HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, AKP ve MHP’nin Meclis Başkanlığına sunduğu ittifak yasa tasarısı üzerine değerlendirmelerde bulundu.

İttifakın iktidara hizmet ettiğini savunan Kerestecioğlu, “Bütün düzenlemeler artık oyların hesaplanmasının AKP-MHP ittifakının hanesine yazılacak şekilde olmasına yönelik tasarlanmıştır” dedi.

Düzenleme sandıkların taşınacağını anımsatan Kerestecioğlu, “Teklifte açık, eşit, denetlenebilir ve demokratik seçim ilkelerini ortadan kaldıran çok sayıda düzenleme var. Bunlardan biri, iktidarın emrinde olan ve maalesef AKP il başkanları gibi davranan valilere sandık birleştirme ve taşıma yetkisinin verilmesi. Bir diğeri ise, sandık başkanlarının kamu görevlilerinden oluşturulacak olması. Bu, seçimlerin asli öznesi olan siyasi partilerin sandık kurulu belirleme haklarının ellerinden alınmasıdır” ifadelerini kullandı.

Meclis Genel Kurulunda konuşan Kerestecioğlu, şu ifadeleri kullandı:

Seçim ittifakı olarak adlandırılan, seçim kanunlarında bazı değişiklikler içeren teklif Meclis Başkanlığına sunuldu. Diğer hiçbir partiye danışmadan çoğunluğa güvenerek bir yasa hazırlayıp tüm Türkiye'ye bunu dayatmak artık demokrasiyi ve uzlaşı, istişare siyasetini tamamen terk ettiğinizin bir göstergesidir.

Yasamanın adresi Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir. Biz böyle biliyoruz. Önümüze getirilen teklifle bir kez daha kanun yapım sürecinin baypas edildiğini ve Parlamento'nun çoğunluk oligarşisiyle bir tür noter mercii olarak işletilmek istendiğini görüyoruz.

‘16 NİSAN’DAKİ HUKUKSUZLUKLAR YASAL ZIRHA BÜRÜNDÜRÜLÜYOR’

Bu teklif öncelikle 16 Nisan referandumunda yaşanan şaibe ve hukuksuzlukları yasal zırha büründürüyor. Mühürsüz zarf ve oy pusulalarının artık geçerli hale gelecek olması bunun en büyük kanıtı.

‘İKTİDARIN EMRİNDEKİ VALİLERE SANDIK TAŞIMA YETKİSİ VERİLİYOR’

Bunun dışında, teklifte açık, eşit, denetlenebilir ve demokratik seçim ilkelerini ortadan kaldıran çok sayıda düzenleme var. Bunlardan biri, iktidarın emrinde olan ve maalesef AKP il başkanları gibi davranan valilere sandık birleştirme ve taşıma yetkisinin verilmesi.

‘HER TÜRLÜ KARAR İKTİDARIN LEHİNE SONUÇLANDIRILMAK İSTENİYOR’

Bir diğeri ise, sandık başkanlarının kamu görevlilerinden oluşturulacak olması. Bu, seçimlerin asli öznesi olan siyasi partilerin sandık kurulu belirleme haklarının ellerinden alınmasıdır. Bunun amacı açıkça sandık kurullarında çoğunluğu elde ederek aslında her türlü kararın iktidarın lehine sonuçlandırılmak istenmesidir.

Oy pusulasında ittifak bölümünün geniş, belirli bir alanı kapsayacak olması, seçmen davranışını psikolojik olarak etkileyecek olması, bu bölümde oy verme ve hesaplama usulünün farklı olması yine eşitlik ilkesinin ihlalidir.

‘DÜZENLEME OYLARIN AKP – MHP HANESİNE YAZILMASI İÇİN’

Yani gerçekten bütün düzenlemeler artık oyların hesaplanmasının AKP-MHP ittifakının hanesine yazılacak şekilde olmasına yönelik tasarlanmıştır.

Demokrat Haber/Ankara