Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 23 Şubat’ta yapılacak 4. Büyük Olağan Kongresi için hazırlıklar sürüyor.

Büyük Konferans ile yeni dönem parti politikasını “iktidarı değiştirmek için demokrasi ittifakını genişletme” olarak belirleyen HDP’de sıra partiyi bir sonraki seçime hazırlayacak kadroları belirlemeye geldi.

Mevcut eş genel başkanların ikinci dönem için yeniden aday olması beklenen kongrede 100 kişiden oluşan Parti Meclisi’nin en az yarısının değişmesi bekleniyor.

23 Şubat Pazar günü Ankara Spor Salonu’nda yapılacak 4. HDP Olağan Kongresi bir gün sürecek.

Kongreye HDP’nin örgütlü olduğu tüm il ve ilçelerden yaklaşık 30 bin kişilik bir katılım hedefleniyor.

Barış Anneleri, Cumartesi Anneleri başta olmak üzere çok sayıda sivil toplum örgütü ve yurttaş girişimi kongreye davet edildi.

Kongreye davet edilenler arasında çok sayıda yazar ve akademisyen de yer aldı.

ULUSLARARASI ALANDAN BÜYÜK KATILIM

Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre, kongreye yurt dışından da çok sayıda katılım olması bekleniyor.

HDP yöneticilerinden edinilen bilgiye göre Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi içindeki gruplara ve partilere, Ortadoğu ülkelerinde çok sayıda partiye davetiye gönderildi. Uluslararası alandan büyük katılım beklenen kongrede Kürtçe ve İngilizce çeviri yapılacak.

AKP VE MHP’YE DAVETİYE YOK

HDP Kongresi için parlamentoda grubu bulunan CHP, İYİ Parti’ye, parlamento dışındaki Saadet Partisi’nden Ahmet Davutoğlu liderliğinde kurulan Gelecek Partisi’ne kadar birçok siyasi partiye davetiye gönderildi. AKP ve MHP’ye ise mütekabiliyet çerçevesinde davet gitmedi.

ADAYLIK BAŞVURULARI 15 ŞUBAT’A KADAR DEVAM EDECEK

HDP kongresinde eş başkanlık seçiminin yanı sıra 100 asil, 50 yedek üyeden oluşan Parti Meclisi, 7 asıl, 2 yedek üyeden oluşan Merkez Disiplin Kurulu, 5 asıl, 2 yedek üyeden oluşan Uzlaşma Kurulu için seçim yapılacak. Kongre öncesi eş başkan adayları ve parti organlarında yer alacak yaklaşık 170 ismi belirlemek için Mutabakat Komisyonu kuruldu.

Komisyon 15 Şubat’a kadar adaylık başvurularını alacak. Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre, şu ana kadar Parti Meclisi üyeliği için 100’ün üzerinde adaylık başvurusu yapıldı.

Mutabakat Komisyonu yapılan başvuruların yanı sıra öneriler doğrultusunda belirlenen bazı isimlere Parti Meclisi üyeliği için teklif götürecek.

HDP ve öncülü siyasi partilerde yer almış bazı tecrübeli isimlere ve bazı aydın, sanatçılara bu çerçevede teklif götürüleceği belirtiliyor.

Aday listesi belirlenirken, HDP tüzüğünde yer alan “en çok iki dönem üst üste görev alınabilir” hükmü doğrultusunda 1-2 kişi dışında kuralın uygulanacağı ifade ediliyor.

TEMELLİ VE BULDAN’A TEKLİF GÖTÜRÜLECEK

2 yıl önce yapılan 3. Olağan Kongrede ilk kez seçilen HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli’nin de adaylık için başvurmadığı, Mutabakat Komisyonu’nun istişarelerin ardından iki eş genel başkana yeniden adaylık için teklif götüreceği belirtiliyor.

ADAY LİSTESİ İÇİN DEMİRTAŞ’IN DA GÖRÜŞÜ ALINACAK

HDP’nin eski eş genel başkanı olan Selahattin Demirtaş, önceki kongrede Parti Meclisi listesinde ilk sırada yer almıştı.

Ancak cezaevinde tutuklu bulunan Demirtaş bu süreçte kesinleşen bir cezası nedeniyle hükümlü duruma geldiği için siyaset yasağına uğradı.

Meclis’ten geçen yargı paketi ile hüküm aldığı dava yeniden görülecek olan Demirtaş’ın siyasi yasağının kaldırılmasının önünde engel yok.

Ancak Demirtaş, HDP Kongresi öncesi toplanan 3. Büyük Konferans’a gönderdiği mesajda, “Bizlerin parti yönetiminde resmi görevler üstlenmesi bu aşamada mümkün değildir. Bu tür öneri ve tartışmalara da girmemekte yarar vardır. Biz her koşulda partimizin kalbindeyiz, partimiz de bizim kalbimizdedir. Bu da bizim için yeterlidir” dedi.

Demirtaş’ın bu mesajına karşın Mutabakat Komisyonu’nun hazırladığı aday listesine son şeklini vermeden önce başta Demirtaş olmak üzere, cezaevinde bulunan diğer HDP’li siyasetçilerle de bir değerlendirme yapması, onların da görüşlerini alıp listeye son şekli vermesi bekleniyor.

HDP 4. Olağan Kongresi’nin sloganı henüz açıklanmadı ancak, kongrede yer alacak sloganlardan birinin “Geleceğe Yürüyoruz” olması bekleniyor.

Kaynak: Duvar