Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, HDP ve bileşeni Demokratik Bölgeler Partisi’ne (DBP) yönelik gözaltı operasyonlarını Meclis’e taşıdı. Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

HDP’li Dağ, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, 24 Haziran seçimlerinden sonra partileri HDP ve bileşenleri DBP’ye yönelik baskıların giderek arttığına dikkat çekerek, “12 Ağustos ve sonrasında DBP il ve ilçe örgütü yöneticileri ile partimizin il ve ilçe yöneticileri hukuksuzca gözaltına alınmıştır. Bu çerçevede Diyarbakır, Adana, Ankara, Bitlis, Bingöl, Çanakkale, Van, Ağrı, Kocaeli, İzmir, Urfa, Mardin, Edirne, Mersin ve İstanbul’da birçok yöneticimiz ve partilimiz gözaltına alınmış” diye kaydetti.

‘SİYASİ BASKI’

Baskı ve gözaltıların halen devam ettiğini belirten Dağ, Bakan Soylu’ya şu soruları yöneltti:

“* Son 3 yıl içerisinde gözaltına alınan HDP, DBP üye, il ve ilçe yönetici sayısı nedir?

* Gerekçede yer aldığı üzere özellikle 12 Ağustos 2018 tarihi itibariyle 24 Haziran’dan sonra gözaltına alınan HDP, DBP’li üye, il ve ilçe yönetici sayısı nedir?

* Gözaltına alınan HDP, DBP il ve ilçe örgütü yöneticilerimizin gözaltı gerekçeleri nelerdir? Hangi hukuki işlemler yapılmıştır?

* Aynı siyasi partinin üye ve yöneticilerinin yakın tarihlerde gözaltına alınması bir siyasi baskıdır. Özgür düşünme ve demokratik siyaset hakkını engelleyen bu baskılar Bakanlığınızın talimatı mıdır? Değil ise demokratik siyaset hakkını engelleyen bu baskılara karşı bir girişiminiz olacak mıdır? Talimatınız ile gerçekleştiriliyorsa hukuki gerekçesi nedir?

* Demokratik siyaset hakkımızı engelleyen bu baskılar Bakanlığınız bir talimatı ile gerçekleştirilmiyorsa Bakanlığınıza bağlı Emniyette paralel bir yapılanma söz konusu olabilir mi? Bununla ilgili bir inceleme başlatılacak mıdır?”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı