Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyeleri, hapishanelerde son dönemde artan işkence ve kötü muamele iddialarının araştırılması ve incelenmesi amacıyla komisyonu acil olarak göreve çağırdı.

Komisyon üyeleri Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran ve Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan imzalı yazıda, işkence ve kötü muamele iddialarının tüm toplumu alarma geçiren endişe verici seviyelere ulaştığı belirtildi.

‘RUTİN BİR YÖNTEME DÖNÜŞTÜ’

Komisyona iletilen acil çağrı metni özetle şöyle:

“15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) ile birlikte, durumu zaten daha önce içler acısı olan cezaevleri, hukuksuzluğun kol gezdiği alanlara dönüştü.

“Cezaevlerinden partimize ulaşan mektuplarda, mahpus avukatlarının ve ailelerinin ilettiği bilgilere, basında yer alan haberlere ve insan hakları örgütlerinin yayınladıkları raporlara göre, keyfi yasak ve uygulamalar, rutin bir yönteme dönüşen işkence ve kötü muamele, hasta ve özellikle siyasi mahpuslar üzerinde bir inkar ve yıldırma politikası olarak işleme konuldu.”

Milletvekilleri, tüm insan hakları ihlallerinin İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu başkanlığında toplanacak bir heyet ile yerinde gözlemlenmesi, ihlallerin giderilmesi ve sorumlularının açığa çıkması talebinde bulundu.

‘MAHPUSLARA ASKER SELAMI DAYATMASI’

Komisyona iletilen yazıda hak ihlalleri şöyle sıralandı:

* Daha önce müvekkilleri ile sınırsız görüşme yapabilen avukatlara gün ve saat sınırlaması getirildi.

* Mahpuslara kitap edinme sayısında sınırlamaya gidildi. Bazı televizyon kanalları, gazete ve dergiler yasaklandı.

* Sağlık kontrolüne kelepçeli ve asker eşliğinde götürülüyorlar.

* Sorunlara dair dilekçe yazmak bile keyfi disiplin cezalarına gerekçe görülüyor.

* Koğuşlarda bulunan tüm temizlik malzemelerine el konuluyor.

* Hız kesmeden devam eden gözaltı ve tutuklamalar nedeniyle artan mahpus sayısı ile koğuşlar neredeyse toplama kamplarını andıran doluluğa ulaştı. Bu nedenle koğuşlara kapasitesinin katbekat üzerinde mahpus sıkıştırıldı.

* Bazı cezaevlerinde havalandırma ve aktivite alanlarının koğuşa dönüştürülmesi nedeniyle havalandırma hakkı kaldırıldı.

* Ani ve gerekçesiz sevkler sürgüne dönüştü.

* Giriş ve çıkışlarda hem ailelere hem de mahpuslara çıplak aramalar dayatılıyor.

* Mahpuslara asker selamı verme dayatmasının yanı sıra kabul etmeyen mahpuslar dövülüyor.

(Kaynak: Bianet)