HDP Göçmen ve Mülteciler Komisyonu Sözcüsü ve MYK üyesi Gülsüm Ağaoğlu, hükümet ve muhalefetin sığınmacılara yönelik açıklamalarına tepki gösterdi. 

Ağaoğlu, "CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak'ın, Türkiye'deki mültecilerin, Suriye'de savaştırılmak üzere ÖSO'nun emrine verilmesi önerisi vicdani ve ahlaki zeminden uzak bir yaklaşımın tezahürüdür.  Ana muhalefetin ÖSO gibi demokratik değerler karşıtı çeteleri meşrulaştıran bu tutumunu esefle kınıyoruz. Öte yandan iktidar sözcülerinin 350 bin mülteciyi işgal edilmeye çalışılan Efrin'e nakletme planları da uluslararası hukuka aykırı bir "nüfus kaydırma" girişimidir ve Cenevre Konvansiyonu'na göre aleni bir savaş suçudur” dedi.

HDP Göçmen ve Mülteciler Komisyonu Sözcüsü ve MYK üyesi Gülsüm Ağaoğlu’nun açıklaması şöyle:

“Suriye'den ülkemize sığınan mültecilere yönelik düşmanca politikalara son verin.

Türkiye'ye sığınan Suriyeli mülteciler hakkında tutarsız ve vicdani değerlerden yoksun açıklamaları HDP olarak üzüntü ile takip ediyoruz.

CHP İstanbul milletvekili Erdoğan Toprak'ın, Türkiye'deki mültecilerin, Suriye'de savaştırılmak üzere ÖSO'nun emrine verilmesi önerisi vicdani ve ahlaki zeminden uzak bir yaklaşımın tezahürüdür.

Ana muhalefetin ÖSO gibi demokratik değerler karşıtı çeteleri meşrulaştıran bu tutumunu esefle kınıyoruz. Suriye'deki savaşı daha da körükleyen bu tür önerilerin başta Efrin olmak üzere Suriye'nin geneline bir yararı yoktur. Türkiye'ye sığınmış olan Suriyelilere yönelik bu ayırımcı ve ötekileştirici tavır da kabul edilemez.

Öte yandan iktidar sözcülerinin 350 bin mülteciyi işgal edilmeye çalışılan Efrin'e nakletme planları da uluslararası hukuka aykırı bir "nüfus kaydırma" girişimidir ve Cenevre Konvansiyonu'na göre aleni bir savaş suçudur.

AKP iktidarının bölgeyi yeni bir savaş alanına dönüştüren bu politikasının ana muhalefet tarafından destekleniyor olması,  savaş karşıtı kesimlerin ifade özgürlüğü ve protesto hakkına yönelik de bir tehdittir.

Bizler, mültecilerin başta yaşam hakkı olmak üzere tüm haklarını savunmayı sürdüreceğiz. Suriyeli sığınmacıların yeniden ölüme sürüklenmelerine veya yeni savaş suçlarına dahil edilmelerine karşı güçlü bir muhalefet yürüteceğiz”

NE OLMUŞTU?

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye’deki sığınmacıların Afrin’e yerleştirileceğini ifade ederken, CHP CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak ise, Türkiye'deki mültecilerin, Suriye'de savaştırılmak üzere ÖSO'nun emrine verilmesi önerisi bulunmuştu.

Başbakan, “Fırat Kalkanı Harekatı ile oluşturduğumuz güvenli bölgeler gibi Afrin'de de Afrin'i asıl sahiplerine, Araplara, Kürtlere, Türkmenlere, zulüm gören kardeşlerimize teslim edeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

Demokrat Haber/Ankara