Halkların Demokratik Partisi (HDP), 24 Haziran’da Hakkari’den HDP’den milletvekili seçilen DTK Eş Başkanı Leyla Güven’in tahliye edilmemesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, “Kadınların, milyonların iradesi, sesi olan Leyla Güven’in hukuksuz biçimde rehin alınması, rehin alındığı süreçten bu yana geçen 6 ayın ardından hakkında tahliye kararı verilmesi ve bu tahliye kararına saray savcılarının yapmış olduğu itirazın jet hızıyla kabul edilmesi göstermiştir ki; özgürlüğü, cesareti ve savaş politikalarına karşı barışı ve özgür yaşamı inşa eden kadın özgürlük anlayışı, AKP-Saray rejiminin en büyük engelidir. Leyla Güven Hakkâri halkının, tüm kadınların, milyonların iradesidir” denildi.

HDP’nin, “Leyla Güven milyonların sesi, kadınların iradesidir!” başlıklı açıklaması şöyle:

HDP’den milletvekili seçilen DTK Eş Başkanı Leyla Güven hakkında verilen tahliye kararına savcı itiraz etti. Cumhuriyet Başsavcılığı da mahkemenin kararını E Tipi Cezaevi’ne göndermediği için Güven tahliye edilmiyor.

AKP-Saray iktidarının savaş politikalarına karşı çıktığı gerekçesiyle Diyarbakır’da gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak Diyarbakır Cezaevi’ne gönderilen Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı ve Hakkâri Milletvekilimiz Leyla Güven, 29 Haziran 2018 tarihinde tahliye edildi.

Ancak tahliye kararı verilir verilmez Diyarbakır Başsavcılığı tarafından karara itiraz edildi, bir üst Mahkeme de tahliye kararını kaldırarak, Milletvekilimiz Leyla Güven'in tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Mahkemenin ilk elden verdiği tahliye kararına itiraz eden Başsavcı, tahliyeyi engellemiş ve Milletvekilimiz Leyla Güven'e karşı alenen kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçu işlenmiştir.

Mahkemelerin kararları herkes için bağlayıcıdır ve uygulanmak zorundadır. Ancak Hakkâri Milletvekilimiz Leyla Güven’in sabah saatlerinde verilen tahliye kararı uygulanmamış; mahkeme kararı dikkate alınmamış; hukuka ve yasaya aykırı biçimde özgürlüğü elinden alınmış; keyfi biçimde savcılığın itirazının sonucu beklenmiştir. Dava dosyasına hakim olmayan başka bir mahkeme tarafından; kendi Mahkemesinin tahliye kararı ortadan kaldırılmıştır.

AKP-saray iktidarı 24 Haziran seçimleri kapsamında meydanlarda “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi sayesinde yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı tam güvence altında olacaktır.” diyerek milyonlarca yurttaştan oy isteyip yalan söylerken 16 yıldır yaptığı gibi bizleri yine yanıltmamıştır.

AKP-saray iktidarı, 24 Haziran’da özellikle Kürdistan’daki gerçekleştirdiği seçim hilelerine rağmen çoğunluğu alamamıştır. Her türlü hileye rağmen çoğunluğu alamayan AKP-Saray rejimi, talimatlandırdığı yargıyla ve seçim kurullarına yönelik baskı yoluyla Türkiye halklarının tercihini yansıtan sonuçları kendi lehlerine uydurmanın çabasını zorla yürütmektedir.

Bu çerçevede Kürdistan ve Türkiye Kadın Hareketi olarak kadınların özellikle siyaset alanında eşit temsiliyet ile tüm karar mekanizmalarında yer alması ile ilgili geliştirdiğimiz eş başkanlık sistemi gibi yaşamın her alanında kadını bir özne olarak yer alması politikası, AKP-Saray iktidarının inşa etmek istediği itiraz etmeyen ve içerisinde bir özne olarak kadına yer vermeyen toplum modelinin en büyük panzehiri olmuş ve olmaya da devam etmektedir.

Kadınların, milyonların iradesi, sesi olan Leyla Güven’in hukuksuz biçimde rehin alınması, rehin alındığı süreçten bu yana geçen 6 ayın ardından hakkında tahliye kararı verilmesi ve bu tahliye kararına saray savcılarının yapmış olduğu itirazın jet hızıyla kabul edilmesi göstermiştir ki; özgürlüğü, cesareti ve savaş politikalarına karşı barışı ve özgür yaşamı inşa eden kadın özgürlük anlayışı, AKP-Saray rejiminin en büyük engelidir.

Türkiye halklarına dayatılan acıya, ölüme, gözyaşı ve tutuklamalara karşı 24 Haziran gecesi, halklar demokratik siyaset seçeneğini tecih ettiğini ortaya koymuş, iradesini açığa çıkarmıştır. Bugün iktidarın da yapması gereken bu seçeneğin önünü tıkamak değil aksine açmaktır.

Bizler, zindanlarda, asla teslim olmayan kadın iradesini yargıladığını düşünen zulmün mahkemelerinde zalimin gözünün içine bakarak cesareti haykıran kadınlarız. Leyla Güven Hakkâri halkının, tüm kadınların, milyonların iradesidir.

Leyla Güven’i derhal serbest bırakın!

Demokrat Haber