HDP Grup Başkan Vekili Ahmet Yıldırım, İçişleri Bakanlığı’nın 130 kişi hakkında 3 ay içerisinde yurda dönmemeleri durumunda vatandaşlıktan çıkarılma kararını değerlendirdi.

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın 20 ay önce Gülen’in vatandaşlıktan çıkartılacağını söylediğini hatırlatan Yıldırım, İçişleri Bakanlığı’nın kararına tepki gösterdi.  

Bakan Soylu’ya seslenen Yıldırım, “Buradan Bakan Soylu’ya seslenmek istiyorum; Bizim arkadaşlarımızı vatandaşlıktan çıkarmaya sebep olabilecek ne bir yargı kararı var ne de hüküm giydiler. Yargıya talimat mı veriyor?” dedi.

HDP’li vekillerin adının Fethullah Gülen ile anılmasına tepki gösteren Yıldırım, “Faysal Sarıyıldız’ın, Tuğba Hezer’in, Özdal Üçer’in Fethullah Gülen ve şürekasıyla ne alakası olabilir ki, aynı listede yayınlanıyor. Biri boğazına kadar darbeye batmış, biri de boğazına kadar darbenin mağduru olmuş arkadaşlarımızı aynı listede yayınlamak bilinçli bir politikanın ürünüdür” ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanlığı, 130 kişinin vatandaşlıktan çıkarılması için Resmi Gazete'de ilan yayınladı. Bu kişiler arasında Fethullah Gülen ile HDP'li milletvekilleri Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer de bulunuyor. Bu kişiler, bugünden itibaren 3 ay içinde Türkiye'ye dönmezse Türk vatandaşlığından çıkarılacak.

Diyarbakır’daki HDP mitinginde 5 Haziran 2015 yılında yapılan bombalı saldırıda hayatını kaybedenlerin anmasına katılan Yıldırım, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NIN ‘VATANDAŞLIKTAN ÇIKARMA’ KARARI

Gazeteciler, İçişleri Bakanlığı’nın aralarında HDP milletvekilleri Faysal Sarıyıldız ve Tuba Hezer’in de bulunduğu 132 kişiye yurda dönme çağrısı yaptığı, bu çağrının ardından da vatandaşlıktan çıkarmanın gündeme geleceğini hatırlatınca yıldırım şunları söyledi:

“Bu durum bir kaç açıdan problemlidir. Bir darbeye alet olmuş zihniyet ve onun kadrolarıyla, darbenin mağduru olan arkadaşlarımızın ismi aynı listede yayınlaması, subliminal algı operasyonudur. Faysal Sarıyıldız’ın, Tuğba Hezer’in, Özdal Üçer’in Fethullah Gülen ve şürekasıyla ne alakası olabilir ki, aynı listede yayınlanıyor. Biri boğazına kadar darbeye batmış, biri de boğazına kadar darbenin mağduru olmuş arkadaşlarımızı aynı listede yayınlamak bilinçli bir politikanın ürünüdür. Kendilerinin darbeyle olan ilişkisini, bağlantısını gizlemeye hizmet etmektedir. 20 ay önce Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş, ‘Gün gelecek, bunlar Fethullah Gülen’i vatandaşlıktan çıkaracak, onunla olan ilişkileri ve yargılamasını kapatacak’ demişti. Şimdi yapılan budur. Gülen vatandaşlıktan çıkarılırsa, Türkiye’de yargılanması mümkün olmayacak. Hem Gülen’i isteyip hem de vatandaşlıktan çıkarmak istemeleri de bu nedenledir. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da biliyor bunu.”

‘BU DARBENİN ÜSTÜNÜ ÖRTMEKTİR’

 “20 gün önce Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ABD’de Gülen’in iadesi için lobi çalışması yaparken, bugün aynı kabinenin üyesi Türkiye ile olan bağlantısını hükümsüz kılacak bir adım atıyor. Bu nasıl darbe sahiplerini yargılamaktır. Bu, darbenin üstünü örtmektir. Buradan Bakan Soylu’ya seslenmek istiyorum. Bizim arkadaşlarımızı vatandaşlıktan çıkarmaya sebep olabilecek ne bir yargı kararı var ne de hüküm giydiler. Yargıya talimat mı veriyor. Bu listede arkadaşlarımızın adını yayınlamak masumane bir şey değildir. Kendileri darbenin 15 yıllık ortağıyken, o zihniyetin ortağıyken, onlarla hasret gidermek için can atmak isterken, bugün arkadaşlarımızın adını onların listesinde yayınlıyorlar. Biz bunu zul sayıyoruz.”