Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş’a yönelik sözlerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Erdoğan’ın G20 Zirvesi’nde sarf ettiği, “Demirtaş teröristtir” ifadelerine tepki gösterilen açıklamada, Erdoğan’ın yargıya müdahale ettiği ifade edildi.

Açıklamada, “Selahattin Demirtaş terörist değil, HDP'nin Eş Genel Başkanı ve milyonların iradesidir. Milletvekilidir. Cumhurbaşkanlığı'na aday olmuş onurlu bir kişidir. Mücadelesi ve fikirleriyle Türkiye'de yaşayan halkların gönlünde ve zihninde yer etmiş, umut olmuş bir insandır ve siyasetçidir” denildi.

HDP’nin açıklaması şu şekilde:

Almanya'da Cumhurbaşkanı sıfatıyla konuşan AKP Genel Başkanı Erdoğan, Hamburg kentinde yaptığı açıklamada Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş için "O bir teröristtir" diyebilmiştir.

1. Selahattin Demirtaş terörist değil, HDP'nin Eş Genel Başkanı ve milyonların iradesidir. Milletvekilidir. Cumhurbaşkanlığı'na aday olmuş onurlu bir kişidir. Mücadelesi ve fikirleriyle Türkiye'de yaşayan halkların gönlünde ve zihninde yer etmiş, umut olmuş bir insandır ve siyasetçidir.

2. Erdoğan bu ifadesiyle sürmekte olan davalara ve yargıya açıkça müdahale etmekte, karar dikte etmekte, karar yazdırmaktadır. Aynı zamanda Anayasa Mahkemesi'ni açıkça tehdit etmektedir.

3. Tüm bunların yanı sıra, Erdoğan'ın Demirtaş için terörist demesinden tam bir cümle önce "Türkiye bir hukuk devletidir", bir dakika sonra ise "Bizde yargı bağımsızdır" demesi ibretliktir ve yalandır.

4. Bir Cumhurbaşkanı'nın bu şekilde konuşması asla kabul edilebilir değildir. Erdoğan'ın bu ifadesini en sert biçimde kınıyoruz, protesto ediyoruz. Tarih kimin terörist olduğunu gösterecektir.

5. AKP Genel Başkanı'nın haddini bilmez bu sözlerinin hesabını siyaseten ve uluslararası hukuk alanında soracağımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz.”

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya’nın Hamburg kentinde düzenlenen G20 Zirvesi’nin ardından yaptığı açıklamada, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı ‘terörist’ olmakla suçlamıştı.

Tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hakkında konuşan Erdoğan, “Söylediğiniz kişi bir teröristtir. Kürtleri sokağa dökmüştür. Bizim arkamızda YPG var, PKK var diyen bir kişidir. Yargı onlarla ilgili ne karar verirse odur” demişti.

Erdoğan’ın açıklaması şöyle:

(Tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş) Söylediğiniz kişi bir teröristtir. Kürtleri sokağa dökmüştür. Bizim arkamızda YPG var, PKK var diyen bir kişidir. Yargı onlarla ilgili ne karar verirse odur.

Söylediğiniz kişi bir teröristtir. Öyle bir terörist ki bütün benim Kürt kardeşlerimi sokağa döküp ondan sonra 53 Kürt kardeşimi yine Kürtlere öldürten bir teröristtir. Bu sadece suçlarından bir tanesidir. Buna benzer daha nice suçları vardır. 'Bizim arkamızda PKK var, PYD var, YPG var' gibi meydan okuyan bir kişidir. Şu anda zaten yargıdadır. Yargı onlarla ilgili ne karar verirse o karar bizim başımız gözümüz üstündedir.

SOSYAL MEDYA'DAN TEPKİ

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları sosyal medyada tepkilere neden oldu.

Twitter'da, #DemirtaşOnurumuzdur, #DemirtaşTeröristDeğildir, #İrademTeröristDeğildir, başlıkları ile tag açıldı.

(HABER MERKEZİ)