HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Meclis’te devam eden bütçe görüşmelerinde AYM’nin tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a ilişkin kararını değerlendirdi.

Anayasa Mahkemesi’nin Demirtaş’ın bireysel başvurusunu reddetmesine tepki gösteren Beştaş, . “Anayasa Mahkemesi iki milletvekilimiz hakkında; biri Eş Genel Başkanımız Sayın Demirtaş, biri de Ayhan Bilgen, Kars Milletvekilimizle ilgili kararını açıkladı. Demirtaş'ın başvurusunu reddetti. Bilgen'in başvurusunu da kabul etmiş. Sıkı durun, çünkü Ayhan Bilgen tutuksuz, yerel mahkeme tarafından tahliye edilmiş, kendisinin tutukluluğunun hukuka uygun bulunmadığına dair bir karar vermiş. Aynı durumdaki itirazlar Demirtaş'la ilgili de var ortada, onunla ilgili de reddetmiş. Peki, gerekçe ne? Diğer Gülser Yıldırım kararında olduğu gibi copy-paste yöntemiyle bir kararla karşı karşıyayız” dedi.

AYM’nin iktidarın güdümünde olduğunu savunan Beştaş, “Anayasa Mahkemesi bugün verdiği kararla bir kez daha Türkiye'de Anayasa Mahkemesinin yargıyı temsil etmediğini, yargı içinden bir durumda tarafsız ve bağımsız olmadığını ilan etmiş ve yürütmeye bağlı olduğunu, iktidarın talepleri, siyaseti ve ideolojisi gereği karar verdiğini ilan etmiştir. Gerçekten Anayasa Mahkemesi artık yürütmenin bir parçasıdır, yürütmenin emir ve talimatlarıyla çalışmak zorunda bırakılmıştır. Buna itiraz edecek, buna karşı çıkacak gücü kendinde bulmamıştır” ifadelerini kullandı.

Beştaş’ın açıklamaları şu şekilde:

Bütçe görüşmelerinin sonuna geldik. Çok şey konuştuk, çok şey tartışıldı, değerlendirildi ama bütçede tek bir satırı, tek bir rakamı etkileyecek bir sonuç elde edemedik. Muhalefet olarak gerçekten bütçeye dair bütün eleştirilerimizi, önerilerimizi ve katkılarımızı ifade etmeye çalıştık ama iktidar partisi önerileri dikkate almayı aklının ucundan bile geçirmedi.

‘DEMİRTAŞ KARARINDA COPY – PASTE YÖNTEMİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ’

Çok yeni bir gelişme var. Anayasa Mahkemesi iki milletvekilimiz hakkında; biri Eş Genel Başkanımız Sayın Demirtaş, biri de Ayhan Bilgen, Kars Milletvekilimizle ilgili kararını açıkladı. Eş Genel Başkanımız Sayın Demirtaş'ın başvurusunu reddetti. Şaşırdık mı? Hayır. Doğru mu? Hayır. Peki, bunu nasıl değerlendireceğiz? Muazzam bir kurguyla karşı karşıyayız. Ayhan Bilgen'in başvurusunu da kabul etmiş. Sıkı durun, çünkü Ayhan Bilgen tutuksuz, yerel mahkeme tarafından tahliye edilmiş, kendisinin tutukluluğunun hukuka uygun bulunmadığına dair bir karar vermiş. Aynı durumdaki itirazlar Demirtaş'la ilgili de var ortada, onunla ilgili de reddetmiş. Peki, gerekçe ne? Diğer Gülser Yıldırım kararında olduğu gibi copy-paste yöntemiyle bir kararla karşı karşıyayız.

‘ARTIK AYM YÜRÜTMENİN BİR PARÇASIDIR’

Anayasa Mahkemesi bugün verdiği kararla bir kez daha Türkiye'de Anayasa Mahkemesinin yargıyı temsil etmediğini, yargı içinden bir durumda tarafsız ve bağımsız olmadığını ilan etmiş ve yürütmeye bağlı olduğunu, iktidarın talepleri, siyaseti ve ideolojisi gereği karar verdiğini ilan etmiştir. Biz, bu kararın hukukla, adaletle, hakkaniyetle, seçme ve seçilme hakkıyla, demokratik siyasetle, hukukun üstünlüğüyle ve uluslararası değerlerle hiçbir alakasının olmadığını, tümüyle siyasi bir karar olduğunu Genel Kuruldan ilk elden ifade etmiş olalım. Gerçekten Anayasa Mahkemesi artık yürütmenin bir parçasıdır, yürütmenin emir ve talimatlarıyla çalışmak zorunda bırakılmıştır. Buna itiraz edecek, buna karşı çıkacak gücü kendinde bulmamıştır.

‘DEVLETİ ÇETELERDEN AYIRAN OLGU HUKUKTUR’

Devlet dediğimiz mesele nedir? Hukukla bağlı olan bir organizasyondur. Devleti yasa dışı organizasyonlardan, çetelerden, mafyadan ayıran olgu nedir? Hukuktur, hukuka bağlılıktır, Anayasa'ya bağlılıktır ve tabii ki yargıdır, yargıçtır. Vatandaşın kendisini güvende hissetmesinin, özgürlüklerini kullanmasının, kendisine yönelik bir müdahale olduğunda cinayet, müessir fiil ya da benzeri bir saldırı olduğunda yargı tarafından, yargı mekanizması eliyle korunacağının garantisi vardır. Devletin şiddet kullanma tekeli de buradan gelir. Uluslararası hukukta da iç hukukta da meşru şiddet kullanma tekeli sadece hukuka bağlı devlet mekanizmasında vardır, hükümet mekanizmasında vardır. Peki, buradan hukuka bağlılığı çıkarırsak, Anayasa'ya bağlılığı çıkarırsak çetelerden, mafyalardan devletin bir farkı kalmaz. İşte, bugün yaşadığımız tam da budur.

