HDP Genel Merkezi’nce, Diyarbakır’da 4-5 Ocak tarihlerinde yapılan partinin Meclis Grubu’nun toplantısıyla ilgili sonuç bildirisi yayımladı.

Bildiride, partinin eş genel başkanlarının ve 12 milletvekilinin eş zamanlı operasyonlarla tutuklandığı 4 Kasım 2016 tarihinden bugüne kadar yaşanan gelişmeler değerlendirildi, 2018’in siyasi gündemi kapsamında partinin görevleri gözden geçirildi.

Sadece son üç gün içinde HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken’in yanı sıra, Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk ile milletvekilleri Leyla Birlik, Nursel Aydoğan, Adem Geveri ile DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel’e hapis cezaları verildiği hatırlatıldı.

‘BELİRLEYİCİ BİR YIL OLACAK’

Bildiride, “Grubumuz, parlamentoda ve parlamento dışında faşizmin kurumsallaşmasına karşı dramatik mücadelelerle dolu geçeceği şimdiden görülen 2018’in, Türkiye’nin geleceği için belirleyici bir yıl olacağında görüş birliği halinde ve bu dönemi hak ettiği ciddiyetle karşılama kararlılığı içinde” denildi.

HDP yönetimi şöyle devam etti;

“Mahkemeler, fabrika düzeni içinde ceza imal ederken, Saray sözcüleri, hukuksal değeri olmayan mesnetsiz suçlama, düzmece kanıt ve yalancı tanık beyanlarıyla bezeli, ‘FETÖ’ sanık ya da mahkûmu savcıların elinden çıkma iddianamelere dayandırılan bu cezaların hedefinin TBMM’nin 3. gücü HDP’yi saf dışı etmek olduğunu açıkça ifade etmekten kaçınmadı. Türkiye’nin demokrasi mücadelesindeki en önemli siyasal mevzii ve gelecek umudu olan partimizin ve onun üzerinde yükseldiği halk hareketinin bu yoldan yok edileceği varsayılıyor.”

HDP’NİN YOL HARİTASI

HDP’li vekillerin bölge konferanslarıyla yeni dönem hedeflerini üyelerle tartışıp, netleştireceğini kaydeden bildiride, önümüzdeki günlerde izlenecek yol haritası şöyle açıklandı;

“Vekillerimiz, cezaevlerinde tek-tip kıyafet dayatmasına karşı seslerini yükseltecek ve binlerce siyasi tutsağı özgürleştirme mücadelesine devam edecek. Yoksulluk ve yolsuzlukla mücadele edecek. İçeride ve dışarıda OHAL ve savaş hazırlıklarına son verilmesi için çaba gösterecek. Halklarımızın faşizme ve sömürgeciliğe karşı mücadele ortaklığı heyecanını yükseltmek için ellerinden gelenden fazlasını yapma gayreti içinde olacaklar.”

Bildiride, “HDP TBMM Grubu, parlamentoda ve parlamento dışında, halklarımızı Saray rejiminden boş beklentilere kapılmamaları için ısrarla uyarmayı sürdürecek. Aynı zamanda halkların umutlarını kendi öz deneyimleri ile elde edecekleri kazanımlara bağlamaları için siyasi kayıtsızlık, boş vermişlik ve aldırmazlıkla da mücadele edecek” denildi.

DEMİRTAŞ’IN KARARI: SAYGIYLA KARŞILIYORUZ

Bildiride, ayrıca HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, partinin kongresinde aday olmayacağını mektupla bildirmesi de değerlendirildi. Demirtaş’ın kararıyla ilgili “Aday olmama kararını üzüntü ama saygıyla karşılıyoruz” denildi.

Bildiride şu ifadelere yer verildi; “Sevgili yoldaşımızın siyasi rehinelik koşullarında uzun ve ciddi bir muhasebeyle ulaştığı bu karara büyük bir değer biçiyoruz. Önümüzde açılan yeni mücadele döneminin gereklerini değerlendirerek aldığı kararın hakkının ancak HDP’nin kurumsallaşması, yenilenmesi ve yeniden örgütlenmesiyle verilebileceğini biliyoruz. Demirtaş’ın bu kararının partimizde herkesin, her kademede görev yapmakta önünün açık olduğu inancını beslemeye ve güçlendirmeye hizmet etmesi ve partimizde gençlere ve kadınlara katılım kanallarının açılması için çaba göstermekte, grubumuzu da bu amaçlar doğrultusunda yönlendirmekte kararlıyız.”

11 ŞUBAT İÇİN ÇAĞRI

3’üncü Olağan Kongre’ye dair de mesaj veren HDP yönetimi, “Selahattin Demirtaş, sadece bugüne kadar yaptıklarıyla değil, yapmaktan feragat ettikleriyle de Türkiye’nin demokratik siyasetine dünya çapında katkıda bulunarak, kendisiyle birlikte partimize de tarihsel bir değer kazandırmış; partimizin ve demokratik siyasetin önemli bir dönüm anında büyük bir risk alarak attığı bu adımla siyasi cesaretin de mükemmel bir örneğini vermiştir. Bizler de onun ‘Büyük bir moral ve coşku ile seçime hazırlanır gibi, bayram telaşı içinde partimizi Büyük Kongre’ye götürme’ davetini kabul ediyoruz” açıklamasını yaptı.

Bildiride, “11 Şubat’ta bütün HDP’liler Türkiye’nin her bir yanından Ankara’ya akacak, barış, özgürlük, kardeşlik ve faşizme karşı büyük bir direniş mesajı verecek” denildi.

Kaynak: BirGün