Halkların Demokratik Partisi (HDP) Emek Komisyonu, iktidarın son dönemlerde emekçilere yönelik saldırgan politikalarına dair yazılı açıklama yayımladı.

HDP Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse imzasıyla yayımlanan açıklamada, HDP’nin saldırılara karşı direnen emekçilerin yanında oldukları belirtildi.

Açıklamada, “İktidarın esnek ve güvencesiz emek politikalarının bütün çalışma alanlarına yayılmasıyla birlikte işten çıkarmalar, ücretsiz izne ayırmalar, emekçilere yönelik saldırılar da yaygınlaşmaktadır” denildi.

Bunun son örneğinin “Hepsiburada” firmasının Gebze'deki 150 çalışanının ücretsiz olarak izne çıkartılması olduğunun vurgulandığı açıklamada, “Aynı firma bünyesinde çalışan diğer işçilere de ‘çok çalışın yoksa sizi de işten çıkarırız’ tehdidi ve mobingi altında esnek ve güvencesiz çalışma koşulları dayatılmaktadır” diye belirtildi.

‘HAYATLARINA DA KASTEDİLİYOR’

Açıklamanın devamı şöyle:

“Emekçilere yönelik bu saldırgan iktidar politikası sadece emekçileri işlerinden, ekmeklerinden etmiyor çoğu zaman yaşamlarına da kastediyor. Sakarya’nın Hendek ilçesinde 3 Temmuz 2020 tarihinde havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama sonucunda 7 işçi yaşamını yitirmiş ve 127 işçinin yaralanmıştı. Bu iş cinayetinin dün görülen ilk duruşmasında, hayatını kaybedenlerin yakınlarına yönelik polis engeli ve ailelerin duruşmaya alınmaması cinayetin asıl sorumlularının kim olduğunu göstermesi bakımından son derece çarpıcı bir örnektir. Kamuoyundan ve ailelerden gizlenen gerçekten nedir? Kimler hangi gerekçelerle korunuyor? Bu yaklaşım sadece asıl sorumluların kim olduğunu göstermiyor, emekçilerin hayatının nasıl değersizleştirildiğini ve bu yaşamlara nasıl kastedildiğini gösteriyor.

Patronları ve sermayedarları koruyan, emekçilerin alın teri ve yaşamı üzerinden saltanat kurarak varlığını sürdüren sorumluları iyi tanıyoruz ve itirazımızı ve mücadelemizi bunlara yöneltiyoruz. HDP Emek Komisyonu olarak; her türlü saldırıya, güvencesizleştirmeye ve sömürüye karşı, büyük bedeller göze alarak mücadele eden işçilerin yanındayız, onlarla omuz omuza mücadeleye devam edeceğiz. Bizler, Gebze'de Hepsiburada Müşteri Hizmetleri departmanında çalışırken işten çıkarılan emekçilerin ve Sakarya’nın Hendek ilçesindeki iş cinayetinde yaşamını yitiren işçilerin ailelerinin hak, hukuk ve adalet mücadelesini destekliyoruz. Emek mücadelesinin bu topraklarda mutlaka kazanacağına inanıyoruz.”