‘HÜKÜMET, “BENİM DEDİĞİM HUKUKTUR” DİYOR’

Şu anda iktidar partisi hiçbir çalışmasında, hiçbir faaliyetinde, hiçbir kararında hukuka bağlılığı esas almamaktadır, Anayasa'ya bağlılığı esas almamaktadır, yargı tarafsızlığı ve bağımsızlığının hakkını teslim etmemektedir. Yargı tarafından hoşuna gitmeyen bir karar verildiğinde "Kararını tanımıyorum" demektedir. Yargıya en üst perdeden talimatlarını vermektedir. Milletvekillerinin bile tutuklu olduğu, masumiyet karinesinin olduğu, haklarında hiçbir ceza hükmü verilmeyen insanların suçsuz olduğu ortamda, ceza hukukunun temel prensibi yerle bir edilerek çarşaf çarşaf, bütün televizyon kanallarında tutuklu milletvekillerinin, belediye başkanlarının, siyasetçilerin, gazetecilerin ve daha birçok kesimin suçluluğunu iktidar ilan etmiştir. İlan ediyor ve diyor ki: Ben hukukla bağlı değilim; benim dediğim hukuktur, benim dediğim yargı kararıdır, benim dediğim hükümdür. İşte, bugün Anayasa Mahkemesinin kararını da böyle okuyabiliriz.

AİHM BU YANLIŞTAN DÖNMELİ’

Çok ilginç bir kurgu, bir tane muhalefet şerhi var, tutuksuz hakkında ihlal kararı, eş genel başkanımız hakkında ret kararı. Artık, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bu vahim yanlıştan dönmesini bekliyoruz.

‘İÇİŞLERİ BAKANI GÖZALTINDA ÖLÜM VAKALARININ ÇOĞALMASINI TEŞVİK ETMİŞTİR’

Yargıyla ilgili bir örneğe de sizi götürmek istiyorum; çok çok önemli, Türkiye'nin gelecek on yılları açısından hayati derecede: Murat Araç 15 Aralık 2017 tarihinde gözaltına alındı, 19 yaşında, 16 Aralıkta cansız bedeni ailesine teslim edildi. Ailesi aranıp "Oğlunuz gözaltında" dendi. Oğullarıyla görüşmek için gittiklerinde "Öldü, intihar etti" bilgisi verildi. Burada Sayın İçişleri Bakanına grubumuz tarafından soruldu: "Bunu bir izah eder misiniz, nedir bu?" İçişleri Bakanı, örgütün kendi mensuplarına talimat verdiğini, "Gözaltına alındığınızda intihar edin" dediğini ifade etti. Şimdi, biz bu açıklamanın neresinden tutalım? Bir: Bundan sonra gözaltında ölümlerin kılıfı hazırdır, gerekçesi hazırdır. En üst düzeyde İçişleri Bakanı gözaltında ölüm vakalarının çoğalmasının önünü açmıştır ve teşvik etmiştir.

‘GÖZALTINDA BULUNAN ŞÜPHELİLER ÖZGÜRCE HAREKET EDEMEZLER’

İkincisi: Hukukçu olmasa bile Türkiye'de birazcık bu meselelere ilgi duyan herkes bilir ki gözaltında bulunan şüpheliler özgürce hareket edemezler, öyle elini kolunu sallayarak gidip camdan aşağıya atlayamazlar. Her an kameralarla gözetim altındadırlar. Şimdi, burada kamera yokmuş, sorgu yapılan odada kamera yokmuş. Ya yoktur ya bozulur, her zaman gerekçe budur. Avukatların ve ailesinin otopsiye girmesine bile izin verilmedi ve otopsi raporu gizlenemeyecek belgelerin başında olmasına rağmen otopsi raporu hâlâ aileye verilmedi. Yine, aile, Murat Araç'ın cansız bedenini gidip gördüğünde boynunda ve vücudunda morluklar olduğunu bizzat müşahede etmiştir. Aslında, bunun kuvvetle muhtemel bir cinayet olduğu sadece bu verilerden bile ortaya çıkmıştır.

‘GÖZALTINDAKİ ÖLÜMLERİN HEPSİ ŞÜPHELİDİR’

Nereden intihar etti, nasıl atladı, polis memurları o arada ne iş yapıyordu? Bu kameralar niye çalışmaz? Gözaltında, devletin denetimi, sorumluluğu altında olan bir yerde bir kişi intihar edebiliyorsa o zaman hiç kimsenin yaşam hakkı ve güvenliği kalmamıştır. Murat Araç olayı çok önemlidir çünkü gözaltında ölümleri 1990'lı yıllardan, 2000'li yıllardan, 1980 darbesinden çok iyi hatırlıyoruz biz. Bu dönemde de İçişleri Bakanı Soylu'nun açıklaması buna açıkça cevaz vermiştir, "Örgütün talimatları vardır, herkes intihar edebilir, bizim gerekçemiz de hazırdır" demiştir. Buna karşın, bu meselenin peşini asla bırakmayacağız. Murat Araç şahsında, gözaltındaki ölümlerin hepsi şüphelidir.

Demokrat Haber/Ankara