Başbakan Erdoğan’ın, katıldığı bir televizyon programında Ermenilerle ilgili sözleri nedeniyle HDP, Erdoğan hakkında halklara ve inançlara karşı ayrımcı, düşmanlaştırıcı ve aşağılacı sözlerinden dolayı suç duyurusunda bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Cumhurbaşkanı Adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Benim için Gürcü dediler. Affedersin daha çirkinini söylediler, Ermeni dediler” sözleri nedeniyle Erdoğan hakkında, TCK’nın 126. maddesi uyarınca halkı din ve düşmanlığı tahrik ve aşağılama ve TCK’nın 125. maddesi uyarınca hakaretten suç duyurusunda bulundu.

HDP, Erdoğan’ın sözlerinin aynı zamanda uluslararası anlaşmalar gereğince de nefret söylemi içerisinde tanımlandığını hatırlattı ve Erdoğan hakkında kamu davasının açılmasını talep etti.

HDP gerekçesini şu şekilde açıkladı:

“5237 sayılı TCK ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama’ başlığıyla düzenlenen 216. maddesi toplumda bu şekilde kutuplaşma yaratıcı ve nefret suçu niteliğindeki söylemleri suç olarak tanımlanmasına ve TCK 216/1 maddesine göre ‘Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge farklılığı bakımından farklı özelliklere sahip bir kısmını diğer bir kesim aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimsenin’ bu davranışı kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlike oluşturması halinde eylem 1 yıl – 3 yıl arası olmak üzere cezalandırılmaktadır. Bununla beraber ilgili maddenin 2. fıkrası ise ‘Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılayan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.’ şeklinde düzenlenmiştir.”

“Recep Tayyip Erdoğan’ın Ermeniliği “çirkince bir şey” olarak tanımlaması Ermeni toplumunun onur, şeref ve saygınlığını zedeleyici ve bir topluluk olarak Ermenileri rencide edici niteliktedir ve ilgili söylem bu yönüyle de suç teşkil etmektedir.”

Dün de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçunu işlediği gerekçesiyle Başbakan Erdoğan hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

NTV ve Star TV’nin ortak yayınında “Adaylar Konuşuyor” programına katılan Erdoğan, bir mitinginde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Cumhurbaşkanı Adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a “Kılıçdaroğlu sen Alevi’sin ben Sünni. Bunu söyle. Demirtaş sen de Zazasın. Bunu söylemekten korkma.” sözlerinin hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

“Benim için neler söylediler, çıktı bir tanesi Gürcüdür diyen oldu, affedersiniz çıktı bir tanesi çok daha çirkin şeylerle, Ermeni diyen oldu. Ben dedemden de hepsinde de öğrendiğim şey ben Türküm. Eline kalem alan istediği gibi yazıyor.”