  Türkiye’nin Şengal’e operasyon yapma olasılığına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sık sık gündeme getirdiği ‘Şengal’e operasyon yapabiliriz’ açıklamalarına değinen Atalan, “Şengal, Ezidilerin bilinen ana yurdudur. Şengal'de sivillere karşı herhangi bir yönelimden hem siyasi hem hukuki hem ahlaki AKP Hükümeti sorumlu olacaktır” dedi.

IŞİD’in 2014 yılında Şengal’de yaptığı katliamı anımsatan Atalan, “Ezidilerin kendi geleneksel direniş mazisine uygun bir şekilde, kendilerini olası saldırılara karşı savunmak amacıyla örgütlendikleri yadsınamaz bir gerçektir. Bunun kime zarar verdiği veya herhangi bir ülke için bir tehdit oluşturduğunu iddia eden biri varsa çıksın bize lütfen anlatsın” ifadelerini kullandı.

Meclis Genel Kurulu’nda açıklama yapan Atalan, şöyle konuştu:

Son günlerde "Şengal'e de gireceğiz." şeklinde tehditler savruluyor ama bunun bir karşılığı olmadığını bu fikri ortaya atanların da biliyor olması gerek.

Afrin'de ortaya çıkan tablo tüm çıplaklığıyla dünyanın gözü önüne serilmiş oldu. Kürt halkının tarihi destanında özgürlüğün sembolü demirci ve devrimci Kawa'nın heykelini ve farklı inançlara ait kutsal yerleri... Özellikle sosyal medya üzerinden de gördüğümüz gibi, Ezidi kadınlara da zorla çarşaflar giydirildiği bir hakikat olarak ortaya çıkmış, gözlerimizin önüne serilmiştir.

ÖSO GÜÇLERİ BİRLEŞMİŞ MİLLETLERİN BARIŞ GÜCÜYMÜŞ GİBİ GÖSTERİLİYOR’

Türkiye medyasında bunu izleme şansımız maalesef olmadı. Türkiye medyasından izlediğimiz tek şeyde sanki ÖSO güçleri Birleşmiş Milletlerin barış gücüymüş gibi, oraya huzur ve barışı tesis etmek amacıyla gitmiş gibi bir intiba, bir izlenim yaratıldı. Allah'tan yağmacı, ganimet peşinde koşan, birbirlerini bile bunun için vuran görüntüler ortaya çıkınca bunun böyle olmadığı herkesçe bilinmiş oldu. Afrin'de yaşananları maalesef ancak BBC, CNN International gibi kanallardan ya da sosyal medya üzerinden öğrenmiş olduk.

Şengal, Ezidilerin bilinen ana yurdudur. Şengal'de sivillere karşı herhangi bir yönelimden hem siyasi hem hukuki hem ahlaki AKP Hükümeti sorumlu olacaktır.

‘BUGÜN YİNE EZİDİLERE YÖNELİK TEHDİTLER SAVRULUYOR’

Bilindiği gibi, Ezidiler 2014 yılında IŞİD'in soykırımına maruz kalmış, IŞİD, Ezidileri Şengal'de tamamen yok etmek istemiş, katliam sonrası Ezidiler ana yurtlarını terk etmek zorunda bırakılmıştır. Aynı süreçte binlerce Ezidi çocuk ve kadın esir alındı. Yaşanan bu korkunç soykırım ardından da üç buçuk sene geçti. Ezidiler yaralarını yeni yeni sarmaya çalışırken bugün yine Şengal'e, Ezidilere yönelik tehditler savruluyor.

‘EZİDİLERİN HANGİ ÜLKEYE TEHDİT OLDUĞUNU BİRİ BİZE ANLATSIN’

Ezidilerin kendi geleneksel direniş mazisine uygun bir şekilde, kendilerini olası saldırılara karşı savunmak amacıyla örgütlendikleri yadsınamaz bir gerçektir. Bunun kime zarar verdiği veya herhangi bir ülke için bir tehdit oluşturduğunu iddia eden biri varsa çıksın bize lütfen anlatsın.

‘BİN YILLARDIR HİÇBİR GÜÇ EZİDİLERİ ŞENGAL'DEN VAZGEÇİREMEDİ’

IŞİD de dahil, bin yıllardır hiçbir güç Ezidileri Şengal'den çıkaramamış, onları Şengal'den büsbütün vazgeçirememiştir. AKP sürekli mazlumların ve mağdurların yanında olduğunu iddia eder, ifade eder ancak tam konu Kürtlere gelince 180 derece dönüş yapmaktan hiç de imtina etmez. Tarihte 73 defa katliama, soykırıma uğramış Ezidilerin mazlum olduğunu tüm dünya görüyor ve kabul ediyor. Eğer bu Hükümet de böyle görüyorsa mevcut sınırlar içinde Ezidi halkının kendi kaderini tayin etme hakkına saygı göstermesi gerekiyor. Bu halk kendi özgünlüğünü korumalı, özgürlüğünü elde etmelidir. Bu konuda bizim de onları desteklememiz gerekiyor.

‘KİM Kİ MAZLUMLARIN, MAĞDURLARIN YERİ ŞENGAL'E SALDIRIYORSA BU VEBALİN ALTINDAN KALKAMAZ’

Cumhurbaşkanı son günlerde sürekli "Biz bir işgal kuvveti değiliz. Sahibi kimlerse buraları sahiplerine devredeceğiz" diyor. Başka ülkenin sınırlarını ihlal etmesine rağmen, başka ülkelerin iç işlerine karışmasına rağmen, bununla birlikte, bu tür söylemleri de sarf edebiliyor maalesef. Uluslararası hukuk normlarını da hiçe sayarak Şengal'e yönelik tehditlere Irak Savunma Bakanlığınca bir cevap verildi: "Topraklarımıza yönelik her türlü dış saldırıya karşı Irak Hükümeti olarak elimiz boş kalmayacaktır." Şimdi, böylesi gerginlikleri yaratmanın hiçbir faydası ve hiç kimseye bir getirisi olmaz ve olmayacaktır. Kim ki mazlumların, mağdurların yeri olarak bilinen Şengal'e saldırıyorsa ve saldıracaksa, inanın, hem ahlaki hem siyasi hem insani olarak bu vebalin altından kalkamayacaktır çünkü Ezidiler mazlumdur ve mağdurdur.

  Demokrat Haber/Ankara