HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Dersim Milletvekili Alican Önlü, Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nin yasaklanmasına tepki gösterdi.

Tunceli Valiliği’ni yasak kararının basın açıklaması ile protesto edeceklerini ifade eden Öncü, bugün saat 18'de yapılacak basın açıklaması için çağrıda bulundu.

HDP’li Önlü, ” Yasaklanan Dersim halkı, doğası, kültürü ve inancıdır. Yine bu kararla dünyanın dört bir yanından festivale katılan binlerce insan, sanatçı, yazar ve aydın da cezalandırılmaktadır. Bizler bu yasağı tanımıyoruz. OHAL’lerle, yüksek yetkili valilerle, kayyumlarla, KHK’larla, HES’lerle Dersim halkına ve doğasına yönelik yaratılmak istenen bu korku imparatorluğu bizleri yıldıramayacaktır” dedi.

HDP’li Önlü’nün açıklaması şu şekilde:

“Munzur Festivali’ni yasaklamak, halkların birlikte yaşam arzusunu ve bastırmak ve engellemektir.

26-29 Temmuz tarihleri arasında “Özgürlüğün ve Mücadelenin Kadim Topraklarında Munzur’un Coşkusuyla Buluşalım” çağrısıyla yapılması planlanan “Munzur Kültür ve Doğa Festivali” Dêrsim Valiliği 25 Temmuz 2018 tarihli kararıyla yasaklanmıştır.

18 yıldır süregelen bu gelenek iki yıldır sözde "güvenlik gerekçeleri ile yasaklanmaktadır.

Yıllardır Dersim halkının, Dersim Belediyesi’nin ve sivil toplum örgütlerinin çabasıyla yaşatılan; binlerce sanatçıyı, akademisyeni, yazar ve aydını ağırlayan; sempozyumlar, dinletiler ve etkinliklerle dünyanın birçok yerinden insanı Dersim’de buluşturan; 18 yıldan bu yana süre gelen bir gelenek, kültür ve doğa festivali, anti demokratik ve yasakçı bir zihniyet tarafından iki yıldır sözde ‘güvenlik’ gerekçeleri öne sürülerek yasaklanmaktadır.    

Valiliğin demokratik kitle örgütleri, siyasi parti ve yöre dernekleriyle ortaklaşa oluşturulan tertip komitesine gönderdiği yazıda "‘Toplum sağlığı, güvenliği ve ahlakı’ gerekçe gösterilerek bir halkın yaşam tarzına dönüşen yılların birikimi ve kültürü olan festivali ayan beyan kriminalize etmektedir. Yıllardır düzenlenmekte olan Munzur Kültür ve Doğa Festivali sadece Dersim halkının değil, Kürtlerin ve Türkiye halklarının da doğa, sanat ve inançlarıyla birlikte yaşam bulabileceğini göstermiştir. Bu buluşmayı yasaklamak, halkların birlikte yaşam arzusunu ve isteğini bastırmak ve engellemek anlamına gelmektedir. 

18 yıldır Kürt coğrafyasının kendi kültürüne ve doğasına sahip çıkma konusundaki kararlılığının ifadesi olan Munzur Kültür ve Doğa Festivalinin genel geçer ve hiçbir haklı dayanağı olmayan hukuksuz gerekçelerle yasaklanmasını kınıyoruz. İnkâr, asimilasyon ve yok saymanın adı olan Tunceli, Dersim’i bir kez daha yasaklamıştır. Yasaklanan sadece bir festival değildir. Yasaklanan Dersim halkı, doğası, kültürü ve inancıdır. Yine bu kararla dünyanın dört bir yanından festivale katılan binlerce insan, sanatçı, yazar ve aydın da cezalandırılmaktadır. Bizler bu yasağı tanımıyoruz. OHAL’lerle, yüksek yetkili valilerle, kayyumlarla, KHK’larla, HES’lerle Dersim halkına ve doğasına yönelik yaratılmak istenen bu korku imparatorluğu bizleri yıldıramayacaktır. 

Türkiye’deki tüm demokratik ve sivil toplum kuruluşlarını, siyasetçileri, aydınları ve sanatçıları Dersim halkıyla bir olmaya ve bu yasakçı zihniyete tepki göstermeye davet ediyoruz. Ayrıca dünyanın dört bir yanından festival için Dersim’e gelmiş ve şu an hala Dersim’de bulunan tüm insanlarımızı, demokratik kitle örgütlerimizi ve yöre derneklerimizi bugün saat: 18.00’de Seyîd Riza Meydanı’nda yapılacak olan basın açıklaması ile protesto etmeye davet ediyoruz.”

Demokrat Haber/Dersim