HDP Emek, Ekonomi ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde ruhsatsız maden ocağında meydana gelen patlamaya ilişkin açıklamalarda bulundu.

 3 madencinin hayatını kaybettiği patlamadan hükümeti sorumlu tutan Kubilay,” Türkiye, gerekli önlemler alınmadığı için iş cinayetlerinin yaygın yaşandığı bir ülke halini almıştır. Bu cinayetlerin siyasal sorumluluğu bu cinayetler için “işin fıtratında var” yaklaşımını sergileyen siyasal iktidardadır. AKP iktidarının kar ve rant hırsı ile rodövans adı altında özelleştirdiği maden işletmeciliği başta olmak üzere birçok alanda her gün işçiler yaşamını yitiriyor. AKP için öncelik işçilerin yaşamı veya toplumsal hizmetler için enerji ihtiyacını karşılamak değil rant ve sermayenin öncelikleridir” dedi.

HDP Emek, Ekonomi ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay’ın açıklaması şöyle:

‘MADENLERDEKİ İŞ CİNAYETLERİ AKP POLİTİKALARININ SONUCUDUR’

Bu sabah Zonguldak ilinin Kilimli ilçesinde özel bir maden ocağında meydana gelen patlamada yaralanan 2 işçi hastaneye kaldırıldı, 3 işçinin ise henüz enkaz altından çıkarılmadığı ifade ediliyor. Öncelikle yaralı işçilere acil şifalar diliyor, benzeri faciaların yaşanmaması için kamusal sorumluluğu olanları göreve çağırıyoruz.

Türkiye, gerekli önlemler alınmadığı için iş cinayetlerinin yaygın yaşandığı bir ülke halini almıştır. Bu cinayetlerin siyasal sorumluluğu bu cinayetler için “işin fıtratında var” yaklaşımını sergileyen siyasal iktidardadır. AKP iktidarının kar ve rant hırsı ile rodövans adı altında özelleştirdiği maden işletmeciliği başta olmak üzere birçok alanda her gün işçiler yaşamını yitiriyor.

AKP için öncelik işçilerin yaşamı veya toplumsal hizmetler için enerji ihtiyacını karşılamak değil rant ve sermayenin öncelikleridir.

Türkiye’de geçen yıl 2.006 olarak tespit edilen iş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin sayısı bu yılın ilk 10 ayında 1.640'a ulaştı. Her gün 6 işçi sabah çıktığı evine akşam dönememektedir.

Madencilik sektöründe Soma, Ermenek, Şirvan gibi katliamların sorumlularından hesap sorulmadığı gibi, yıllarca süren yargılamalar ve yargılama süreçlerindeki hukuka müdahaleler AKP’nin işçilerin karşısında olduğunu göstermektedir.

İş cinayetlerinden sonra “tazminat vererek meseleyi örtme” yönünde bir tutum alan AKP, iş cinayetlerinin önlenmesi için gerekli girişimleri engellemektedir.

Başta maden işyerleri olmak üzere tüm işyerlerinde sigortasız çalıştırılan işçi sayısı hala 10 milyon üzerindedir. Ruhsatsız olduğu bilinen birçok işletme göz göre göre yeni cinayetlere kapı aralamaktadır. İşçi sağlığı ve güvenliği için mevzuat düzenlemeleri rant ve kar odaklı yapılmış, olumlu anlamdaki düzenlemeler ise kağıt üstünde kalmıştır.

AKP Soma’da da görüldüğü üzere işçilerin yaşamını bir maliyet konusu olarak ele almaktadır. “Yaşam odası”, “iş cinayetlerinin önlenmesi için gerekli teçhizatın kurulması” işçilerin vardiyalı çalıştırılmasının standartları gibi birçok önemli konuyu “çok maliyetli” bularak uygulatmamaktadır.

Madencilik alanında rodövans ve taşeron uygulaması derhal sonlandırılmalıdır. İnsan yaşamından öncelikli herhangi bir yaklaşımın partimiz tarafından kabul görmesi mümkün değildir. 21. yüzyılda #KöleDeğiliz diye haklarını arayan işçileri tutuklayan zihniyetin karşısında durmaya devam edeceğiz.

Soma’dan, Şirvan’a, Ermenek’ten Zonguldak’a tüm iş cinayetleri için kamusal sorumlulukları olanlardan hesabı mutlaka soracağımız, emekçilerin can derdinde olmadığı günler için çalışıyoruz. Emeğin kazanımlarını nasıl azaltabiliriz diye uykuları kaçan AKP kurmaylarına ve AKP’nin bu emek karşıtı düzenine; işçileri, ailelerini, emek ve demokrasi güçlerini topyekun itiraz etmeye çağırıyoruz.

NE OLMUŞTU?

Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde ruhsatsız maden ocağında meydana gelen patlamada yaşamını yitiren 3 işçinin cenazesine ulaşıldı.

İşçilerin cenazeleri ocaktan çıkartıldı. TTK Tahlisiye Ekibinin yaptığı ilk incelemelere göre ocak içerisinde 'mazotlu dinamit' patlatılmasının ardından olayın meydana geldiği tespit edilirken, ocağın ruhsatsız olduğu ortaya çıktı.

Demokrat Haber/Ankara