Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yönetim Kurulu (MYK), DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan’ın gözaltına alınmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, “Bileşen partilerimizden DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan da bu kapsamda halen Adana’da gözaltında tutuluyor. AKP Hükümeti, bu gözaltı ile Kürt halkının siyasi temsilcilerine, demokratik alanda çalışma yapanlara söz söyleme hakkı tanımayacağı mesajını veriyor. ‘Siz demokratik siyaset alanından çekilin, demokratik siyaset alanında olanları rehin alırım, tasfiye ederim’ demek istiyor. Rehin alınmış olan DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel’in yanı sıra Mehmet Arslan’ın da gözaltına alınmasının anlamı budur. Hukuksuz bir şekilde gözaltında tutulan DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan serbest bırakılmalıdır” denildi.

HDP’nin açıklaması şöyle:

Yargıya her gün talimatla operasyon yaptıran iktidar büyük bir hukuksuzluğu sürdürüyor. OHAL koşullarında KHK’lerle yapılan engelleme ve yasakların yanı sıra gözaltı ve tutuklamalara da devam ediyor.

Hükümet ve bağımlı-taraflı yargı mensupları gözaltı ve tutuklamaların kanıksanır hale gelmesi için ellerinden geleni yapıyor. Birçok il ve ilçede partimize ve bileşenlerimize yönelik gözaltı ve tutuklamalar karşısında kimse hukuk yoluna başvurmasın, her hukuksuz tutum kabullenilsin istiyor. Ancak bu ruh hali yaygınlaşırsa, bu hukuksuzlukları sorgulanmadan devam ettirebileceğini biliyor.

Bileşen partilerimizden DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan da bu kapsamda halen Adana’da gözaltında tutuluyor.

AKP Hükümeti, bu gözaltı ile Kürt halkının siyasi temsilcilerine, demokratik alanda çalışma yapanlara söz söyleme hakkı tanımayacağı mesajını veriyor. ‘Siz demokratik siyaset alanından çekilin, demokratik siyaset alanında olanları rehin alırım, tasfiye ederim’ demek istiyor. Onlarca belediye başkanı tutuklanmış,  seçilmiş onlarca belediyesi kayyuma devredilerek gasp edilmiş olan bir siyasi partiden söz ediyoruz.

Rehin alınmış olan DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel’in yanı sıra Mehmet Arslan’ın da gözaltına alınmasının anlamı budur.

Ama siyasi iktidar ne yaparsa yapsın, HDP ve bileşenlerinin demokratik siyaset alanından çekilmesi, bu alanda bir tasfiyeyi kabullenmesi, bu tuzağa düşmesi söz konusu olmayacaktır. Bu alandaki kararlı duruş ve mücadele ile faşizan uygulamaların püskürtülmesi ve durdurulması sağlanacaktır.

Bir kez daha AKP Hükümeti’nin talimatları ile hareket eden yargı mensuplarına sesleniyoruz:

Hazırlanan düzmece belgelere ve gizli tanıklara dayanan iddianameler birer birer çökmeye mahkumdur. Dün astığı astık kestiği kestik olan kimi savcı ve yargıçlar bugün ya yurtdışına kaçmış, ya görevden alınmış veya cezaevine atılmıştır. Dünün baş taçları bugün vatan haini ilan edilmişlerdir. Evrensel ve demokratik hukuk kurallarına, Türkiye’nin imzaladığı uluslararası demokratik sözleşmelere uygun olmayan davranışlar çıkmaz yoldur.

Bugünkü hukuk dışı uygulamaların sahipleri, daha önce olduğu gibi yarın da hukuk ve demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçeceklerdir.

Bu baskılar demokratik siyaset alanındaki çalışmaları, Kürt halkının, Türkiye demokrasi ve barış güçlerinin çalışmalarını ne durdurabilir, ne de yavaşlatabilir. Demokrasi ve adalet için mücadele edenler susturulamaz.

Hukuksuz bir şekilde gözaltında tutulan DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan serbest bırakılmalıdır.